Cel mai mare secret al Chinei: Recoltarea forţată a organelor de la prizonieri în viaţă
alte articole
Doctori îngrijoraţi din întreaga lume se opun cu fermitate faptului că reprezentanţii organizaţiilor de asistenţă medicală care au participat la o conferinţă recentă privind transplantul din Kunming, China, au aplaudat revendicările privind reformele transplantului, fără a oferi clarificări sau transparenţă cu privire la aprovizionarea cu organe. Fără a furniza dovezi suficiente, speaker-ul principal şi gazda conferinţei, şeful transplantului din China, Huang Jiefu, a părut din nou că nu recunoaşte recoltarea forţată de organe de la prizonieri de conştiinţă. Anunţurile recente privind crearea unei "Zone Economice Speciale" pe insula Hainan declanşează preocupări suplimentare legate de expansiunea iminentă a turismului de transplant, deoarece China şi-a făcut public planul de a fi liderul transplantului de organe până în 2020.
Este absurd ca organizaţiile proeminente de asistenţă medicală să aplaude reformele de transplant în China, fără a efectua investigaţii aprofundate cu privire la recoltare a forţată de organe de la prizonieri de conştiinţă, a notat directorul executiv al organizaţiei Doctori Împotriva Recoltării Forţate de Organe (DAFOH). Dr. Torsten Trey.
"Pentru un număr necunoscut de prizonieri de conştiinţă, aşa-numitul "vis chinezesc" se transformă într-un coşmar în centrele de transplant din China (...) Poate oricare dintre organizaţii să garanteze că niciun organ provenit de la prizonieri de conştiinţă nu intră în sistemul public de donare de organe? Dacă nu, nu este prematură orice aprobare?", notează dr. Torsten Trey.
Cu toate că regimul chinez a pretins că a încetat recoltarea de organe de la prizonierii executaţi în 2015, prevederile legislative din 1984, care permit această practică nu au fost abrogate în mod public. În timp ce se laudă cu donaţii de organe fără precedent, oficialii chinezi nu şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că prizonierii de conştiinţă - în primul rând membri ai Falun Gong -, sunt supuşi recoltării fără voie a organelor, pe viu, iar apoi organele lor sunt introduse în sistemul public de donare de organe. Experţii avertizează că acest lucru creează o backdoor pentru infracţiunea de spălare a organelor - prin care autorităţile chineze încearcă să ascundă originea şi veniturile provenind din recoltarea de organe de la prizonierii de conştiinţă - şi de finanţare a industriei de transplant din China.
"Este de neconceput ca organizaţiile de notorietate din domeniul sănătăţii să-şi limiteze atenţia doar la presupusele reforme, în timp ce situaţia şi sursa de organe de la prizonierii de conştiinţă rămân nemenţionate, neanalizate minuţios şi nerezolvate", a reiterat Trey.
China se bazează pe relaţiile cu instituţiile internaţionale pentru a-şi justifica practicile medicale ilegale. Recoltarea organelor fără voie este o crimă care a fost condamnată în mod repetat la nivel internaţional. Rezoluţia adoptată de Congresul SUA şi Rezoluţia Parlamentului European au subliniat această problemă.
O petiţie globală adresată Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, iniţiată de DAFOH în 2012, a fost semnată de către 2,5 milioane de persoane din întreaga lume, ceea ce a adus-o pe poziţia secundă, ca număr de semnături, în istoria mondială.
Gina Sturdza este reprezentanta DAFOH în Romania.