Deutsche Welle: conferinţă cu scântei la Vatican. China stârneşte polemici aprinse
focus
alte articole
În timp ce presa a vuit în ultima prioadă despre practica uciderii prizonierilor chinezi de conştiinţă pentru organe, la conferinţa de presă susţinută marţi, la Vatican, pe tema traficului de organe umane, principalul oficial al industriei transplanturilor din China, Huang Jiefu, a susţinut impasibil că ţara sa ia măsuri pentru a îmbunătăţi modul în care sunt administrate transplanturile.
“China îşi corectează modalităţile [de lucru] şi îşi îmbunătăţeşte sistemele naţionale de donare şi transplantare de organe”, a declarat dr. Huang Jiefu, directorul programului naţional de transplanturi al statului chinez, citat de Deutsche Welle.
Declaratiile lui Jiefu au fost făcute în contextul în care China este, în ultimii ani, puternic criticată pentru recoltarea de organe, cu forţa, de la deţinuţi executaţi - o practică lipsită de etică ce a fost extinsă la un sistem de recoltare forţată, pe viu, a organelor de la deţinuţi politic închişi în lagăre de muncă.
Huang Jiefu a recunoscut public pentru prima dată, în 2005, existenţa practicii de recoltare de organe de la condamnaţii la moarte care ar "consimţi" să îşi doneze organele - deşi legislaţia care permitea acest lucru era introdusă din anii '90.
Admiterea, de către oficialul chinez, a acestor practici macabre este însă menită să ascundă o şi mai mare atrocitate: din 2006, ziarul Epoch Times a dezvăluit existenţa unor programe prin care medici (în general de la spitale militare, dar nu numai) recoltează organe forţat, pe viu, de la deţinuţi politic, oameni închişi abuziv în lagărele de muncă ale Chinei.
Rapoarte ulterioare şi investigaţii conduse de independenţi arată că în ciuda numărului imens de transplanturi efectuatre în China - oficial aflată pe locul doi în lume ca număr de operaţii - sursa organelor este necunoscută şi nu poate fi explicată nici în proporţie de 10% - nici dacă s-ar lua în calcul organele provenite de la toţi condamnaţii la moarte din China.
Dezvăluirile Epoch Times, confirmate de celebrul raport Kilgour-Matas şi de investigaţii ale organizaţiei DAFOH - Doctors Agains Organ Harvesting - care se ocupă cu monitorizarea practicilor de furt şi traficare de organe - au arătat ca organele provin in mare parte de la practicanţii Falun Gong, şi, într-un număr mai redus de la uigurii, creştinii şi tibetanii închişi în lagăre, cărora li se fac analize de sânge şi ţesut şi care sunt tăiaţi de vii atunci când cereri corespunzătoare de organe apar pe piaţa ilegală a Chinei.
Astfel, un raport recent relevă că din 2000 până în prezent spitalele din China au efectuat cel puţin 1,5 milioane de transplanturi a căror sursă nu poate fi justificată oficial. Potrivit investigaţiilor, principala sursă a organelor sunt practicanţii Falun Gong persecutaţi de regimul de la Beijing începând din 1999, de când industria transplanturilor pur şi simplu a înflorit în China.
Deşi regimul susţine că a renunţat în 2015 la prelevarea de organe de la deţinuţi executaţi (căci Beijing-ul nu a recunoscut niciodată uciderea prizonierilor de conştiinţă pentru organe) nu este clar dacă acestui program chiar i s-a pus capăt. De altfel, chiar Dr. Haibo Wang, un coleg al lui Huang Jiefu, a declarat că este imposibil să monitorizezi în întregime transplanturile de organe în China, unde un milion de centre medicale şi trei milioane de doctori operează în ţară.
Răspunzând la afirmaţiile Beijingului, dr. Jacob Lavee, preşedintele Societăţii pentru Transplanturi din Israel, a notat că Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) ar trebui să i se permită să desfăşoare inspecţii neanunţate şi să intervieveze donatorii de organe. “Cât timp nu există o tragere la răspundere pentru ceea ce a avut loc... nu poate exista o garanţie pentru o reformă a eticii”, a reiterat Lavee.
Huang Jiefu a contracarat, susţinând că au avut loc zeci de arestări şi 18 instituţii medicale au fost închise, adăugând că reformele sunt încă noi şi necesită răbdare. “Reforma transplanturilor din China a fost o călătorie anevoioasă. Cât timp mergem înainte, în câţiva ani China va fi cea mai mare ţară pentru transplanturi de organe, într-o manieră etică necontestată”, a susţinut Huang, în ciuda lipsei totale de transparenţă a guvernului chinez.
Reacţii la participarea Chinei
Organizaţia Doctori Împotriva Recoltării Forţate de Organe (DAFOH) a criticat Vaticanul pentru primirea invitaţilor din China, susţinând că scopul conferinţei va fi compromis prin participarea acestora.
DAFOH a mai precizat că obiectivul conferinţei va fi compromis în eventualitatea în care “Chinei i se permite accesul fără să furnizeze dovezi că a renunţat într-adevăr la practica sa crudă şi ilegală a recoltării forţate de organe”.
"Fără transparenţă, verificarea unor presupuse reforme este imposibilă. Responsabilitatea pentru abuzul de transplant din trecut nu trebuie să fie ignorată. Fără responsabilitate, nu există niciun motiv de încredere în afirmaţiile guvernului chinez că recoltarea forţată de organe de la prizonieri ar fi luat sfârşit. Sute de mii de practicanţi Falun Gong au fost supuşi testelor de sânge şi ucişi pentru organe în China. Cu toate acestea, în loc să se ancheteze aceste probleme urgente, presupusele reforme ale Chinei sunt crezute apriori, fără nicio analiză independentă", a declarat săptămâna trecută Dr. Torsten Trey, director executiv DAFOH.
Numeroşi critici au trimis o scrisoare Papei Francisc, susţinând că participarea invitaţilor chinezi ar putea reprezenta o muşamalizare a practicilor sale trecute. Totuşi, Vaticanul şi-a susţinut poziţia, afirmând că invitarea chinezilor la conferinţă ar putea încuraja reforma în China comunistă.
Pe de altă parte, în urma presiunilor, Papa Francisc, a cărui prezenţă la eveniment fusese confirmată, a renunţat să ia parte la conferinţă.
Biserica Romano-Catolică a fost interzisă în China imediat după ascensiunea Partidului Comunist Chinez. După o încercare nereuşită de a controla ierarhia clericală catolică, infamul dictator chinez Mao Tsedun a fondat o Biserică Catolică Patriotică, ai cărei episcopi sunt numiţi de Partidul Comunist, şi care nu recunoaşte conducerea Romei, ci se subordonează regimului comunist.
În ultima perioadă Papa Francisc a încercat o apropiere de China comunistă, urmărind scoaterea creştinilor romano-catolici de sub incidenţa legii.