Dispariţia conferinţei transplantului de organe din China

Luna iunie a acestui an trebuia să fie un moment de sărbătoare pentru comunitatea de transplant chineză. Era plănuită o conferinţă importantă, care avea pe agendă ”să determine China să devină un model al standardelor internaţionale stabilite prin două norme de referinţă globale pentru etica transplanturilor de organe: Principiile de Ghidare şi Declaraţia de la Istanbul ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate (OMS)”.
Matthew Robertson
17.07.2014

focus

alte articole

Preşedintele organizaţiei The Transplantation Society Dr. Francis L. Delmonico (D) observă semnarea Rezoluţiei de la Hangzhou în China. 29 octombrie 2013. După aceea autorităţile chineze au negat acordurile făcute, promiţând o altă conferinţă în iunie, care însă nu s-a mai ţinut (Screenshot / declarationofinstanbul.org)
Matthew Robertson
17.07.2014

Luna iunie a acestui an trebuia să fie un moment de sărbătoare pentru comunitatea de transplant chineză. Era plănuită o conferinţă importantă, care avea obiectivul ”să determine China să devină un model al standardelor internaţionale stabilite prin două norme de referinţă globale pentru etica transplanturilor de organe: Principiile de Ghidare şi Declaraţia de la Istanbul ale Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate (OMS)”.

Însă nu a existat nicio conferinţă în luna iunie. Iar despre această problemă nu s-a auzit nici măcar un sunet – nici din partea Comisiei de Sănătate Naţională şi Planning Familial a Chinei, care supervizează pe faţă sistemul de transplant de organe, şi nici din partea Societăţii de Transplant (TTS), instituţia internaţională medicală care a lucrat ani de zile cu oficialii chinezi încercând să schimbe sistemul Chinei dintr-unul total abuziv într-un model al eticii medicale pentru celelalte ţări.

Într-adevăr, grupurile internaţionale de transplant par să fi încetat cooperarea la nivel înalt cu China, după ce TTS şi Grupul Responsabil de Declaraţia de la Istanbul au emis o mustrare publică în luna februarie, cerându-i direct liderului Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, să cureţe corupţia şi abuzurile din industria transplantului de organe.

Participarea comunităţii globale de transplant era crucială pentru conferinţa propusă în iunie. Fără aceasta, se pare că a eşuat. Nu există nicio menţiune despre conferinţă nicăieri pe internetul chinez, unde, astfel de ştiri sunt de obicei răspândite masiv.

”Chinezii vor să aibă propriul lor tort şi să-l şi mănânce – vor să se implice în comiterea abuzurilor de transplanturi de organe, şi să şi obţină prestigiu în domeniu pe plan global”, a declarat David Matas, un avocat canadian pentru drepturile omului şi co-autor al unei cărţii1 despre extragerea de organe de la practicanţii Falun Gong în China. ”Comunitatea de transplant profesională îi rejectează şi îi admonestează pentru abuzul de organe”.

Schimbarea reglementărilor

Ideea organizării unei conferinţei în luna iunie a fost propusă în luna octombrie a anului trecut, şi a fost generată de entuziasmul adoptării Rezoluţiei Hangzhou, când oficialii chinezi le-au promis doctorilor de vârf internaţionali că vor elimina transplantarea de organe de la prizonierii executaţi.

”Este plănuită o întâlnire în Beijing în luna iunie, 2014, sub conducerea lui Huang Jiefu, care va invita conducerea societăţilor internaţionale majore … să aprobe schimbarea practicii de donare a organelor şi de transplantare în China”, se preciza2 într-un comunicat emis la summit-ul din octombrie, publicat pe site-ul Grupului Responsabil de Declaraţia de la Istanbul, care aprobă standardele etice ale practicii de transplant de organe.

Însă s-au schimbat multe de la sfârşitului lunii octombrie 2013.

Cea mai şocantă a fost declaraţia lui Huang Jiefu, fostul vice-ministru chinez al Sănătăţii, şi actualul director al Comitetului de Transplant al Organelor din China, instituţia oficială despre care se presupune că supervizează şi implementează reglementările transplantului de organe, care a declarat public că Beijingul nu va opri practica de transplantare a organelor provenite de la prizonieri executaţi. Multe dintre interacţiunile comunităţii internaţionale de transplant cu Beijingul au avut loc cu condiţia eliminării acestei practici.

Totuşi, în martie, Huang a fost citat anunţând că ”organele juridice şi ministerele de sănătate locale trebuie să stabilească moduri care să permită prizonierilor condamnaţi la moarte să-şi doneze în mod voluntar organele care să fie adăugate în sistemul computerizat de alocare a organelor”.

Această schimbare a politicii stabilită pe termen lung a determinat comunitatea internaţională de transplant să adopte o abordare mult mai rece în privinţa cooperării cu China.

Promisiuni goale

”Doctorii occidentali care lucrează cu Beijingul nu se mai lasă acum păcăliţi”, a declarat doctorul Torsten Trey, directorul executiv al Doctors Against Forced Organ Harvesting3, un grup de susţinere medicală care s-a concentrat pe practicile abuzurilor de transplanturi din China.

”După şase sau şapte ani plini de promisiuni goale din partea Chinei, doctorii înţeleg acum, şi spun: ori îndeplineşti ceea ce ai promis la adoptarea Rezoluţiei de la Hangzhou, ori noi nu vom accepta acest lucru".

Reprezentaţii oficiali ai TTS nu au răspuns întrebărilor repetate cu privire la conferinţă – dacă ei au refuzat să participe, şi de ce nu au participat.

Doctorul Jacob Lavee, un chirurg de transplant israelian şi membru al Comitetului de Etică al TTS, a declarat că, din câte ştie, ”de la scrisoarea deschisă a doctorului Delmonico şi a altor liderii TTS către preşedintele Republicii Populare Chineze, TTS şi-a terminat participarea la activităţi ulterioare în China”.

Organizaţia Mondială pentru Sănătate, care trebuia să participe la eveniment şi să adauge încă un plus de credibilitate globală, nu a răspuns întrebărilor în această privinţă. Este posibil că această conferinţă să se desfăşoare mai târziu pe parcursul acestui an, cu un set redus de participanţi.

Societatea de Transplant nu a încetat contractul cu China în totalitate – a declarat doctorul Francis Delmonico, preşedintele TTS, în timpul unei întruniri pe subiectul transplantului sponsorizată de Comisia Naţională şi Planning Familial a Chinei, desfăşurată în luna martie.

Este posibil ca adoptarea unei poziţii mai ferme faţă de promisiunile chineze privind îmbunătăţirea practicilor sale de transplantare să fie mai benefică pe termen lung decât atitudinea de până acum a organizaţiilor internaţionale de transplant.

”Nu este vorba despre izolarea Chinei, care înseamnă oprirea tuturor discuţiilor, dezbaterilor şi conversaţiilor. Uşa pentru comunicare va fi încă deschisă”, a declarat doctorul Trey. ”A existat o promisiune, şi este evident că promisiunea nu a fost îndeplinită. Este un semnal că promisiunile goale ale Beijingului nu vor funcţiona în faţa comunităţii medicale internaţionale”.

Dacă se mai poate reconstrui ceva semnificativ rămâne încă de văzut, dacă ţinem cont de represiunea internă din China, unde serviciile de securitate şi amplasamentele medical-militar deţin un control strâns asupra unei mari părţi a sistemului de transplant de organe, lăsând foarte puţină influenţă tehnocraţilor din sănătate asupra modului în care se face transplantarea şi a sursei de provenienţă a organelor.

”Întregul efort, de partea fiecăruia, chiar dacă era sincer, era unul naiv”, a declarat David Matas. ”Teoria era că vei obţine o insulă a statului de drept într-o mare furioasă de abuzuri şi tiranie – este imposibil ca aşa ceva să se întâmple, în mod particular când ne confruntăm cu un domeniu în care persecuţia Falun Gong este centrală”, a subliniat acesta.

”Era inevitabil să eşueze. Oricine a crezut că ar putea avea succes, aş spune că avea o viziune prea îngustă – ne uităm numai la acesta problemă, fără să ne uităm la context, care este conducerea Partidului Comunist Chinez în China.”

Notă:

1. David Matas şi David Kilgour au fost nominalizaţi la Premiul Nobel pentru Pace în anul 2010, pentru cartea "Recoltarea Sângeroasă" ce are ca subiect extragerea de organe de la practicanţii Falun Gong în China

2. http://www.declarationofistanbul.org/index.php?option=com_content&view=article&id=424:the-hangzhou-resolution-and-report-of-meeting-with-minister-bin-li-of-the-national-health-and-family-planning-commission-of-the-peoples-republic-of-china&catid=50:articles-relevant-to-the-declaration&Itemid=67

3. http://www.dafoh.org/

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor