Vlad Voiculescu: Cum pot aceşti oameni dormi liniştiţi după tot răul făcut pacienţilor?
alte articole
Pe vremea când era ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu a refuzat finanţarea programului de transplant pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria pe motiv că spitalul nu îndeplineşte condiţiile necesare, astfel că viaţa pacienţilor ar fi fost pusă în pericol. Deşi iniţial noul ministru PSD Florin Bodog a păstrat aceeaşi linie, fapt ce a stârnit revoltă în cadrul partidului, în scurt timp şi-a schimbat radical poziţia: transplantul pulmonar a fost aprobat la Spitalul Sf. Maria.
"Domnul ministru Bodog a avut o poziţie responsabilă şi curajoasă în urmă cu două săptămâni. Probabil că între timp presiunile asupra dumnealui au fost enorme. În timp ce acum două săptămâni ne spunea cu sinceritate şi profesionalism că se vor face transplanturi doar atunci când condiţiile vor fi îndeplinite, astăzi [marţi - n.r.] ne spune că "depinde doar de echipa medicală de acolo şi de managementul spitalului când vor putea să pornească acest program".
Domnul ministru şi Agenţia Naţională de Transplant (ANT) s-au spălat pe mâini precum Pilat din Pont. Toată răspunderea este la medici. ANT "doar" acreditează. Ministerul Sănătăţii "doar" plăteşte!", şi-a exprimat dezamăgirea, pe pagina sa de Facebook, tehnocratul Vlad Voiculescu.
În urmă cu puţin timp, ministrul Bodog recunoscuse că "centrul de transplant pulmonar nu are toate elementele pentru a funcţiona şi încă nu se poate face un transplant în condiţii de siguranţă pentru pacient".
"Noi la momentul de faţă nu avem niciun specialist angajat al acelui spital (Sfânta Maria din Capitală, singurul acreditat pentru transplant pulmonar -n.r.) care să fi făcut vreodată transplant în mod independent este un alt fapt de care eu trebuie să ţin cont şi eu sunt chirurg şi ştiu despre ce vorbesc. În momentul în care noi, ca Minister, vom primi toate asigurările că nu există nicio problemă de siguranţă pentru pacient pentru că pentru noi asta este important să avem, siguranţa pacientului, şi că nu periclităm posibilitatea de a trimite pacienţii în străinătate, vom da drumul acestui program", a declarat, pe 16 martie, ministrul Sănătăţii.
Din moment ce domnul ministru şi-a schimbat cu 180 grade punctul de vedere şi va acorda finanţare centrului de transplant pulmonar de la Sf. Maria, Vlad Voiculescu presupune că "ceva semnificativ s-a schimbat faţă de săptămâna trecută": "dacă DA, atunci mă bucur, şi cred că are datoria să explice şi public ce anume s-a schimbat, iar dacă NU s-a schimbat nimic, atunci putem presupune că presiunea publică pe care doamna Firea şi partidul a exercitat-o asupra domnului ministru au prevalat, caz în care avertizez din nou că viaţa pacienţilor ar putea fi pusă în pericol."
Poziţia tehnocratului faţă de transplantul de plămâni în România
"Îmi doresc ca România să devină o ţară în care se face transplant de plămâni. Îmi doresc în acelaşi timp ca transplantul de plămâni, o procedură chirurgicală foarte complexă urmată de un management deosebit de complex al pacientului, să se facă în România în condiţii de maximă siguranţă şi calitate pentru pacient. Consider că Societatea Română de Pneumologie are expertiza şi credibilitatea necesară să ne avertizeze dacă aceste condiţii - siguranţă şi calitatea - sunt sau nu respectate. Consider, de asemenea, că ANT, MS şi PMB poartă o responsabilitate covârşitoare şi au datoria să verifice cum au fost făcute investiţiile şi cum a fost acreditat centrul.
Regret extrema politizare a transplantului pulmonar în România. În noiembrie anul trecut, dna Firea apărea la toate televiziunile şi arunca cu acuzaţii. Era campanie electorală. Domnul Copca [manager al Spitalului Sf. Maria - n.r.] a depus atunci o plângere penală împotriva mea şi a ameninţat Eurotransplant, AKH şi experţii străini invitaţi. De atunci au trecut 4 luni, 4 luni în care dna Firea, dl Copca au uitat cu desăvârşire despre acest subiect. Mulţumesc jurnaliştilor că l-au readus în atenţie şi urez din suflet succes medicilor, fie din România, fie din străinătate, în operaţiile de transplant pulmonar pe care le vor efectua".
Întrebări fără răspuns
1. Cum a putut ANT să acrediteze un centru de transplant pulmonar care nu are nici măcar un singur contract de muncă cu un chirurg care să fi făcut un astfel de transplant?
2. Cum a putut ANT să acrediteze un centru de transplant pulmonar fără să ceară părerea măcar a unui singur expert în transplant pulmonar?
3. Cum putem avea noi, cum poate avea domnul ministru Bodog încredere în ANT în condiţiile astea? Cum?
4. De ce nu este reînnoită invitaţia către experţii Eurotransplant?
5. Cum a putut un Copca să cheltuiască peste 10 milioane de euro şi să nu îndeplinească criteriile de bază de acreditare, criterii de altfel superficiale şi complet depăşite.
6. Cum a putut un Copca să ameninţe experţii Eurotransplant şi cum de mai este încă pe aceeaşi poziţie? Cum de nu îi cere nici ministrul nici primarul demisia?
7. Cum pot doamna primar Firea şi domnul ministru Bodog să nu verifice achiziţiile făcute de domnul Copca când lucrurile sunt atât de clare?
8. Cum pot aceşti oameni dormi liniştiţi după tot răul pe care l-au făcut pacienţilor şi cum şi-au bătut joc de munca medicilor?
"PS: Tot din postarea domnului ministru de astăzi înţeleg că AKH oferă un "program de urmărire şi de monitorizare a activităţii pe care noi o facem în vederea demarării procedurii de transplant în România". Este exact ceea ce propusese şi EUROTRANSPLANT şi exact motivul pentru care invitasem experţii străini în România - să sperăm că domnul manager Copca de această dată nu o să îi mai alunge cu scrisori de ameninţare!", a mai precizat Vlad Voiculescu.