Papa Francisc cere Chinei să demonteze "sălile de operaţii din închisori"

China a ieşit ciufulită dintr-o recentă conferinţă despre traficul de organe şi persoane, organizată la Vatican - după ce organizaţia Doctori Împotriva Recoltării Forţate de Organe a ţinut o conferinţă de presă paralelă, în care a expus industria macabră de extrageri forţate de organe pe viu de la deţinuţii politic din lagăre de muncă, pusă pe picioare de regimul comunist chinez.
Gina Sturdza
15.02.2017

focus

alte articole

Papa Francis la Vatican
Gina Sturdza
15.02.2017

În ciuda faptului că presa a vuit în ultima perioadă despre industria macabră organizată de regimul comunist chinez de recoltare forţată a organelor de la prizonieri de conştiinţă, la Vatican a avut loc săptămâna trecută o conferinţă de presă pe tema traficului de organe umane, la care a fost invitat însuşi arhitectul industriei transplanturilor din China, Huang Jiefu.

Huang Jiefu ar trebui să fie personajul care supervizează industria de transplanturi a Chinei - oficial ţară aflată pe locul doi în lume ca număr de operaţii de transplant. Dar Beijingul are o istorie mai mult decât dubioasă în acest domeniu: practic, nu există donatori voluntari de organe în China, astfel că acestea, cel puţin oficial, provin de la deţinuţi executaţi. Însă numărul halucinant de operaţii de transplant pe an este cu câteva ordine de mărime mai ridicat decât orice estimare a numărului de deţinuţi executaţi - iar investigaţii independente au susţinut o ipoteză lansată în 2006 de ziarul Epoch Times - şi anume, că regimul comunist a organizat o industrie de recoltare forţată de organe de la deţinuţi politic.

În ultimii ani, China - uneori chiar prin gura şefului industriei de transplanturi Huang Jiefu - a anunţat de mai multe ori că a oprit practicile de recoltare de organe de la deţinuţi condamnaţi (nu a recunoscut niciodată că extrage forţat organe de la prizonierii din lagărele de muncă) deşi nu a dat nici o singură dovadă în acest sens.

Astfel că, având în vedere poziţia lui Huang Jiefu, prezenţa numelui său pe lista participanţilor a atras imediat atenţia publicului, provocând un val de indignare din partea grupurilor care investighează practica extragerilor forţate de organe din China.

Printre acestea s-a numărat şi organizaţia Doctors Against Forced Organ Harvesting - Doctori Împotriva Recoltării Forţate de Organe (DAFOH), care a reiterat că "participarea Chinei la conferinţa de la Vatican are loc fără nici o dovadă că recoltarea forţată de organe în China, ar fi, de fapt terminată, lucru datorat lipsei de transparenţă a Chinei".

DAFOH a organizat, în paralel cu eveninmentul de la Vatican, o conferinţă de presă la câteva sute de metri depărtare, unde a fost invitat şi senatorul şi doctorul Maurizio Romani, promotorul legii recent aprobate în Italia împotriva traficului ilegal de organe.

Mesajul conferinţei DAFOH, adresat Papei Francis, a fost: "Ar fi cu adevărat minunat pentru miliarde de chinezi, dacă ar vedea compasiunea Papei faţă de cei care au fost omorâţi pentru organele lor. Avem speranţa că Sfinţia Sa nu este exploatat de către participanţii chinezi la conferinţa privind transplantul de organe, pentru a ascunde ceva care este o crimă împotriva lui Dumnezeu".

Preluat de presa italiană şi internaţională, mesajul DAFOH a ajuns la urechile Papei Francis, care a răspuns cerând Chinei să demonstreze cu fapte că recoltarea de organe a încetat şi să "demonteze sălile de operaţii din închisori".

Cancelarul Academiei Pontificale de Stiinţă, Marcelo Sanchez Sorondo, a dorit şi el să facă unele precizări cu privire la indignarea internaţională stârnită de participarea la întâlnire a celor doi oficiali chinezi. "Unii ar putea crede că Vaticanul acoperă practicile rele ale Chinei, dar nu este aşa", a menţionat Sorondo, la deschiderea conferinţei internaţionale privind traficul de organe şi turismul pentru transplant, ce s-a desfăşurat în Casina Pio IV.

În apărarea sa, Huang Jiefu a trimis un mesaj Academiei Pontificale de Ştiinţe, în care şi-a afirmat "angajamentul devotat", pentru a construi un nou sistem de donare care interzice utilizarea de organe de la prizonieri. Oficialul chinez se consideră victimă a atacurilor din interiorul şi din afara Chinei, de către cei care doresc să continue să menţină "vechiul" sistem. În scrisoare, de asemenea, Huang Jiefu a cerut sprijinul comunităţii internaţionale pentru a realiza o schimbare permanentă.

La întâlnirea de la Vatican au fost prezente, pentru prima dată în istorie, 50 dintre cele mai mari somităţi medicale din lume şi experţi pentru a discuta flagelul traficului de organe şi creşterea frecvenţei fenomenului.

Scopul declarat al conferinţei internaţionale a fost de a face un bilanţ al situaţiei alarmante a recoltării forţate de organe şi semnarea unei declaraţii comune care să sprijine lupta împotriva acesteia la nivel global

Printre ele, s-a aflat şi preşedintele Societăţii pentru Transplanturi din Israel, Jacob Lavee, care l-a interpelat pe Huang Jiefu şi a notat că Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) ar trebui să i se permită să desfăşoare inspecţii neanunţate şi să intervieveze donatorii de organe. “Cât timp nu există o tragere la răspundere pentru ceea ce a avut loc... nu poate exista o garanţie pentru existenţa unei reforme”, a reiterat Lavee.

Începând din ianuarie 2015, China a promis să stopeze utilizarea organelor de la prizonieri executaţi. Acum în China există un program de achiziţii folosind organe donate de la persoane care îndeplinesc criteriile de moarte cerebrală, implementat la nivel naţional. Există acum şi registre naţionale de transplant şi unităţi de prelevare de organe. Cu toate acestea, nu există o lege nouă sau reglementare care să interzică folosirea organelor prizonierilor executaţi, care a fost permisă în 1984. Cum nu au fost abrogate, de asemenea, nici reglementările care permit folosirea organelor de la prizonieri. Astfel că prizonierii rămân o sursă legală de organe.

Cu privire la aceasta, Episcopul Sanchez Sorondo a declarat că Academia Pontificală a studiat extensiv cazul şi a ajuns la concluzia că invitarea delegaţiei chineze ar putea obţine două efecte: unul pozitiv şi unul negativ. "Efectul negativ - a spus el - este că cineva ar putea crede că prin invitarea Chinei, dorim să acoperim practicile rele cunoscute ale Chinei. Dar nu este aşa." "Efectul pozitiv - a adăugat el - este de a consolida poziţia actuală a guvernului chinez, preşedintelui şi miniştrilor care doresc cu adevărat să facă o schimbare, să respecte demnitatea umană şi să prevină actuala practică de vânzare a organelor prizonierilor."

"Există o evoluţie în acest - a subliniat Sorondo - ajutorul cerut de comunitatea internaţională şi Biserică, suntem mulţumiţi de această atitudine şi chiar cred în dorinţa lor de schimbare."

Cu toate acestea, arhiepiscopul argentinian a rămas însă precaut şi a precizat: "Nu putem afirma clar că în China au loc transplanturi ilegal de organe, dar susţinem cu tărie schimbarea direcţiei."

În discursul său din cadrul sesiunii de deschidere, cancelarul a mai reiterat faptul că extracţia şi traficul de organe sunt crime împotriva fiinţei umane "trebuie să clarificăm faptul că aceasta este o crimă împotriva fiinţei umane [...] A lua un organ de la o persoană vie ca şi tine, este o crimă împotriva umanităţii. Este necesar ca legislaţia să ajungă la un acord cu privire la acest lucru, există deja legi, dar ele nu sunt suficiente. Multinaţionalele sunt mai rapide decât legile şi profită de circumstanţe".

Prelatul a explicat, de asemenea, că principala cauză a criminalului comerţ de organe este existenţa unei societăţi care, după cum se menţionează în mod repetat de către Papa Francisc, "nu plasează persoana umană în centru, ci mai degrabă zeul banilor." O societate în care cei bogaţi doresc să "trăiască bine" şi, prin urmare, fac tot posibilul pentru a obţine organele de care au nevoie.

"În ultimii ani, s-a spus că aceasta a reprezentat doar 1% din totalul traficului, acum ... Acum se vorbeşte despre un fenomen de masă, şi ne dorim să avem, după această întâlnire, informaţii mai extinse despre sumele de bani care se învârt în jurul lui. Bineînţeles că primul lucru pe care toţi l-au văzut astăzi, este că există multă tăcere. Este vorba despre o practică ce nu se poate realiza fără complicitatea medicilor; este nevoie de promovarea eticii, astfel încât medicii implicaţi să îşi poată recupera propria conştiinţă", a conchis cancelarul Sorondo, ceea ce sugerează că Vaticanul este dispus să investigheze mai aprofundat asupra acestui fenomen, să înţeleagă proporţiile şi gravitatea reale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor