Nereguli la Agenţia Naţională de Transplant. Experţi străini vin să verifice

Mai multe spitale au fost acreditate pentru transplant, deşi nu întrunesc condiţiile minime, a anunţat ministrul Sănătăţii precizând că o comisie internaţională de la patru centre din Europa va veni în România, luna viitoare, pentru verificarea acreditării centrelor româneşti de transplant.
Ana Ion
23.11.2016

alte articole

Vlad Voiculescu(Ministrul Sanatatii) (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
23.11.2016

Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a descoperit nereguli la Agenţia Naţională de Transplant. Potrivit ministrului Sănătăţii, din patru spitale acreditate pe care le-au verificat inspectorii, la toate au fost descoperite nereguli, relatează digi24.ro.

Concret, cele patru unităţi - respectiv spitalele judeţene din Brăila, Alba Iulia, Ploieşti şi Reşiţa - au fost acreditate pentru transplant, deşi nu îndeplineau condiţiile minime.

Controalele au relevat şi nereguli în ceea ce priveşte cheltuirea banilor publici. De exemplu, un contract a fost semnat de un şofer, care avea şi jumătate de normă la departamentul de achiziţii, dar care a declarat că nu a înţeles ce a semnat, a anunţat Vlad Voiculescu.

Nereguli au fost depistate şi la Spitalul Sfânta Maria din Capitală care recent a fost acreditat pentru transplant pulmonar fără să aibă în componenţă un departament de pneumologie

În acest context, ministrul a făcut apel la primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, să facă publice contractele de achiziţii de echipamente ale acestui spital, în condiţiile în care unitatea a primit finanţări substanţiale. De asemenea, în urma controlului a fost sesizată şi Agenţia Naţională de Integritate.

Ministrul Sănătăţii a mai anunţat că o comisie internaţională de la patru centre din Europa va veni în România, luna viitoare, pentru verificarea acreditării centrelor de transplant.

"Cu siguranţă, dorim transplant de plămân în România, dar, dacă avem îndoieli asupra siguranţei pacientului, nu facem. Nu de bani a fost vorba. Veţi vedea despre ce este vorba în acreditările centrelor din România. Orice problemă poate fi rezolvată, poate fi îmbunătăţită. Ungaria s-a pregătit zece ani pentru transplant de plămâni. Acolo se face transplant de plămâni. A pregătit oameni, infrastructură, dar trimit încă 60 la sută din pacienţi la Viena. Şapte ţări din regiune trimit încă pacienţi la AKH, la Viena. Nu cred că orgoliul profesional şi pretenţiile politice trebuie să primeze în faţa siguranţei pacientului. De aceea, experţii din patru centre majore din Europa vor veni la Bucureşti în 8-9 decembrie”, a spus Vlad Voiculescu.

Potrivit ministrului, România are un acord semnat prin Agenţia Naţională de Transplant (ANT) cu Eurotransplant, care dă garanţia că pacienţii români pot beneficia de transplant acolo unde este nevoie, astfel că nu este nevoie să fim noi "buricul pământului" şi să pretindem că putem trata orice.

"Eu nu cred că este un lucru foarte înţelept să fim noi buricul pământului. Dacă spunem "avem de toate", "facem noi, tratăm exact ca în Germania" ştim cu toţii unde ajungem!", a declarat ministrul.

Reamintim că, potrivit Realitatea TV, săptămâna trecută, Vlad Voiculescu afirma că există suspiciuni serioase că Spitalul Clinic Sfânta Maria din Bucureşti a fost acreditat pentru transplant de plămân sub presiune politică.

Potrivit ministrului, o minută a Agenţiei din iunie 2015 releva că la ANT au fost primite din partea pacienţilor care au nevoie de transplant pulmonar foarte multe sesizări şi reclamaţii în care membrii agenţiei sunt acuzaţi că sunt răuvoitori şi obstrucţionează realizarea transplantului pulmonar.

„O minută a Agenţiei din data de 26 iunie 2015 în care se vorbeşte despre situaţia transplantului pulmonar din România începe aşa: profesorul doctor Radu Deac informează membrii Consiliului Ştiinţific că la nivelul ANT au fost primite din partea pacienţilor ce au nevoie de transplant pulmonar foarte multe sesizări şi reclamaţii că suntem răuvoitori şi obstrucţionăm realizarea transplantului pulmonar. Domnul profesor admite faptul că este o situaţie care trebuie rezolvată cât mai urgent şi care are nevoie de foarte multă susţinere. Doctorul Zota este de părere că aceste tip de transplant este foarte dificil de realizat în România acum şi că trebuie constituită de urgenţă o comisie interdisciplinară în care să se realizeze situaţia reală, fonduri financiare, personal calificat, logistică, deoarece populaţia este indusă în eroare de anumite spoturi TV şi interviuri care apar în presă”, a spus Voiculescu, citând minuta de la Agenţia Naţională de Transplant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor