Colegiul Medicilor cere Asociaţiei Medicale Mondiale măsuri împotriva traficului de organe

În lumina descoperirilor legate de adevărate industrii de recoltare forţată de organe, Colegiul Medicilor din România solicită Asociaţiei Medicale Mondiale accesul transparent, deschis, la numerele anuale de transplant, evidenţiate de fiecare spital de transplant din lume.
.
. (.)

Colegiul Medicilor din România (CMR), reprezentat de Dr. Gheorghe Borcean, preşedintele CMR, a solicitat joi, 10 noiembrie, atenţia Asociaţiei Medicale Mondiale (WMA) cu privire la publicarea numărului anual de transplanturi de organe pentru fiecare centru de transplant din ţările membre ale WMA, precum şi sursa organelor (donator viu/donator decedat).

Într-un comunicat publicat pe site-ul Colegiului Medicilor din România se arată că "accesul transparent, deschis, la numerele anuale de transplant, evidenţiate de fiecare spital de transplant în parte ar contribui la depistarea recoltării de organe lipsite de etică şi la separarea statelor membre care încalcă standardele etice de cele care respectă aceste standarde".

Redăm mai jos conţinutul integral al comunicatului Colegiul Medicilor din România.

***

"Colegiul Medicilor din România, reprezentând medicii din România, vă solicită atenţia cu privire la următoarele aspecte.

În temeiul principiilor directoare 10 şi 11 ale OMS, referitoare la transparenţa şi trasabilitatea în medicina de transplant, subscrisa, asociaţia medicală naţională română, facem apel la Asociaţia Medicală Mondială (WMA) să solicite asociaţiilor membre să facă publice numărul anual de transplanturi de organe pentru fiecare centru de transplant din ţara lor şi sursa organelor (donator viu/donator decedat).

Colegiul Medicilor din România: În faţa acestui atac violent asupra integrităţii şi eticii medicale este esenţial ca liderul comunităţii medicale să adopte o poziţie clară şi imediată

Accesul transparent, deschis, la numerele anuale de transplant, evidenţiate de fiecare spital de transplant în parte ar contribui la depistarea recoltării de organe lipsite de etică şi la separarea statelor membre care încalcă standardele etice de cele care respectă aceste standarde.

Credem că în faţa acestui atac violent asupra integrităţii şi eticii medicale este esenţial ca liderul comunităţii medicale - WMA - să adopte o poziţie clară şi imediată.

Medicii români vă cer respectuos sprijinul pentru a asigura în mod activ practica medicinei etice, furnizarea de îngrijiri medicale de bună calitate, precum şi aderarea de către toţi practicienii la standarde ridicate."