Joc cu vieţile oamenilor în spitalele româneşti. Pacienţii pentru transplanturi nu beneficiază de şanse egale

Pentru pacienţii aflaţi pe listele de transplant timpul de aşteptare până la primirea unui organ face adesea diferenţa între viaţă şi moarte. Cu toate acestea, unii sunt mai egali în faţa morţii decât alţii şi primesc "organe" peste rând, a relevat un control dispus de Ministerul Sănătăţii.
Vlad Voiculescu(Ministrul Sanatatii)
Vlad Voiculescu(Ministrul Sanatatii) (Florin Chirila/Epoch Times)

O anchetă a Corpului de control al Ministerului Sănătăţii a scos la lumină existenţa unor "nereguli grave" şi aplicarea unor criterii subiective la probarea şi prioritizarea operaţiilor de transplant în România astfel încât pacienţii aflaţi pe listele de aşteptare nu beneficiază întotdeauna de şanse egale, a declarat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Cauzele? Multiple: lipsa unor criterii şi proceduri de alocare, lipsa de corelare la nivel naţional etc.

"Criterii şi proceduri de alocare a organelor nu există, iar legile, dacă sunt, nu sunt respectate. Nu există un regulament de alocare a organelor, ci doar o cutumă. Nu există liste de aşteptare corelate la nivel naţional pentru fiecare organ, iar pacienţii de pe listele de aşteptare nu beneficiază întotdeauna de şanse egale", a declarat Voiculescu, citat de Hotnews.

Potrivit ministrului Sănătăţii, sistemul face posibil ca un pacient aflat în fruntea listei de aşteptare să nu fie cel care intră în sala de operaţie în momentul în care a apărut un organ compatibil pentru el. Astfel, în anul 2014 au existat cazuri de pacienţi înscrişi chiar în acel an pe lista de aşteptare pentru transplant, care au avut prioritate în faţa unor bolnavi aflaţi pe listele de aşteptare încă din 2005.

"Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a descoperit (...) existenţa unor fenomene care indică suspiciuni cu privire la corectitudinea alocării organelor pentru transplant. Într-unul dintre centrele de transplant din România, pentru o singură arie patologică, s-au efectuat, în anul 2014, 140 de transplanturi. 60% dintre pacienţii care au beneficiat de aceste transplanturi au fost înscrişi pe lista de aşteptare chiar în acelaşi an deşi erau pacienţi pe lista de aşteptare încă din anul 2005. Într-un alt an, în anul 2015, de asemenea, într-un centru şi pe o singură arie patologică, 80% dintre beneficiarii de transplant au fost înscrişi în acelaşi an 2015. 80%!", afirmă ministrul Sănătăţii.

Din acest motiv, Voiculescu a cerut realizarea, în regim de urgenţă, a unui regulament clar de alocare a organelor la nivel naţional.

Ministrul Sănătăţii a mai precizat că instituţia pe care o conduce a sesizat organele abilitate în legătură cu neregulile constatate şi a anunţat că investigaţiile în domeniul transplanturilor continuă şi vor continua, în ciuda oricăror calomnii, căci este vorba de viaţa unor oameni".

De asemenea, ministrul, care, reamintim, după ce a pus sub semnul îndoielii modul în care Spitalul Sfânta Maria din Capitală a fost acreditat pentru transplant de plămâni s-a trezit ţinta a unor atacuri virulente din partea Gabrielei Firea, a cerut ca subiectul transplanturilor să nu fie "transformat în cal de bătălie electorală":

"Este vorba despre vieţile unor oameni", a subliniat ministrul, adăugând că Ministerul Sănătăţii aşteaptă acordul primarului Capitalei, Gabriela Firea, pentru un control la Spitalul "Sfânta Maria" din Bucureşti.

Reamintim că un raport al Inspecţiei Sanitare de Stat relevă că Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti, deşi acreditat pentru transplantul de plămâni, nu are laborator de analize, serviciile fiind externalizate, circuitele pentru transportul pacienţilor ce suportă astfel de operaţii nu sunt corespunzătoare, nu există staţie centrală de sterilizare, iar din structura spitalului lipseşte medicul infecţionist deşi numărul infecţiilor nosocomiale depistate şi raportate este cu 50% mai mare faţă de anul trecut. Potrivit lui Voiculescu, există suspiciuni că Centrul de Transplant de Plămâni de la spitalul Sfânta Maria ar fi fost acreditat sub presiune politică.