Dulceaţă de coji de portocale confiate – un deliciu
alte articole
Dulceaţa din coji de portocale confiate este una printre cele mai satisfăcătoare dulceţuri pe care le puteţi prepara. Se potriveşte perfect la micul dejun sau la o cafea servită cu felii de pâine prăjită, biscuiţi sau brioşe. Bucăţile confiate de portocale folosite la decorarea diferitelor torturi sau prăjituri aduc un ton de eleganţă prin culoare şi aromă - fiind o combinaţie unică şi atât de plăcută.
La prepararea dulceţii se pot folosi diferite feluri de citrice, însă portocalele amare sunt mai parfumate şi au un gust mai intens şi mai aromat. De asemenea, zahărul din trestie nerafinat cu aroma sa bogată de melasă aduce un plus de calitate produsului final.
În timpul fierberii se poate adăuga puţin coriandru zdrobit (pus într-un săculeţ de pânză deasă), pentru a spori aroma portocalelor.
Ingrediente:
5-6 portocale,
1 litru de apă,
Câteva seminţe de coriandru (opţional),
Sucul de la o lămâie,
2 căni ( 500ml) de zahăr (preferabil zahăr de trestie nerafinat)
Notă: cantitatea de apă şi zahăr este aproximativă, depinzând de cantitatea de coji obţinute dar şi de suprafaţă de evaporare a vasului de fiert. Se adaugă apă atât cât să acopere bine cojile de portocale plus 2 cm peste. După se cojile au fiert se măsoară compoziţia rezultată şi se adaugă zahăr proporţional.
Modul de preparare:
Portocalele se spală bine cu apă rece apoi se decojesc cu ajutorul unui decojitor de legume sau folosind un cuţit cu lama ascuţită, evitând partea albă a portocalei care este amară. Se vor obţine astfel fâşii subţiri lungi şi late de coajă de portocală.
Cojile se pun în apă rece pentru 30 minute sau mai mult apoi se scurg. Înmuierea cojilor în apă reduce timpul de preparare din prima etapă, în care cojile se fierb până ce vor deveni moi.
Între timp, stoarceţi sucul de portocale din portocale. Sucul se poate adăuga ulterior la apa de fierbere sau se poate consuma cât e proaspăt.
După ce stoarceţi sucul de portocale, scoateţi într-un bol separat interiorul portocalei (partea din portocală care se mănâncă) şi separaţi sâmburii. Interiorul portocalelor sunt o sursă naturală de pectină care va ajuta în final la închegarea dulceţii.
Fâşiile de coajă de portocală se taie în bucăţi mici foarte subţiri sau după preferinţă, folosind un cuţit ascuţit.
Cojile tăiate împreună cu partea scobită din interiorul portocalelor se pun într-un vas încăpător cu fundul gros.
Se toarnă apă atât cât să le acopere bine şi se fierb la foc mediu.
Opţional, pentru a spori aroma citricelor, la fierbere se pot adăuga câteva seminţe zdrobite de coriandru.
Când cojile sunt moi, se iau de pe foc.
După ce se adaugă zahărul, cojile se vor întări odată cu zahărul, aşa că este foarte important ca în această primă etapă de fierbere cojile să fie complet moi.
Compoziţia obţinută se lasă câteva minute la răcit, după care se măsoară, pentru a determina cantitatea de zahăr necesară. La o cană de compoziţie (250 g) se adaugă 220 g de zahăr (cam 7 optimi).
Cojile fierte, împreună cu zahărul şi sucul de lămâie se pun înapoi în vasul de fiert şi se dau la foc mediu mare până când dau în clocot, amestecând din când în când să nu se prindă de fundul cratiţei. Se reduce focul şi se continuă fierberea, până ce compoziţia se îngroaşă şi se încheagă.
Este important ca înainte de-a lua de pe foc dulceaţă, să o testaţi pentru a vedea dacă s-a îngroşat suficient. Vă puteţi da seama dacă amestecul a atins punctul de închegare punând câteva picături de dulceaţă pe o farfurie rece care a fost ţinută în prealabil în frigider. Dacă dulceaţa se împrăştie şi se subţiază imediat, nu este gata. Dacă îşi păstrează puţin forma, este un semn bun. Lăsa-ţi să se răcească pe farfurie pentru câteva secunde. Dacă dulceaţa se încreţeşte, înseamnă că este gata.
Fierberea excesivă a dulceţii va avea ca rezultat fie o culoare maronie sau o aromă caramelizată, fie cojile de portocale din dulceaţă îşi vor piere flexibilitatea şi vor deveni tari.
În timp ce dulceaţa este fierbinte, se toarnă în borcane uscate şi sterilizate în prealabil (se pun în cuptor la temperatură mică timp de 15 minute).
După ce se pun capacele, borcanele se învelesc în pături pentru o răcire treptată. A doua zi se pun în cămară la rece.