Clătite cu caise - un desert dulce şi aromat

Clătitele cu caise proaspete flambate sau nu, sunt un desert dulce şi aromat, pur si simplu pentru acele momente când simţi că vrei să te răsfeţi, sau să răsfeţi pe cineva cu ceva special.
Maria Matyiku
11.08.2012

Clătitele cu caise proaspete, flambate sau nu, sunt un desert dulce şi aromat, pur si simplu pentru acele momente când simţi că vrei să te răsfeţi, sau să răsfeţi pe cineva cu ceva special.

Ingrediente:

  • 250 g făină
  • 2 g sare
  • 60 g zahăr
  • 330 ml lapte
  • 2 ouă bătute
  • un praf de vanilie
  • 30 g unt topit
  • coajă de la o lămâie
  • 1 kg de caise
  • 200 g zahăr
  • câteva picături de esenţă de rom
  • 60 ml de lichior de portocale (opţional)

Modul de preparare:

Făina se cerne într-un castron, apoi se adaugă ouăle bătute, după care se amestecă uşor cu ţelul. Într-un alt castron se pune sarea, zahărul şi vanilia în lapte, amestecându-se uşor. În castronul cu făină, se adaugă treptat laptele, amestecându-se în continuare, până când aluatul devine cremos ca o smântână. Se adaugă apoi untul topit şi cam o treime din coajă rasă de lămâie. Aluatul se pune la frigider şi se lasă să se odihnească cam o oră.

Între timp se pregătesc caisele. Caisele se desprind de pe sâmburi şi în funcţie de mărimea lor se taie în 4 sau 6 părţi pe verticală. Se pun într-un castron, se presară cu zahăr şi se lasă deoparte. Caisele împreună cu sucul lăsat se răstoarnă într-o tigaie, se adaugă coaja de lămâie rasă şi esenţa de rom, apoi se pun la foc mediu să fiarbă bine în zahăr şi suc pentru 10 minute. Jumătate din fructe se zdrobesc cu o furculiţă, pentru a da mai multă consistenţă sucului lăsat de fructe.

Se pune tigaia de clătite sau teflon pe foc (între mediu şi mare). După ce tigaia s-a încins bine, înainte de-a coace prima clătită, se unge cu puţin unt.

Cu ajutorul unui polonic se ia din aluatul de clătite (cam 30-45 ml de aluat pentru o clătită), şi se întinde uniform pe fundul tigăii. Când clătita începe să se desprindă de pe marginile tigăii, se întoarce pe partea cealaltă şi se mai lasă cam un minut. Se repetă operaţia până când se termină tot aluatul de clătite.

Se iau 8 - 10 clătite, se împătureşte fiecare dintre în patru, şi se aranjează în tigaia în care s-au preparat caisele. Se dau la foc cam o jumătate de minut, apoi se iau de pe foc. Pentru o servire mai spectaculoasă, clătitele se pot flamba. Se încălzeşte 60 ml de lichior de portocale cam 30 secunde, după care se răstoarnă peste clătite şi se aprinde. Clătitele sunt gata pentru servire.

Caisele se pot înlocui cu alte fructe de sezon pe care le aveţi le aveţi la îndemână: piersici, prune, zmeură, mure, afine, pere, mere, etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor