Blat de baclava - o simfonie de arome şi gusturi
alte articole
Dacă nu aveţi timp suficient pentru prepararea baclavalei clasice cu foi, puteţi opta pentru blatul de baclava. Este o variantă mult mai uşoară şi gustoasă, fiind preparata cu migdale, fistic ( sau nucă) şi apă de trandafir. Blatul este moale, umed şi foarte parfumat. Gustul este şi mai bun a doua zi, după ce blatul absoarbe siropul şi aromele. Apa de trandafir adaugă o aromă delicată şi taie o parte din dulcele caracteristic acestei prăjituri.
Reţeta este inspirată din cartea “Hrana Vieţii” a renumitei autoare iraniene Najmieh Batmanglij ce cuprinde o paletă de reţete noi şi vechi de aproape 4.000 de ani, de pe vremea când reţetele erau scrise în semne cuneiforme pe tablete de lut.
Ingrediente:
Pentru însiropare:
1 cană de miere,
¼ cană de apă de trandafiri,
coaja rasă de la o portocală,
2 linguri de suc de lămâie proaspătă
Pentru blat:
3 ouă la temperatura camerei (albuşurile şi gălbenuşurile separate),
½ cană de zahăr,
2 linguriţe de pudră de cardamom (opţional),
2 linguri de apă de trandafir,
½ cană de lapte sau lapte de migdale,
½ cană de ulei, 1 cană făină,
1 ½ linguriţă de praf de copt,
1 ½ căni de migdale sau fistic măcinate (se poate înlocui cu nucă),
1 măr decojit şi tăiat în cubuleţe
Pentru ornat:
1 lingură de fistic,
1 lingură de migdale înălbite,
câteva petale uscate de trandafir (opţional)
Modul de preparare:
Se începe mai întâi cu prepararea siropului.
Într-o cratiţă mică, se combină mierea cu apa de trandafiri, coaja de portocale si sucul de lămâie şi se aduc la punctul de fierbere.
Se reduce focul la minim şi se amestecă uşor timp de 3 minute, după care siropul se ia de pe foc şi se lasă deoparte să se răcească.
Cuptorul se preîncălzeşte la 180 C. Tava de copt se unge cu puţină grăsime (pentru a fixa hârtia), după care se pune o foaie de hârtie de copt decupată atât cât să acopere marginile tăvii. Foaia de hârtie se unge apoi de deasupra cu puţin unt sau ulei şi se presară cu puţină făină.
Prepararea blatului:
Se separă albuşurile de gălbenuşuri în diferite castroane. Albuşurile se bat spumă până când se întăresc bine.
Mărul se curăţă de coajă şi cotor, apoi se taie în cubuleţe mici de aproximativ un cm.
Într-un castron separat, se amestecă gălbenuşurile de ou cu zahărul, până când ouăle devin cremoase şi îşi schimbă culoarea.
Se adaugă praful de cardamon, apoi treptat laptele, uleiul şi apa de trandafir şi se amestecă timp de 1 minut, până când toate ingredientele se încorporează.
Se adaugă pe rând fisticul sau migdalele măcinate ( sau nuca) şi cubuleţele de măr, amestecând uşor cu o spatulă. Se adaugă apoi făina cu praful de copt, alternând o parte de faină cu o parte de albuşuri bătute.
Se amestecă uşor, folosind mişcări circulare de sus în jos, în aşa fel încât compoziţia să rămână aerată.
Aluatul de blat se toarnă în tava de copt şi se coace timp de 30 - 35 de minute până când blatul se desprinde uşor de pe marginile tăvii. Se poate face testul cu scobitoarea, blatul este gata când scobitoarea cu care se înţeapă blatul iese curată.
Tava se scoate din cuptor. Peste blatul fierbinte, se toarnă siropul uniform. Se lasă în tavă până când se absoarbe tot siropul, iar blatul se răceşte complet.
Blatul se transferă pe un platou de lemn. Se poate tăia în forme pătrate sau diamant. Se decorează cu fistic, migdale şi petale de trandafir.
Vă dorim poftă bună!