Tradiţionala prăjitură dulce de orez - specială pentru Anul Nou Chinezesc (Nian Gao)

Aţi încercat vreodată tradiţionala prăjitură chinezească din orez glutinos? Poate va fi o experienţă şi o incursiune interesantă în reţetele tradiţionale ale altor popoare.
Prăjitură dulce de orez
Prăjitură dulce de orez (Maria Matyiku / Epoch Times)

Nelipsită de pe mesele bogate servite de Anul Nou Chinezesc, prăjitura de orez glutinos, cunoscută şi sub denumirea de "prăjitură de Anul Nou" este surprinzător de simplu de preparat, nu este prea dulce şi are o textură moale şi puţin lipicioasă, asemenea unei caramele moi.

Aceste prăjiturele de Anul Nou, numite Nian gao în limba chineză, se fierb pe aburi şi sunt preparate dintr-un amestec de făină de orez glutinos şi amidon de grâu, la care se adaugă un sirop din zahăr brun din trestie de zahăr pentru a da culoare şi textură.

În antichitate, aceste prăjiturile de orez erau folosite doar ca ofrande pentru strămoşi şi zei. Treptat, au devenit un fel de mâncare tradiţională în timpul Festivalului Primăverii şi se servesc, alături de alte şase feluri de mâncare. Se crede că aduc noroc şi prosperitate, fiind asociate cu dorinţa de a avea succes, de a te ridica la un nivel mai înalt în fiecare an, de a avea un venit mai mare sau o poziţie mai înaltă în societate.

Nian gao, populară încă din timpul dinastiilor Wei şi Jin (220-420), a evoluat în timp şi, după mai bine de două mii de ani, în prezent există o multitudine de variaţii: dulce sau sărată, simplă sau cu adaos de petale de trandafir, osmanthus dulce, hibiscus şi mentă pentru un plus de aromă.

Ingredientele de mai jos sunt pentru o tavă pătrată de 20x20 cm. Pentru a pune pe aburi o formă de 20 cm este nevoie de un vas destul de mare. În lipsa acestuia se pot folosi forme de brioşe sau tarte, care se pot acomoda mai uşor la mărimea unui vas normal pentru fiert pe aburi.


Ingrediente:

425 ml (1,5 căni) de apă,
140 g de zahăr brun din trestie de zahăr
200 g (2 căni) de făină de orez glutinos, cernută
140 g (1 cană) de amidon de grâu, cernut
1 praf de sare,
2 linguri de ulei de măsline pentru gătit sau alt ulei fără miros

câteva Jujube (curmale roşii), pentru garnisit

Ingredientele principale
Ingredientele principale (Maria Matyiku / Epoch Times)

Modul de preparare:

Într-o oală de mărime mijlocie se pune apă la fiert, la foc mare, până când aceasta dă în clocot, după care se reduce focul la minim.

Se adaugă zahărul brun din trestie de zahăr şi se fierbe în continuare până când acesta se dizolvă.

Prepararea siropului
Prepararea siropului (Maria Matyiku / Epoch Times)

Oala se dă la o parte şi se lasă să se răcească pentru aprox. 15 minute.

Formele de brioşe se ung cu ulei, folosind o pensulă.

Ungerea formelor
Ungerea formelor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Într-un castron de mărime potrivită, se cerne făina de orez glutinos şi amidonul de grâu, se adaugă apoi praful de sare şi se amestecă uşor.

Se cerne făina de orez glutinos şi amidonul de grâu
Se cerne făina de orez glutinos şi amidonul de grâu (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se toarnă apoi pe rând câte o parte din siropul de zahăr răcit şi se continuă amestecarea uşoară până ce siropul este absorbit de faină.

Se toarnă o parte din siropul de zahăr răcit
Se toarnă o parte din siropul de zahăr răcit (Maria Matyiku / Epoch Times)

În final se adaugă 2 linguri de ulei şi se amestecă uşor până când acesta se încorporează în aluat.

Se adaugă 2 linguri de ulei
Se adaugă 2 linguri de ulei (Maria Matyiku / Epoch Times)

Pentru că suprafaţa cu aburi disponibilă a fost prea mică pentru o tavă pătrată, am folosit 12 forme de brioşe de silicon. Dacă formele sunt de metal se recomandă folosirea unor forme de hârtie cerată puse pe fundul formei.

Se toarnă amestecul de prăjitura în formele de brioşe sau în tava de prăjitură.

Se toarnă amestecul de prăjitură în formele de brioşe
Se toarnă amestecul de prăjitură în formele de brioşe (Maria Matyiku / Epoch Times)

Dacă se formează bule de aer, acestea se sparg cu ajutorul unei scobitori, pentru a obţine în final o suprafaţă netedă.

Bulele de aer se sparg cu ajutorul unei scobitori
Bulele de aer se sparg cu ajutorul unei scobitori (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se acoperă tava cu hârtie cerată sau folie de aluminiu (opţional). Forma pătrată se poate acoperi fără probleme, pentru formele de brioşe este mai dificil, riscând să răsturnăm formele.

Pentru coacere pe aburi, am folosit o oală mare cu diametru interior de 27 cm în care am pus la fiert 1,5 litri de apă. Deasupra oalei se pune o sită metalică cu găuri, apoi cu ajutorul unei spatule se aşează cu grijă formele umplute.

Cu ajutorul unei spatule se aşează cu grijă formele umplute.
Cu ajutorul unei spatule se aşează cu grijă formele umplute. (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se acoperă cu un vas care se potriveşte ermetic peste oala cu apă fierbinte.

Se acoperă cu un vas
Se acoperă cu un vas (Maria Matyiku / Epoch Times)

Formele de prăjituri se iau de pe aburi şi se lasă deoparte să se răcească cam 30 de minute, după care se scot din forme şi se pun pe un platou.

Se fierbe la aburi la foc potrivit
Se fierbe la aburi la foc potrivit (Maria Matyiku / Epoch Times)

Dacă folosiţi o tavă pătrată, va trebui să aşteptaţi cel puţin o oră. După ce s-a răcit, răsturnaţi prăjitura pe un fund de lemn şi o feliaţi în trei părţi, apoi fiecare parte în bucăţi de aproximativ 2 - 2,5 cm.


Prăjitura se poate servi ca atare, sau se poate rumeni în puţin ulei pentru a obţine o crustă caramelizată foarte gustoasă.

Se scot din forme
Se scot din forme (Maria Matyiku / Epoch Times)

Pentru formarea crustei, se încinge o tigaie de tuci, la foc mediu, apoi se adaugă o lingură de ulei. Se pun bucăţile de prăjitură în tavă şi se rumenesc uşor, cam 30 secunde pe fiecare parte.

Se poate rumeni în puţin ulei
Se poate rumeni în puţin ulei (Maria Matyiku / Epoch Times)

Se pot asorta cu Jujube (smochine roşii chinezeşti). Vă dorim poftă bună!

Se pot asorta cu Jujube
Se pot asorta cu Jujube (Maria Matyiku / Epoch Times)

Notă:

Anul Nou Chinezesc, cunoscut şi sub denumirea de Festivalul Primăverii sau Anul Nou lunar, este festivalul care sărbătoreşte începutul unui nou an în calendarul tradiţional chinezesc lunisolar. Sărbătorile durează în mod tradiţional aproximativ două săptămâni în total, din ajunul Anului Nou Chinezesc până la Festivalul Lanternelor, care are loc în a 15-a zi a anului lunar.

În mod tradiţional, este un moment în care se onorează zeităţile, precum şi strămoşii, fiind de asemenea, un prilej de petrecere în familie şi de vizitare a celor apropiaţi. Obiceiurile şi tradiţiile regionale variază foarte mult, dar au în comun aceeaşi temă: încheierea anului vechi şi primirea norocului şi a prosperităţii unui nou an.

Pentru cei curioşi, cele şapte feluri de mâncare nelipsite de la mesele tradiţionale de Anul Nou Chinezesc, fiind considerate aducătoare de noroc, sunt următoarele: locul central este ocupat de peşte – simbolizează surplusul, o creştere a prosperităţii; găluştile chinezeşti (dumplings) – aduc bogăţie; pacheţelele de primăvară (spring rolls) – aduc bunăstare; prăjitura de orez - pentru un venit sau o poziţie mai mare; biluţe dulci de orez – pentru a ţine famila împreună, unită; tăiţei de longevitate – pentru fericire şi longevitate; citrice, considerate fructe ale norocului (portocale, mandarine, pomelo) – pentru îndestulare şi bogăţie.