Încălcările "masive" din Ucraina, în centrul atenţiei la reuniunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Participă şi Rusia

Oraşul Mariupol după bombardamentele forţelor ruse, 20 aprilie 2022 (Social Media)
Andrei Popescu
27.02.2023

Şeful ONU pentru drepturile omului a condamnat luni invazia "fără sens" a Rusiei în Ucraina, la începutul unei sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului, în cadrul căreia ţările doresc să consolideze monitorizarea asupra presupuselor crime de război ale Moscovei şi să ridice problema tratamentului aplicat de China uigurilor musulmani.

Volker Turk, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, într-unul dintre primele sale discursuri în faţa celor 47 de membri ai consiliului, a avertizat că realizările în domeniul drepturilor omului au fost restrânse şi chiar inversate, citând invazia rusă în Ucraina ca exemplu de opresiune, relatează Reuters.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a subliniat, într-un discurs separat, că războiul a declanşat "încălcări masive" ale drepturilor.

În timpul reuniunii, care se va desfăşura până pe 4 aprilie, multe state vor încerca să extindă mandatul unui organism de anchetă al ONU înfiinţat pentru a investiga atrocităţile din Ucraina.

Kievul, care a cerut înfiinţarea unui tribunal special pentru a aduce în justiţie conducerea politică şi militară a Rusiei în legătură cu invazia, a declarat că acest organism este esenţial pentru a se asigura că Rusia este trasă la răspundere.

"Credem că ar trebui să fie atât o prelungire tehnică a mandatului, cât şi o întărire substanţială a textului", a declarat vineri, pentru presă, ambasadoarea ucraineană la Biroul ONU de la Geneva, Evghenia Filipenko.

Suspendare

Kievul şi aliaţii săi sunt nemulţumiţi de participarea viceministrului rus de Externe Serghei Riabkov, care se va adresa joi Consiliului.

Va fi pentru prima dată când un oficial rus va participa în persoană de la începutul războiului, în urmă cu un an. Rusia, care neagă că a comis crime de război sau că a vizat civili în Ucraina, a fost suspendată din consiliu în aprilie 2022 din cauza invaziei, dar poate participa în continuare în calitate de observator.

Diplomaţii occidentali au fost în mod public foarte rezervaţi în ceea ce priveşte reacţia lor la prezenţa lui Riabkov, după ce anul trecut au organizat o retragere în masă de la un discurs al ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul consiliului.

Filipenko a declarat că Ucraina nu apreciază prezenţa Rusiei şi va "acţiona în consecinţă", fără a oferi detalii.

Consiliul pentru Drepturile Omului (CDO) al ONU, cu sediul la Geneva, este constituit din 47 de state membre, având scopul protejării drepturilor omului la nivel mondial. Acesta nu are puteri obligatorii din punct de vedere juridic, dar dezbaterile sale aduc adesea o atenţie sporită asupra problemelor şi poate stimula investigaţii care să furnizeze dovezi instanţelor naţionale şi internaţionale.

Alţi miniştri care urmează să participe la discuţii sunt Hossein Amir-Abdollahian din Iran, Annalena Baerbock din Germania şi preşedintele congolez Felix Tshisekedi.

Totodată, ţările vor urmări îndeaproape modul în care Turk, care a preluat funcţia de Înalt Comisar al ONU pentru Drepturile Omului în octombrie, se va referi la China, după ce predecesoarea sa Michelle Bachelet a fost acuzată de unele grupuri de apărare a drepturilor omului că ar fi fost prea blândă cu Beijingul.

Grupurile pentru drepturile omului acuză Beijingul de abuzuri împotriva uigurilor, o minoritate etnică majoritar musulmană care numără aproximativ 10 milioane de persoane în Xinjiang, inclusiv de utilizarea în masă a muncii forţate în lagăre. Statele Unite şi alţi câţiva legislatori şi parlamente străine au acuzat China de genocid.

Regimul comunist de la Beijing a negat cu fermitate acuzaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor