Cotlete de miel cu cimbru, usturoi şi portocale - o bogăţie de arome

Cotlete de miel în sos de usturoi cu portocale
Cotlete de miel în sos de usturoi cu portocale (Maria Matyiku / Epoch Times)

Iată o reţetă delicioasă de cotlete de miel la grătar, deosebit fragede şi suculente, înăbuşite în sos de usturoi cu portocale. E o friptură care se prepară rapid şi este foarte de aromată şi gustoasă. Marinarea în suc de lămâie şi portocale frăgezeşte carnea, iar aromele date de combinaţia cimbrului, a usturoiului copt şi a citricelor sunt extrem de tentante.

Ingrediente:

8 cotlete de miel cu os,
1 linguriţă de cimbru,
un sfert de linguriţă de sare,
un sfert de linguriţă piper negru măcinat proaspăt,
coaja rasă de la o lămâie şi o jumătate de portocală,
sucul de la o lămâie şi 1/2 de portocală,
2 linguri de ulei de măsline,

pentru sos:

4-5 căţei de usturoi,
1/2 pahar suc de portocale,
2 linguri ulei de măsline,
sare şi piper după gust

Modul de preparare:

Se începe cu marinarea cărnii. Mai întâi, carnea se clăteşte cu apă rece care apoi se şterge uşor cu un prosop de hârtie.

Cotletele se condimentează pe ambele părţi cu cimbru, sare şi piper apoi se pun într-un vas pentru marinare. Peste carne se rade coajă de lămâie şi portocală, apoi se stoarce zeama de la o lămâie şi o jumătate de portocală. Pe deasupra se toarnă puţin ulei de măsline şi se lasă la marinat cam o oră, la temperatura camerei. Din când în când, cotletele se întorc pe de pe o parte pe cealaltă. Cu cât stau mai mult la marinare, cu atât carnea devine mai fragedă şi aromată.

Carnea se frige pe grătar sau pe plită, la foc mediu, întorcându-se de pe parte pe cealaltă. În funcţie de grosime, cotletele de miel se ţin pe grătar 6 minute pe fiecare parte pentru a le prepara “în sânge”, 8 minute pe o parte pentru a le prepara ”mediu” sau 12 minute pe fiecare parte pentru a le prepara “bine făcut.” ( presupunând că fiecare bucată are cam 2 cm grosime)

Căpăţânile de usturoi se pun pe grătar sau la cuptor, cu coajă cu tot, timp de trei minute. Usturoiul copt se ia de pe grătar şi se curăţă de coajă. Miezul se zdrobeşte, apoi se amestecă cu ulei de măsline şi suc de portocale, până când devine de consistenţa unui sos subţire. Se adaugă sare şi piper după gust.

După ce cotletele s-au luat de pe foc, se stropesc din belşug cu sosul de usturoi şi portocale şi se servesc alături de salata sau garnitura preferată.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură