Salată caldă de pui cu susan şi fenicul

Mioara Stoica
08.08.2014

Prăjită, fiartă sau preparată la grătar, combinată cu diverse ierburi şi condimente, carnea de pui este cea mai indicată atunci când vrem să avem o alimentaţie sănătoasă. Carnea de pui este principala sursă de proteine şi o alternativă sănătoasă la carnea roşie, spun specialiştii.

Pieptul este partea cea mai slabă în grăsimi, el având mai puţin de jumătate din grăsimea unei fripturi degresate de vită. De asemenea, grăsimea care se găseşte în carnea de pui este mai puţin saturată decât grăsimea din carnea de vită. Cu toate acestea, pieliţa de pui trebuie evitată deoarece aceasta dublează cantitatea de grăsime saturată din mâncare. De aceea, este indicat ca puiul să fie consumat fără pieliţă.

Carnea de pui în combinaţie cu alte două minuni: feniculul şi susanul

Feniculul (Foeniculum vulgare) este cultivat pe scară largă în grădini pentru tulpina sa îngroşată la bază, o structură compactă formată dintr-un set de teci de frunze, care apar albicioase, cărnoase, strânse între ele în jurul unui ax conic foarte scurt, direct la nivelul solului cât şi pentru seminţele asemănătoare ca formă cu cele de chimen dar de culoare verde, cu un gust dulce şi foarte parfumat, extrem de apreciate în ceaiuri.

Feniculul este folosit în tratarea a numeroase afecţiuni datorită proprietăţilor acestuia: antispastic, tonic nervos, dezinfectant. În medicina populară, feniculul era utilizat pentru vindecarea constipaţiei, balonărilor, calmarea colicilor. Există câteva preparate pe bază de fenicul apreciate ca excelente remedii naturale: ceaiul de fenicul, necesar în vindecarea bronşitei, laringitei, amigdalitei, faringitei, oboselii fizice şi psihice. Pulberea preparată din seminţe de fenicul ajută la tratarea celulitei, depresiilor, amenoreei, digestiei lente, durerilor de cap.
Vinul preparat din fructele de fenicul reprezintă un remediu natural excelent. Tulpinile de fenicul au proprietatea de a calma şi alina durerile de orice natură şi se pot utiliza sub formă de diverse preparate.

Susanul este una dintre cele mai vechi plante cultivate din lume. În medicină, de exemplu, este folosit de mai bine de trei milenii.

Femeile din Babilonul Antic pregăteau o mixtură de susan cu miere de albine pentru a fi frumoase şi tinere cât mai mult timp, iar soldaţii romani o consumau pentru a avea putere şi energie.

Susanul este o sursă de vitamine, minerale, nutrienţi, antioxidanţi. O lingură de susan conţine: 52 calorii, 88 mg calciu, 1,3 mg fier, 31,6 mg magneziu, 57 mg fosfor, 0,7 mg zinc, 0,4 mg cupru, 0,2 mg mangan.

Proprietăţi ale susanului dovedite ştiinţific: uleiul de susan scade tensiunea arterială şi îmbunătăţeşte eficacitatea tratamentului în cazul persoanelor cu diabet de tip 2; tratează gingivita şi alte probleme ale cavităţii bucale; masajul cu ulei de susan induce o stare de relaxare a copiilor şi îi ajută să se odihnească mai bine; protejează rinichii de efectul medicamentelor administrate în timp; este antidepresiv; în urma unui experiment efectuat pe şoareci s-a constatat că uleiul din seminţe de susan reduce incidenţa sclerozei multiple; inhibă dezvoltarea celulelor canceroase, prevenind: leucemia, cancerul de colon, mamar, pulmonar, de prostată etc.

Şi acum o reţetă gustoasă obţinută din combinarea acestora.

Ingrediente pentru 4 persoane:

500 grame piept de pui

4 portocale

1 lămâie

1 lingură de miere

2 căţei de usturoi

1 lingură de sos de soia

2 feniculi

1 legătură de salată verde

2 linguri de ulei de măsline

1 lingură de seminţe de susan

sare şi piper

Prepararea baiţului de marinat: stoarceţi 2 portocale şi lămâia şi colectaţi sucul într-un bol; adăugaţi mierea, căţeii de usturoi pisaţi şi sucul de soia.

Tăiaţi în felii subţiri pieptul de pui. Bateţi-le delicat cu ciocanul pentru şniţele. Puneţi-le într-o farfurie adâncă, vărsaţi deasupra marinata, acoperiţi-le şi lăsaţi-le la marinat într-un loc rece (recomandat în frigider) timp de 2 ore.

Curăţaţi feniculii, tăiaţi-i în felii subţiri şi puneţi-i într-un bol cu apă şi câteva cuburi de gheaţă.

Curăţaţi cele 2 portocale rămase şi tăiaţi-le în rondele. Spălaţi legătura de salată verde şi lăsaţi-o la scurs. După ce s-a scurs rupeţi-o delicat.

După ce s-a terminat timpul de marinat, scurgeţi feliuţele de piept de pui, uscaţi-le şi prăjiţi-le într-o cratiţă cu ulei timp de 5 minute (sau după gust, mai rumenite sau mai puţin rumenite). Adăugaţi sarea şi piperul, puneţi-le într-o farfurie şi acoperiţi-le.

În cratiţa cu ulei unde a fost rumenită carnea, se adaugă baiţul de marinat strecurat şi se fierbe timp de 2-3 minute, până devine un sos dens.

Într-o altă crăticioară prăjiţi seminţele de susan.

Împărţiţi în 4 farfurii individuale salata, feniculii scurşi şi uscaţi, feliile de portocale tăiate în rondele, feliuţele de piept de pui rumenite la plăcere (în centrul farfuriei) peste care vine vărsat sosul obţinut şi presăraţi deasupra seminţele de susan.

Se pot servi garnisite cu felii de lămâie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor