Din SUA Fetullah Gullen îl acuză pe Erdogan: "a abandonat calea reformelor"

Mioara Stoica
29.01.2014

alte articole

Recep Tayyip Erdogan (s) şi Fethullah Gulen (d) (OZAN KOSE / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
29.01.2014

Fethullah Gulen, auto-exilat într-un oraş mic în munţii din Poconos în Pennsylvania, a consemnat miercuri, 29 ianuarie, la BBC şi la Wall Street Journal un rechizitoriu dur la adresa prim-ministrului din Ankara: "Face epurări politice bazate pe motive ideologice, propunând metode din trecut, pe care propriul său partid a promis să le înceteze".

"Recep Tayyip Erdogan îşi trădează alegătorii". Imamul turc Fethullah Gulen pune în acest fel capăt a 16 ani de tăcere. "Erdogan abandonează calea reformelor întreprinse în urmă cu peste zece ani cu partidul său - spune Gullen - şi acesta este motivul pentru care turcii sunt nemulţumiţi, protestează în stradă de aproape doi ani".

Acuzaţia este directă: "Erdogan a efectuat epurări politice pe baza unor motivaţii ideologice, propunând metode deja văzute în trecut pe care chiar partidul său promisese să le înceteze". În faţa acuzaţiei de a fi regizorul-umbră al recentelor scandaluri de corupţie guvernamentale care au lovit Ankara, Gulen spune că "totul este fals" dar subliniază " gravele greşeli ale unui prim-ministru care se comportă nedemocratic".

Gulen nu exclude că propria mişcare politică "Hizmet" poate decide să se concentreze pe urne pentru a sfida guvernul de coaliţie, cu scopul de a crea un acord post-electoral cu cei care sunt în prezent cei mai mari inamici ai lui Erdogan: Partidul Popular Republican, un bastion al secularismului fondat de Mustafa Kemal Ataturk, părintele Turciei moderne.

Scenariul unui acord între imamul Gullen şi moştenitorii lui Ataturk ar atrage implica unei coaliţii naţionale de musulmani şi laici uniţi de dorinţa de a pune capăt erei lui Erdogan. "Atunci când va exista această oportunitate, Hizmet ar putea-o folosi pentru a ajuta electoratul să facă alegerile importante pentru viaţă noastră", spune Fetullah Gulen, acuzându-l pe Erdogan de a fi responsabil de o "corupţie fără limite care slăbeşte naţiunea" cu rezultatul de a "duce Turcia la ruină".

Referitor la problemele de politică externă, Gullen atacă încă o dată premierul cu teme şi teze menite să colecteze favoruri în propriul său electorat: "Avem nevoie de un dialog cu kurzii dar în condiţii de respect faţă de Turcia" şi "nu putem respecta Israelul mai mult decât pe noi înşine".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor