Turcia: Erdogan încearcă să salveze guvernul "aruncând peste bord" miniştrii acuzaţi

Criza politică turcă se agravează, afectând bursa, care în ziua de Crăciun a pierdut 4,2% (13,4 % din momentul în care a început ancheta de corupţie), iar lira a ajuns la un minim istoric pe dolar, la 2,0862, informează joi publicaţia Il Sole 24 ore.
Demonstraţii violente în ciocnirile cu poliţia, Istambul, decembrie 25 (BULENT KILIC / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
26.12.2013

Criza politică turcă se agravează, afectând bursa, care în ziua de Crăciun a pierdut 4,2% (13,4 % din momentul în care a început ancheta de corupţie), iar lira a ajuns la un minim istoric pe dolar, la 2,0862, informează joi publicaţia Il Sole 24 ore.

Miniştrii Muammer Guler (Interne), Zafer Caglayan (Economie) şi Erdogan Bayraktar (Mediu), au demisionat şi au fost înlocuiţi respectiv cu: Efkan Wing, fostul subsecretar al primului-ministru şi parlamentarii Nihat Zeybekasi şi Idris Gulluce.

Cei trei foşti miniştri au avut copii reţinuţi în cursul anchetei de corupţie, în curs de desfăşurare de marţea trecută la Istanbul şi Ankara.

Au fost înlocuiţi, de asemenea, ministrul Justiţiei, Familiei, Transporturilor şi de Afacerilor Europene. Acesta din urmă, Egemen Bagis, bine cunoscut pe plan internaţional, a fost citat de presa locală pintre persoanele implicate în scandalul de corupţie care a cuprins guvernul, dar pentru moment nu este investigat de către instanţele turceşti.

Remanierea totală a guvernului condus de Recep Tayyip Erdogan, la al treilea mandat consecutiv, a implicat zece miniştri. Este evidentă încercarea de a salva guvernul "aruncând peste bord", miniştrii cei mai implicaţi, inclusiv de cel de la Interne care într-o săptămână a eliminat sau mutat, potrivit ziarului Hurriyet, mai mult de 550 de ofiţeri de poliţie, inclusiv şeful forţelor de comandă de la Istanbul, "acuzat" de a fi participat la ancheta.

Fostul ministru pentru Mediu, Bayraktar, în timpul unei declaraţii la televiziunea NTV, l-a invitat pe prim-ministrul Erdogan să-l urmeze şi să demisioneze la rândul său, divizând partidul majoritar AKP care a descris ancheta ca o "conspiraţie" împotriva guvernului.

Demisia miniştrilor din Istanbul a stârnit proteste care au dus la ciocniri între poliţie şi protestatarii. Demonstranţii cer demisia prim-ministrului turc Recep Tayyip Erdogan. Aproximativ 5.000 de oameni au ieşit în stradă la câteva ore după demisia celor trei miniştri implicaţi în scandalul de corupţie. Poliţia a tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii din cartierul Kadikoy, în partea de est a oraşului. Au avut loc protestele şi în Besiktas, pe partea europeană a oraşului Istanbul.

Situaţia lui Erdogan devine mult mai dificilă în contextul luptei sale cu susţinătorii lui Fethullah Gulen, popularul musulman aflat în SUA. Fanii acestuia pot crea probleme pentru partidul majoritar AKP, având în vedere că viitoarele alegeri sunt planificate la sfârşitul lunii martie. Dacă Gulen, care se estimează că poate să mişte aproximativ 5% din electorat, va smulge acest electorat către opoziţie (partidul Partidul Popular Republican - CHP), ar permite victoria stângii la Istanbul, atunci Erdogan ar putea avea probleme grave.

În condiţiile în care căştigă stânga, Erdogan nu ar mai putea candida la prezidenţiale la alegerile din luna august, după ce a abandonat reforma Constituţiei în urma protestelor din Gezi Park, din iunie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor