Armata turcă anunţă că nu va interveni în criză, dar că va urmări evoluţia evenimentelor

Armata turcă a anunţat vineri că nu va interveni în dezbaterile politice suscitate de recentul scandal de corupţie, reafirmându-şi totodată respectul faţă de statul de drept şi precizând că va urmări îndeaproape evoluţia evenimentelor, relatează vineri EFE.
(photos.com)
Epoch Times România
27.12.2013

Armata turcă a anunţat vineri că nu va interveni în dezbaterile politice suscitate de recentul scandal de corupţie, reafirmându-şi totodată respectul faţă de statul de drept şi precizând că va urmări îndeaproape evoluţia evenimentelor, relatează vineri EFE.

'Forţele armate nu vor să participe în niciun fel la dezbaterea politică, dar vor urmări evoluţia chestiunilor care ţin de drepturile personale ale forţelor noastre legate de statul de drept şi de justiţia fundamentală', se arată într-o notă difuzată vineri pe site-ul său oficial.

Nota intervine într-un moment de criză în guvern, pe care mulţi analişti îl compară cu vremurile premergătoare loviturilor de stat din 1980, când a fost instalată ultima dictatură militară din Turcia, deşi armata a pierdut de atunci rolul de arbitru suprem al politicii.

Schimbările survenite în executiv, odată cu plecarea a patru miniştri cercetaţi pentru un scandal urbanistic şi economic, n-a calmat spiritele, ci pare să le fi exacerbat după ce guvernul pare să mizeze pe o mână forte. Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), la putere din 2002, decide vineri soarta a trei deputaţi care au criticat atitudinea premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, şi care au fost citaţi de comitetul de disciplină al partidului.

Unul dintre ei, Erdal Kalkan, n-a mai aşteptat rezultatul şi şi-a anunţat joi noaptea demisia pe reţeaua socială Twitter, adresându-i cuvinte dure primului ministru. Miercuri şi-a dat demisia şi unul dintre veteranii partidului, ministrul de interne Idris Naim Sahin, în semn de protest pentru războiul declarat împotriva mişcării religioase a predicatorului exilat Fethullah Gullen.

La rândul său, premierul Erdogan a făcut responsabilă pentru actuala criză mişcarea lui Gullen, pe care l-a acuzat de subminare a statului şi de prăbuşire a guvernului. Pe de altă parte, platforma Solidaritate cu Taksim, care a coordonat protestele din vară din parcul Gezi, a convocat pentru vineri la ora 17.00 GMT, la Istanbul, o manifestaţie pentru a cere demisia în bloc a guvernului.

Joi seara au avut loc protestele a mii de persoane în mai multe oraşe ale ţării şi în unele cartiere din Ankara, unde au fost ridicate inclusiv baricade. Totul arată că ciocnirile vor fi dure, având în vedere că poliţia nu va permite adunarea convocată în emblematica piaţă Taksim.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor