Turcii protestează împotriva supravegherii şi cenzurării internetului. Poliţia intervine violent

Poliţia a folosit sâmbătă tunuri cu apă, gloanţe de plastic şi gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanţii strânşi în piaţa Takism din Istanbul.
Poliţia a folosit tunuri cu apă pentru a îi dispersa pe manifestanţii strânşi în Istanbul, pe 18 ianuarie 2014, pentru a protesta împotriva unui proiect de lege pentru cenzurarea internetului. (Mete CARKCI / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
19.01.2014

Poliţia a folosit sâmbătă tunuri cu apă, gloanţe de plastic şi gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanţii strânşi în piaţa Takism din Istanbul.

Mii de persoane se adunaseră în de-acum cunoscuta piaţă pentru a protesta împotriva unui proiect de lege prin care guvernul vrea să impună cenzurarea internetului, limitarea folosirii reţelelor sociale şi monitorizarea activităţilor pe internet.

Poliţia a intervenit în forţă pentru a-i dispersa pe cei circa 2.000 de manifestanţi, care după un timp au început să arunce cu pietre, petarde şi să ridice baricade. Mai multe persoane au fost reţinute.

Proteste similare au avut loc Ankara şi în alte oraşe din Turcia, în urma unor apeluri făcute pe internet. Măsurile pe care Erdogan vrea să le implementeze sunt considerate atât în Pieţele Turciei, cât şi în mediile de afaceri, un atac direct la libertatea individuală.

Proiectul de lege pe care îl pregătesc autorităţile va permite guvernului o supraveghere în masă a utilizatorilor de internet, blocarea site-urilor web fără un mandat judecătoresc, înlăturarea de conţinut postat pe internet - dacă acesta este considerat "necorespunzător" - de asemenea fără să fie necesar un mandat judecătoresc, se va restricţiona accesul la informaţii prin blocarea anumitor cuvinte-cheie pentru căutare etc.

Mai mult, autorităţile din telecomunicaţii vor trebui să păstreze timp de doi ani înregistrări cu activitatea fiecărui utilizator de pe web.

Legea urmează a fi supusă dezbaterilor în parlament, săptămâna viitoare.

Reamintim că internetul şi, în special reţelele sociale au jucat un rol esenţial în organizarea protestelor ce au loc de luni de zile în Turcia. Protestele au început în vară, iniţial pentru salvarea parcul Gezi, transformându-se rapid într-o mişcare socială de o amploare fără precedent împotriva regimului Erdogan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor