Turcia-UE: Ankara doreşte să dezbată toate subiectele, inclusiv criza politică actuală
alte articole
Turcia este pregătită să discute cu Uniunea Europeană toate subiectele, ca de exemplu, criza politică actuală din ţară şi proiectele controversate de reformă în domeniul justiţiei, a declarat duminică ministrul turc de externe Ahmet Davutoglu.
"Suntem gata să discutăm toate subiectele, inclusiv cel legat de HSYK", a afirmat şeful diplomaţiei de la Ankara, cu ocazia unei deplasări în provincia Adana, referindu-se la proiectul de reformă al guvernului de a întări controlul asupra Înaltului Consiliu al Judecătorilor şi Procurorilor, relatează AFP.
"Dacă există ceva anume care vine în contradicţie cu normele UE, noi vom lua notă" de observaţiile celor 28 de state membre, a menţionat Davutoglu, subliniind "imperativul independenţei justiţiei". Premierul Recep Tayip Erdogan va efectua marţi prima sa vizită la Bruxelles în ultimii cinci ani, fiind însoţit de ministrul de Externe.
Primul ministru turc ar urma sa aibă convorbiri cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, cu şeful Parlamentului European, Martin Schulz, în prezenţa preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi a şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton.
"Suntem gata să ascultăm orice critică sau orice punct de vedere, atâta timp cât criticile şi opiniile sunt fondate pe standardele şi normele în vigoare ale Uniunii Europene", a precizat ministrul turc de externe, atenţionând totodată Bruxelles-ul să nu aibă "o atitudine discriminatorie" faţă de Turcia.
Turcia a lansat oficial cererea de a adera la UE în 2005, însă tratativele au stagnat din cauza diferendului teritorial cu Cipru, care este membru al Uniunii Europene, şi a opoziţiei Franţei şi Germaniei, care sunt îngrijorate de o intrare în Uniune a unei ţări cu o populaţie de 74 milioane de locuitori, în marea majoritate musulmani.