Turcia: Erdogan pregăteşte remanierea guvernului după scandal

Conform celor declarate marţi, 24 decembrie, de către preşedintele Turciei, Abdullah Gul, primul-ministru turc Recep Tayyip Erdogan trece printr-o criză din cauza marelui scandal de corupţie în care sunt implicaţi unii dintre miniştrii săi şi pregăteşte o remaniere a cabinetului.
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
25.12.2013

Conform celor declarate marţi, 24 decembrie, de către preşedintele Turciei, Abdullah Gul, primul-ministru turc Recep Tayyip Erdogan trece printr-o criză din cauza marelui scandal de corupţie în care sunt implicaţi unii dintre miniştrii săi şi pregăteşte o remaniere a cabinetului.

Preşedintele a explicat că Erdogan, aflat în vizită în Pakistan, trebuie să anunţe noul guvern după întoarcerea sa acasă. "Am discutat pe larg cu prim-ministrul despre miniştrii implicaţi în scandal ... Face pregătiri şi evaluări. Ne vom întâlni la întoarcerea sa, iar după întâlnire veţi avea un răspuns", a declarat Gul reporterilor din Ankara.

Erdogan, care a planificat deja o remaniere în vederea alegerilor guvernamentale locale din 30 martie, ar trebui să înlocuiască acum 10 miniştri, aproape jumătate din guvern, potrivit presei turce. Potrivit diferitelor ziare miniştrii implicaţi în ancheta de maxi-corupţie apărută pe prima pagină săptămâna trecută vor fi arestaţi.

De fapt, astăzi, 25 decembrie, cei doi miniştri, al Economiei Zafer Caglayan şi ministrul de Interne Muammer Guler, ai căror fii se află printre principalii acuzaţi, şi-au anunţat demisia.

Erdogan, care conduce Turcia din 2002 cu guvernul său conservator islamic, a numit ancheta o "campanie de defăimare" care subminează eforturile Turciei de a deveni o putere economică şi politică majoră. Ca răspuns la anchetă, primul-ministru a dat jos din funcţie zeci de şefi de poliţie.

Preşedintele Abdullah Gul, care a intervenit pentru prima dată de la scandal, a denumit ancheta "o conspiraţie politică", dar a adăugat că acuzaţiile de corupţie nu pot fi acoperite cu nisip. "Sistemul judiciar este independent, în cazul în care există corupţie ea nu poate fi ascunsă. Toată lumea trebuie să respecte procesul judiciar. Magistratura va trage concluziile corecte".

Potrivit observatorilor, ancheta a scos la iveală tenisuni între Erdogan şi Gulen Fetullah, cunoscutul predicator islamic care locuieşte în auto- exil în Statele Unite ale Americii. Frăţia condusă de Gülen are o mare influenţă în cadrul forţelor de poliţie şi în sistemul judiciar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor