Premierul Erdogan acuză o "tentativă de asasinat" împotriva Turciei

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, al cărui Guvern islamo-conservator este implicat într-un scandal răsunător de corupţie, a denunţat, sâmbătă, o "tentativă de asasinat" care vizează "viitorul şi stabilitatea" Turciei.
Turcia: Primul Ministru Recep Tayyip Erdogan (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
05.01.2014

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan, al cărui Guvern islamo-conservator este implicat într-un scandal răsunător de corupţie, a denunţat, sâmbătă, o "tentativă de asasinat" care vizează "viitorul şi stabilitatea" Turciei.

Într-un grup de intelectuali, scriitori şi jurnalişti, în majoritate apropiaţi orientării sale politice, care s-au întâlnit la Istanbul, Erdogan a vehiculat din nou cu vehemenţă ipoteza unui "complot" care vizează destabilizarea puterii.

"Ceea ce au vrut să facă este o tentativă de asasinat împotriva voinţei naţionale", a declarat el într-un discurs retransmis de televiziune.

Primul ministru turc i-a criticat pe magistraţii care instrumentează o anchetă de corupţie care s-a soldat pe 17 decembrie cu arestarea mai multor persoane apropiate premierului şi a determinat o remaniere a Guvernului.

"S-a încercat să se facă o lovitură (de stat) judiciară în Turcia (...). Însă noi ne-am opus acestei operaţiuni, acestui complot din 17 decembrie care are drept ţinte viitorul şi stabilitatea ţării noastre", a precizat el.

Erdogan consideră că Turcia va depăşi dificultăţile actuale. "Nu vom permite ca viitorul Turciei să fie umbrit", a menţionat el, promiţând să continue reformele democratice.

În urma scandalului de corupţie răsunător care a început acum două săptămâni a avut loc o remaniere totală a Guvernului islamo-conservator condus de Recep Tayyip Erdogan, implicând zece miniştri. Premierul turc, care este la putere din anul 2002, fiind la al treilea mandat, a încercat să salveze guvernul "aruncând peste bord", miniştrii cei mai implicaţi, inclusiv pe cel de la Interne.

Fostul ministru pentru Mediu, Bayraktar, în timpul unei declaraţii la televiziunea NTV, l-a invitat pe prim-ministrul Erdogan să-l urmeze şi să demisioneze la rândul său, divizând partidul majoritar AKP care a descris ancheta ca o "conspiraţie" împotriva guvernului.

Situaţia lui Erdogan devine mult mai dificilă în contextul luptei sale cu susţinătorii lui Fethullah Gulen, popularul musulman aflat în SUA. Fanii acestuia pot crea probleme pentru partidul majoritar AKP, având în vedere că viitoarele alegeri sunt planificate la sfârşitul lunii martie. Dacă Gulen, care se estimează că poate să influenţeze aproximativ 5% din electorat, va smulge acest electorat către opoziţie (Partidul Popular Republican - CHP), ar permite victoria stângii la Istanbul, atunci Erdogan ar putea avea probleme grave.

Totodată, Erdogan a afirmat că a primit recent o scrisoare "de reconciliere" din partea confreriei, a afirmat jurnalistul Fikret Bila, prezent la reuniune.

"Această scrisoare, probabil redactată de însuşi Gülen, cere ca cele două părţi să se înţeleagă"a declarat el jurnaliştilor.

Confreria, însă, a dezminţit orice dorinţă de reconciliere şi a afirmat că declaraţiile premierului au fost prost interpretate.

"Această scrisoare nu a fost adresată premierului şi nu menţionează nicio negociere" cu Guvernul, a anunţat într-un comunicat Fundaţia Jurnaliştilor şi Scriitorilor, care este purtătoare de cuvânt a confreriei lui Gülen.

Proteste

Demisia miniştrilor din Istanbul a stârnit proteste săptămâna trecută, care au dus la ciocniri între poliţie şi protestatari. Demonstranţii cer demisia prim-ministrului turc Recep Tayyip Erdogan. Cca. 5.000 de oameni au ieşit în stradă la câteva ore după demisia celor trei miniştri implicaţi în scandalul de corupţie. Poliţia a tras cu gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii din cartierul Kadikoy, în partea de est a oraşului. Au avut loc protestele şi în Besiktas, pe partea europeană a oraşului Istanbul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor