Guvernul Erdogan epurează sute de cadre din Poliţie

Primul ministru turc, Recep Tayyp Erdogan.
Primul ministru turc, Recep Tayyp Erdogan. (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)

Epurare masivă în rândul poliţiei turce: adjunctul şefului poliţiei turce, ofiţerii aflaţi la conducere în 15 provincii turce, inclusiv Ankara şi Izmir, au fost schimbaţi peste noapte din funcţii de către Ministrul de Interne.

Şeful poliţiei din Ankara, Kadir Ay, a fost demis la numai o zi după ce un lot de 350 de poliţişti au fost mutaţi la alte departamente.

După ultimul val de demisii, şefii de poliţie ai celor mai mari trei oraşe din Turcia au fost înlocuiţi.

Numeroşi oficiali ai ministerelor de Finanţe şi Educaţie au fost şi ei demişi.

Epurarea fără precedent a început după de premierul turc Recep Erdogan a plecat într-un turneu de o săptămână în Asia.

Valul de schimbări a fost declanşat după ce guvernului Erdogan a fost implicat într-un scandal de corupţie. Trei fii ai unor miniştri ai cabinetului sunt învinuiţi de corupţie.

Societatea civilă turcă pare divizată între AKP/Erdogan, considerat islamist şi conservator şi Fetullah Gullen, un scriitor şi predicator islamic moderat, auto exilat în Pennsylvania, care beneficiază de larg sprijin în rândul Poliţiei şi Justiţiei turce şi a societăţii civile.

Premierul turc şi liderul partidului AKP a declarat că scandalul de corupţie este un atac orhestrat al unor forţe străine care încearcă să dea jos guvernul.

Erdogan se află la putere de trei mandate, din 2002.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe