Un ONG din Turcia denunţă cazul mireselor copii: „Într-o căsătorie din trei, fata are mai puţin de 15 ani”
alte articole
Moartea (pe 13 ianuarie) a tinerei de etnie kurdă Kader Erten, în vârstă de 14 ani şi căsătorită la doar 11 ani, a provocat în Turcia un val de indignare şi controverse. Fenomenul este deosebit de răspândit în zonele rurale, unde aceste uniuni sunt adesea de convenienţă, pentru a consolida poziţia unui clan faţă de altul.
În sud-estul Turciei, fetele minore, de multe ori sub vârsta de 15 ani, reprezintă o treime din totalul femeilor căsătorite.
După ce tânăra Kader, în vârstă de 14 ani şi căsătorită la doar 11 ani, a fost găsită moartă, la scurt timp după naşterea celui de al doilea copil, indignarea a trecut graniţele ţării.
Odată cu acest tragic episod - care atrage încă o dată atenţia asupra fenomenului de mirese - copii, încă o problemă reală în Turcia - miercuri a fost făcută publică o anchetă a organizaţiei Kamer, un ONG care se ocupă de drepturile femeilor.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 60.000 de femei din 23 de provincii, printre care şi Siirt, unde trăia tânăra Kade. Rezultatele sunt îngrijorătoare. Procentul căsătoriilor între minori este de 33 %, acesta este rezultatul studiului. În ceea ce priveşte alte date aflate în posesia asociaţiei, în ultimii 10 ani, cel puţin 4.711 de tinere s-au căsătorit la vârsta de 16 şi 17 ani, 2.217 între 13 şi 15 ani, 54 sub vârsta de 12 ani.
Fenomenul este răspândit mai ales în zonele rurale ale ţării unde întemeierea familiei este încă bazată pe conceptul de clanuri, aceste uniuni fiind de multe ori de convenienţă, pentru a consolida poziţia unui clan faţă de altul. Femeile sunt tratate ca marfă de schimb, sau pentru a asigura un avantaj, aşa cum se făcea în secolele trecute... E trist că se întamplă acest lucru în Turcia, ţară candidată la intrarea în Uniunea Europeană şi care parcurge de ani de zile un drum dificil spre o mai mare democratizare.
"Autorităţile ar trebui să acţioneze în colaborare cu profesorii, imamii, poliţia şi administratorii locali, cât mai curând posibil, pentru a creşte sensibilizarea asupra acestei problemei. E necesar a fi luate măsuri preventive în fiecare sat", a declarat ziarului Hurriyet, Esra Gürcan, director al organizaţiei umanitare Kamer din Van, localitate situată în estul ţării, un alt loc în care fenomenul de mirese - copii este deosebit de acut.
Despre cazul tinerei Kader, Esra Gürcan a relatat: „Vorbim despre o fată căsătorită la 11 ani şi moartă la 14 ani, după ce a dat naştere la doi copii, aceasta este o ruşine pentru noi toţi. Familia care a dat-o şi omul care a luat-o în căsătorie ar trebui să fie investigaţi".
Vârsta minimă de căsătorie în Turcia, până de curând, era de 15 ani. Guvernul islamic moderat a decis apoi să o mărească, pentru a încerca să limiteze fenomenul de mirese - copii, crescând sancţiunile în cazul căsătoriilor cu minori. Dar tăcerea, lipsa de control, un punct de vedere cultural care este încă foarte mult înrădăcinat în ţară, au făcut ca aceste măsuri să se dovedească cu totul inutile.