Turcia: Opoziţia îl atacă dur pe Erdogan

Turcia: Primul Ministru Recep Tayyip Erdogan (ADEM ALTAN / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
14.01.2014

Punctul central este proiectul de lege prin care prim-ministrul Turciei ar dori să pună Consiliul Suprem al Judecătorilor şi Procurorilor sub autoritatea ministrului Justiţiei.

Prim-ministrul turc Recep Tayyip Erdogan face imposibilul pentru a încerca să pună capăt scandalului de corupţie care a lovit în plin guvernul său, dar opoziţia nu renunţă şi atacă dur. După un interviu cu preşedintele Abdullah Gul, liderul opoziţiei Kemal Kilicdaroglu a spus răspicat: "Erdogan, numai pentru a prelua controlul sistemului judiciar, aruncă la coşul de gunoi 90 de ani de realizări democratice", relatează luni, Il Journal.

Această declaraţie vine după ce, săptămâna trecută, guvernul lui Erdogan a înaintat un proiect de lege în parlament - care deţine majoritatea absolută - pentru a pune Consiliul Suprem al Judecătorilor şi Procurorilor (HSYK) sub autoritatea ministrului de Justiţie. Un proiect pe care atât HSYK cât şi opoziţia l-au numit anticonstituţional şi dăunător principiului separaţiei puterilor într-o democraţie.

Potrivit opoziţiei, obiectivul lui Erdogan este clar: de a acoperi investigaţiile care zguduie guvernul. Astfel, Kilicdaroglu a declarat că în cazul în care proiectul de lege va fi aprobat, va prezenta imediat un apel la Curtea Constituţională de la Ankara.

În acelaşi timp, chiar în Ankara, în ultimele zile, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a demonstra împotriva guvernului Erdogan strigând: "revoluţia va curăţa această mizerie" şi "sunt hoţi". De asemenea, în timp ce se aşteaptă întâlnirea dintre Erdogan şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, care va avea loc la 21 ianuarie, comisarul UE pentru extindere, Stefan Fule a cerut să vadă proiectul de lege privind justiţia "pentru a se asigura că este în conformitate cu legislaţia europeană". De fapt, proiectul întăreşte controlul puterii politice asupra judecătorilor.

Dar ce se întâmplă în Turcia? După scandalul de corupţie fără precedent care a lovit în plin guvernul Erdogan, la rândul său, prim-ministrul a denunţat o conspiraţie internaţională împotriva ţării, acuzând „ambasadori” neprecizaţi de „acţiuni provocatoare” şi ameninţându-i cu expulzarea.

Dar apoi a decis să înlocuiască zece miniştri şi şefi de poliţie, într-o încercare de a evita să fie copleşit de scandal. Cu toate acestea, protestele au explodat şi nu a servit la nimic plângerea partidului AKP, partidul de guvernământ, care a vorbit despre o tentativă de lovitură de Stat judiciară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor