Congres cu strigături la Beijing. Războiul din Partidul Comunist Chinez ajunge făţiş
alte articole
Lupta de putere din spatele scenei chineze devine deschisă, dând dreptate analizelor Epoch Times, care a vorbit în mai multe rânduri despre adevăratul război civil care are loc în Partidul Comunist Chinez.
Pentru prima oară, oficiali ai regimului aflat sub conducerea preşedintelui Xi Jinping aj învinuit membrii unei facţiuni din Partidul Comunist de încercare de organizare a unei lovituri de stat.
Anunţul, şocant, despre care Epoch Times a amintit în numeroase rânduri, a fost făcut în mijlocul celui de-al 19-lea Congres Naţional al Partidului Comunist – în momentul în care se schimbă generaţia aflată la butoanele celei mai populate ţări din lume.
De când preşedintele chinez Xi Jinping a ajuns la putere, la ultimul Congres în 2012, a devenit ţinta unui război intern din Partid, organizat de un grup obscur de putere numit banda din Shanghai - sau facţiunea Jiang Zemin – coagulat în jurul fostului dictator chinez.
Pentru a-şi asigura supravieţuirea politică şi fizică, preşedintele chinez a început o campanie de epurare politică la vârf, mascată sub pretextul unei campanii anti corupţie. Rezultatul acestei mişcări politice este că mulţi dintre capii bandei din Shanghai au ajuns după gratii - cu un total al oficialilor condamna'i de peste 930 de mii, conform Comisiei de Disciplină a Partidului Comunist.
Joi, în timpul unei întâlniri din marja Congresului, preşedintele Comisiei de Reglementare Financiară, Liu Shiyu, a declarat direct că oficiali aparţinând facţiunii Jiang Zemin au conspirat organizând o lovitură de stat.
Incidentul este primul în care oficiali chinezi învinuiesc direct oficiali ai Partidului de o crimă atât de severă.
Cei vizaţi de declaraţia preşedintelui Comisiei sunt liderii comunişti Bo Xilai (ajuns la puşcărie într-un caz halucinant petrecut în 2012) şi Sun Zhengcai (care tocmai a fost dat pe mâna Comisiei de Disciplină înaintea Congresului), fostul Ţar al Securităţii Chinei, Zhou Yongkang, Guo Boxiong şi Xu Caihou - foşti vicepreşedinţi ai Comisiei Militare Centrale, care este departamentul din Partid ce controlează Armata – şi nu în ultimul rând consilierul politic Ling Jihua.
Toţi aceştia au ajuns la puşcărie sau se află în anchete ale comisiei de disciplină, oficial pentru fapte de corupţie, deşi motivul adevărat este afilierea la banda din Shanghai.
Dar de data aceasta, Xi Jinping controlează suficient de bine situaţia încât îşi permite să îi acuze direct de uzurparea puterii de stat.
“Aceştia au deţinut poziţii şi multă putere în Partid, însă au fost groaznic de corupţi şi au complotat la uzurparea conducerii de Partid şi la acapararea puterii de stat” a declarat Liu Shiyu participanţilor la întrunire, conform publicaţiei South China Morning Post.
Deşi preşedintele chinez Xi Jinping va continua să îşi exercite rolul de lider al Partidului cel puţin încă un termen de cinci ani, comentariile lui Liu Shiyu – aprobate cu siguranţă în prealabil de Xi Jinping – subliniază implicit că lupta de putere a preşedintelui cu banda din Shanghai este încă în desfăşurare – şi că Jiang Zemin este principala forţă împotriva liderului actual al Chinei.
Deşi Partidul Comunist încearcă mereu să proiecteze o imagine de unitate – demonstrată de strângerile de mână dintre Xi Jinping şi Jiang Zemin din timpul Congresului, se pare că cei de la conducere trimit un semnal puternic bandei din Shanghai.
Xi Jinping a făcut aluzie în trecut la acest complot. În 2015 el a acuzat oficiali de top ai Partidului de formarea de „clici şi cabale” pentru a „ruina şi împărţi” Partidul.
Expertul şi analistul chinez Ji Da notează că mass media din China a eşuat să facă publice învinuirile lui Liu Shiyu, lucru care sugerează că Xi Jinping a întâmpinat probabil rezistenţă din partea forţelor loiale lui Jiang Zemin.
În timpul unei sesiuni a delegaţilor din oraşul Chongqing, bossul actual din Partid - Chen Min’er – care l-a înlocuit pe Sun Zhengcai după ce a fost dat jos cu putin înaintea începerii Congresului – a declarat că are misiunea de a dizolva orice influenţă a lui Sun Zhengcai şi Bo Xilai, predecesorii săi.
În 2012, conform surselor Epoch Times, Bo Xilai şi Zhou Yongkang (primul foarte bogat şi conectat, al doilea fiind la conducerea Ministerului Securităţii, printre altele) ar fi fost implicaţi într-un complot menit să-l debarce de la putere pe proaspăt-unsul Xi Jinping în timpul celui de-al 18-lea Congres.
Dar Istoria are mijloacele sale. Complotul ar fi fost descoperit în momentul în care un primar adjunct din Chongqing – pe nume Wang Lijun - care era mâna dreaptă a lui Bo Xilai – a încercat să fugă în SUA, stârnind o furtună imensă în mass media şi cercurile de informaţii. Wang Lijun nu a ajuns în SUA, pentru că Hillary Clinton i-ar fi refuzat intrarea în ciuda sacilor cu documente pe care le oferea americanilor. Cum între timp Consulatul American din Chengdu, unde Wang Lijun cerea azilul, fusese înconjurat de taburi blindate care îi cereau capul, scandalul a devenit prea mare pentru a mai fi muşamalizat local.
Bo Xilai şi Zhou Yongkang au ajuns la închisoare la scurt timp după aceea.
Între timp Sun Zhengcai, considerat un posibil succesor al lui Xi Jinping, a căpătat putere tot mai mare. Ghinionul a făcut însă ca acesta să aibă legături prea strânse cu mâna dreaptă a lui Jiang Zemin, Zeng Qinghong. Îndepărtarea sa de la putere la sfârşitul lunii septembrie pare acum, mai degrabă, un gest menit să arate adevărata putere de care a ajuns să se bucure Xi Jinping după anii de război civil în sânul Partidului.