Primarul Shanghai-ului demisionează – Xi Jinping cucereşte noi bucăţi din bastionul lui Jiang Zemin

Noul An al Cocoşului pare favorabil preşedintelui chinez Xi Jinping. Primarul Shanghai-ului se retrage din funcţie - campania de epurare iniţiată de Xi Jinping împotriva grupului de putere numit Banda din Shanghai este un pas mai aproape de ţelul ei ultim - capturarea fostului dictator chinez Jiang Zemin.
Yiyuan Zhou, Rosemarie Frühauf, Adrian Sturdza
25.01.2017

alte articole

Complexul Skyline a Districtului de Finanţe din Shanghai pe 11 noiembrie 2016   (Foto: JOHANNES EISELE/AFP/Getty Images – Epoch Times Germania)
Yiyuan Zhou, Rosemarie Frühauf, Adrian Sturdza
25.01.2017

Primarul Shanghai-ului, Yang Xiong, s-a retras din post; pe 17 ianuarie, comitetul municipal din Shanghai i-a aprobat demisia.

Cauzele plecării intempestive ale potentatului comunist sunt multiple, însă cel mai important este, probabil, faptul că în iunie 2016, Yang Xiong fusese citat de anchetatorii "anti-corupţie" ai lui Xi Jinping, moment în care asupra liderului oraşului s-a dezlănţuit iadul atacurilor politice.

Comentatorul Chen Simin scria pe data de 19 ianuarie în ediţia în limba chineză a Epoch Times: ”Xi Jinping a reuşit în final să îl înlăture pe primarul Shanghai-ului. Fotoliul de primar al metropolei este acum în mâna sa. Acest pas era gândit din 2013, dar la vremea acea nu a reuşit, deoarece influenţa lui Jiang Zemin asupra societăţii chineze era încă foarte puternică.”

La începutul lui 2013, când a fost schimbat primarul, în locul unui om al lui Xi Jinping, a fost numit primar al Shanghai-ului Yang Xiong. Acum, odată cu demiterea lui Yang, Xi Jinping face un pas în plus în direcţia ţelului său final, înlăturarea lui Jiang Zemin.

Din 2013, imediat după învestirea sa ca preşedinte al Chinei şi al Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping a devenit ţinta unor atacuri din partea aripii dure a Partidului, în special a unui grup obscur de potentaţi comunişti numit banda din Shanghai - coagulaţi în jurul fostului dictator comunist Jiang Zemin.

Grupul a organizat, conform unor surse confidenţiale ale Epoch Times, cel puţin două lovituri de stat (eşuate) împotriva noului lider.

Răspunsul lui Xi Jinping a fost începerea unei campanii de epurare a asociaţilor lui Jiang Zemin, plantaţi în majoritatea posturilor cheie din Guvern, Partid, Armată şi aparatul de Securitate, printr-o aşa-numită campanie de anti-corupţie.

De-a lungul anilor, această campanie a doborât nume grele, în trecut considerate de neatins - începând cu Zhou Yongkang, fostul ţar al Securităţii chineze - magnaţi precum Bo Xilai - şi terminând cu generali aflaţi la conducerea Armatei de Eliberare a Poporului, şi lideri ai Gestapo-ului chinez, Biroul 610.

Ţinta supremă a campaniei lui Xi Jinping este, conform multor comentatori ai politicii chineze, arestarea fostului dictator Jiang Zemin - care se află deja sub un regim de semi-arest la domiciliu de anul trecut.

Primarul Shanghai-ului, strâns legat de o beizadea comunista importantă

Înainte de a ajunge primar al celui de-al doilea oraş ca importanţă al Chinei, Yang Xiong urma, ca mai toţi oficialii comunişti, o carieră de politician şi afacerist, în umbra lui Jiang Mianheng - naşul lumii afacerilor din Shanghai şi al sectorului telecomunicaţiilor chinez.

Jiang Mianheng este fiul Jiang Zemin, acum în vârstă de 90 de ani.

Yang Xiong a devenit, cu timpul, mâna dreaptă a lui Jiang Mianheng - întreaga sa carieră politică fiind, practic, dedicată asigurării de avantaje politice fiului dictatorului chinez.

Conexiunile celor doi erau foarte strânse: în anii ‘90 cei doi au întemeiat o firmă de investiţii în care Jiang Mianheng era preşedinte şi Yang manager general. Apoi au devenit împreună acţionari la Societatea Aviatică din Shanghai. Începând cu 2001, Yang Xiong a intrat în politică şi a urcat până la funcţia de primar al Shanghai-ului.

Xi Jinping face curat în primării

Yang Xiong este cel de-al patrulea primar schimbat, din seria care menţinea diverse metropole chineze sub influenţa lui Jiang Zemin. Din septembrie, au fost schimbaţi primarii din Beijing, Tianjin, Chongqing şi, acum, din Shanghai. Toate aceste oraşe au zeci de milioane de locuitori, se află în mod nemijlocit sub regimul central din Beijing şi au ranguri de provincie.

Tianjin

În Tianjin au fost demarate în septembrie 2016 anchete anti-corupţie împotriva primarului Huang Xingguo. Decapitarea acestuia a survenit prin demisie.

Huang Xingguo era şi cunoscut în cercurile interioare drept om de încredere al lui Jiang Zemin. Fusese mai întâi activ în Cercul de Guvernare din Ningbo, oraş portuar la sud de Shanghai. Prin slugărnicie, după ce a atârnat câte un portret uriaş a lui Jiang Zemin la intrarea pe fiecare dintre autostrăzile de acolo, a ajuns sub aripa protectoare a acestuia şi, în 2003, a fost numit primar la Tianjin. Anul 2014 l-a prins pe postul de primar şi secretar general al partidului în Tianjin.

Beijing

Pe 31 octombrie, Wang Anshun a demisionat din funcţia de primar al Beijing-ului, căpătând un post în guvernul central.

Wang Anshun venea din Ministerul Petrolului şi avea o relaţie strânsă cu Zhou Yongkang, fostul ţar al Securităţii Statului şi naş al petrolului din China (care între timp ispăşeşte un termen de închisoare pe viaţă, fiind un arhitect principal în persecuţia Falun Gong şi atacurile împotriva lui Xi Jinping).

Wang Anshun a făcut carieră sub Zhou Yongkang înainte de 2000, când acesta era încă adânc implicat în afacerile cu ţiţei.

Wang Anshun a ocupat diferite posturi de conducere în Shanghai şi Beijing. Ca lider al temutului Consiliu Politic şi Legislativ pentru oraşul Beijing, înainte de Jocurile Olimpice din 2008, Wang Anshun a condus persecuţia împotriva mişcării Falun Gong în capitala chineză.

Chongqing

În Chongqing, aşa-zisa campanie anti-corupţie a lui Xi Jinping a făcut deja două victime, la cel mai înalt nivel - potentatul comunist Bo Xilai şi soţia sa Gu Kailai - primul pentru corupţie, cu o condamnare pe viaţă, cea de-a doua pentru omorârea unui afacerist britanic.

Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Pe 30 decembrie, primarul Huang Qifan şi-a anunţat şi el demisia.

Huang Qifan aparţinea în mod deschis bandei din Shanghai, fiind activ în Shanghai între anii 1983 – 2001, când Jiang Zemin era secretar de partid al oraşului Shanghai.

În perioada respectivă, Huang Qifan era secretar general adjunct al Shanghai-ului, şi unul dintre colaboratorii apropiaţi ai lui Bo Xilai - unul dintre organizatorii jafului de organe la care au fost supuşi practicanţii Falun Gong - şi - în perioada când era primar în oraşul Dalian - iniţiator al fabricilor de plastinat cadavre din China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor