Seism aşteptat: fostul ţar al securităţii chineze, Zhou Yongkang, condamnat la închisoare pe viaţă

Zhou Yongkang, fostul ţar al Securităţii chineze.
Zhou Yongkang, fostul ţar al Securităţii chineze. (STR/AFP/Getty Images)

Zhou Yongkang, fostul ţar al securităţii interne chineze, a fost condamnat joi la închisoare pe viaţă pentru acceptare de mită, abuz de putere şi "dezvăluire de secrete de stat".

Procesul lui Zhou Yongkang a avut loc în secret în oraşul nord-estic Tianjin şi, conform presei chineze de stat, el şi-a recunoscut vinovăţia şi a declarat că nu va face apel, conform New York Times.

Zhou Yongkang, în vârstă de 72 de ani, este cel mai înalt oficial chinez care a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru corupţie în istoria Partidului.

Deşi a fost condamnat pentru crime legate de corupţie şi aşa-zisa dezvăluire de secrete de stat, o încadrare generică folosită de obicei pentru dizidenţi, crimele lui Zhou Yongkang sunt altele. Conform anchetelor noastre, fostul ţar al Securităţii Partidului a organizat, împreună cu membri marcanţi ai grupului de oficiali comunişti numit banda de la Shanghai, cel puţin două atentate împotriva actualului preşedinte al Chinei, Xi Jinping, cu puţin înainte ca acesta să moştenească puterea de la predecesorul său, Hu Jintao.

Ruptura între facţiunile care conduc Partidul a apărut în legătură cu susţinerea, în continuare, a genocidului pornit de garda veche a comuniştilor împotriva unui segment masiv şi foarte hotărât al populaţiei - aderenţii mişcării spirituale Falun Gong - care sunt măcelăriţi de 16 ani într-o campanie de eradicare pornită de fostul lider comunist Jiang Zemin. Noua generaţie instalată la conducerea Chinei nu este implicată în crimele împotriva umanităţii comise de banda de la Shanghai şi doreşte să oprească teroarea.

Condamnarea lui Zhou Yongkang este cea mai emblematică pentru aşa zisa campanie de anticorupţie pe care preşedintele chinez Xi Jinping o foloseşte pentru a-şi îndepărta opozanţii politici şi pentru a lovi “muşte şi tigri”, adică oficiali de rang mic şi, respectiv, de rang înalt ai regimului comunist chinez.

Epoch Times anunţase de acum doi ani că se pregătea acţionarea lui Zhou Yongkang în justiţie pentru corupţie, şi apoi despre punerea lui sub arest la domiciliu, precum şi adevăratul seism produs de lupta din culise care se desfăşura în interiorul Partidului Comunist Chinez, pornită după ce actualul preşedinte chinez, Xi Jinping, a ajuns la putere.

La începutul lui 2012, Hu Jintao a trebuit să predea puterea noului lider Xi Jinping. Când s-a prăbuşit un alt fost mare magnat comunist şi membru al Biroului Politic, Bo Xilai, a devenit evident că valul de “curăţare” care l-a detronat pe acesta, va ajunge, mai devreme sau mai târziu, şi la Zhou Yongkang. Ambii fuseseră aliaţi cheie şi protejaţi ai fostului lider chinez Jiang Zemin, membri ai aşa-numitei bande de la Shanghai, responsabilă de organizarea a cel puţin două atentate împotriva lui Xi Jinping când acesta a ajuns la putere. Ambii erau, printre altele, responsabili de lansarea unei persecuţii brutale (care se derulează şi în prezent) împotriva mişcării spirituale Falun Gong.

Epoch Times anunţa încă de acum doi ani: Zhou Yonkang, ca şi Bo Xilai, ajung în puşcărie, datorită crimelor lor. Inimaginabil, dată fiind poziţia în cadrul Partidului Comunist. Urmează Jiang Zemin şi destrămarea Partidului Comunist Chinez.

Mai mult decât atât, Bo Xilai şi Zhou Yongkang l-au ajutat pe Jiang Zemin să îşi menţină o influentă considerabilă în Partid timp de mulţi ani după retragerea oficială a acestuia din urmă în 2002, ţinându-l pe fostul lider chinez Hu Jintao, în şah pe întreaga durată a mandatului său.

Activităţile fostului ţar al securităţii au fost destul de “colorate”, ţinând cont că acesta era implicat în recoltarea de organe pe viu de la deţinuţii politici, în special de la practicanţii Falun Gong. De altfel, în luna martie a acestui an, Huang Jiefu, director al Comitetului Chinez pentru Transplantul de Organe, l-a învinuit pe Zhou de implicarea statului chinez în această afacere cu organe.

Condamnarea lui Zhou este doar una dintre cărămizile căzute din Zidul Roşu construit în jurul poporului chinez. Conform analiştilor politici regimul comunist chinez merge pe o gheaţă din ce în ce mai subţire.

Una dintre numeroasele dovezi care atestă problemele majore cu care se confruntă regimul din Beijing, este faptul că Partidul Comunist Chinez organizează tururi la închisoare, pentru oficialii guvernamentali, cu scopul de a încuraja funcţionarii publici să nu fure.

Recomandăm şi 16 ani de crime în serie, comemorate în lumea civilizată. Cum se schimbă Istoria

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.