Transfug chinez dezvăluie americanilor secrete ale Beijingului

Un transfug din China a dezvăluit unele dintre cele mai ascunse secrete ale guvernului din Beijing şi ale armatei chineze, inclusiv detalii privind sistemul de comandă şi control nuclear al regimului comunist chinez, au anunţat oficiali din sectorul informaţional american.
Omul de afaceri chinez Ling Wancheng (st) şi fratele său Ling Jihua, fostul şef de stat major sub preşedintele chinez Hu Jintao. (Captură Foto)
Andrei Popescu
03.02.2016

Omul de afaceri Ling Wancheng a dispărut anul trecut de pe radar pe când se afla în California, la scurt timp după ce fratele său, Ling Jihua, un fost oficial de rang înalt în Partidul Comunist Chinez, a fost arestat în China pentru corupţie.

Transfugul Ling Wancheng a fost interogat de FBI, CIA şi alte agenţii de informaţii începând cu toamna lui 2015 într-o locaţie secretă din Statele Unite, potrivit declaraţiilor unor oficiali familiari cu această chestiune, care au cerut să rămână anonimi.

Aparent, el este ţinta unor agenţi chinezi sub acoperire care doresc să îl prindă sau să îl ucidă şi care acţionează inclusiv pe teritoriul american.

Printre informaţiile dezvăluite de Ling se numără detalii legate de procedurile folosite de liderii chinezi în privinţa utilizării armelor nucleare precum măsurile luate în vederea pregătirii forţelor nucleare pentru un atac sau emiterea de coduri pentru armele nucleare.

Alte secrete dezvăluite includ detalii despre conducerea chineză şi centrele sale, inclusiv campusul Partidului Comunist Chinez din Beijing cunoscut sub numele de Zhongnanhai.

Purtătorii de cuvânt pentru Casa Albă, FBI, CIA şi Departamentul Securităţii Interne au refuzat să comenteze cazul.

Istoria oficială în cazul lui Ling este că acesta ar fi fugit din China în vara anului trecut, după ce fratele său, un consilier administrativ senior al fostullui lider chinez Hu Jintao, a început să fie anchetat pentru divulgare de secrete de stat.

Ling Jihua a ocupat postul de şef al secretariatului Biroului Politic al Partidului, ce era subordonat lui Hu Jintao, până în 2012. Poziţia este echivalentă cu cea a şefului de personal la Casa Albă, şi acordă acces vast la cele mai sensibile detalii şi informaţii care sunt puse exclusiv la dispoziţia liderilor seniori chinezi.

Oficialii din sectorul informaţional american au declarat că dacă Ling, este într-adevăr transfug legitim, ar putea avea cunoştinţă despre unele dintre cele mai privilegiate informaţii comparativ cu toţi fugarii chinezi care au ajuns în Statele Unite în ultimii 30 de ani.

“Acesta este o pleaşcă neaşteptată de informaţii secrete”, a precizat un oficial senior.

Fuga lui Ling şi arestarea fratelui său par să facă parte dintr-o complexă luptă internă pentru putere din China, o luptă condusă de actual lider comunist Xi Jinping şi care este îndreptată împotriva a sute de oficiali ai Partidului Comunist Chinez.

Sub masca unei aşa zise campanii naţionale de eliminare a corupţiei în cadrul conducerii chineze, de fapt, Xi Jinping îşi înlătură sistematic toţi rivalii din administraţiile anterioare - în special pe cei strânşi în aşa-numita bandă de la Shanghai, un grup obscur de putere ai cărui membrii sunt coagulaţi de fostul dictator comunist chinezi Jiang Zemin.

Oficialii au declarat că Ling Wancheng a fost plasat sub măsuri stricte de securitate după ce agenţiile americane de informaţii au detectat activităţi ale unor agenţi chinezi sub acoperire care sunt însărcinaţi cu depistarea cetăţenilor chinezi căutaţi de guvernul din Beijing, conform Washington Free Beacon.

Ling a fugit din China după arestarea fratelui său, Ling Jihua, un fost consilier prezidenţial care a obţinut în secret aproximativ 2.700 de documente secrete dintr-o unitate specială a Partidului Comunist Chinez pe care a condus-o până în 2012. Unitatea era responsabilă cu depozitarea şi arhivarea documentelor secrete.

Aparent Ling Jihua i-a înmânat documentele fratelui său, care deţine o proprietate în valoare de 2,5 milioane de dolari în Loomis, California, în apropiere de Sacramento. Documentele secrete au fost transferate între fraţi ca o măsură de siguranţă: ele urmau să fie folosite pentru a convinge autorităţile chineze să nu ia măsuri împotriva lui Ling Jihua.

Potrivit declaraţiilor oficialilor, Ling Wancheng a păstrat documentele şi i s-a cerut să le predea autorităţilor americane în cazul în care fratele său este arestat.

China a anunţat în iulie 2015 că îl judecă pe Ling Jihua pentru dezvăluire de secrete de stat, primire de mită, desfăşurarea de activităţi sexuale ilegale şi folosirea poziţiei sale în beneficiul rudelor. În prezent, fostul oficial este supus unui interogatoriu dur în China.

Conform unor rapoarte, Ling Jihua a fost o sursă principală pentru investigaţiile ce au condus la detronarea fostului ţar al securităţii chineze, Zhou Yongkang, şi a altor doi oficiali militari seniori.

În august 2015, după ce ziarul New York Times a relatat că guvernul chinez a cerut administraţiei Obama să îl înapoieze pe Ling Wancheng, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Mark Toner, a declarat reporterilor că Ling nu este suspectat de nicio activitate criminală.

“Nu am auzit ca el să fie suspectat de încălcarea vreunei legi americane, acesta fiind însă o problemă de care se va ocupa FBI sau alte agenţii interne de aplicare a legii”, a precizat Toner în 3 august 2015.

Luna trecută, Liu Jianchao, oficial chinez însărcinat cu campania chineză de anticorupţie, a declarat agenţiei de ştiri Reuters că Ling se află în Statele Unite.

“În ceea ce priveşte cazul lui Ling Wancheng, partea chineză se ocupă de acest caz şi discută cu SUA”, a declarat Liu în 14 ianuarie.

Secretarul de stat american John Kerry s-a întâlnit în Beijing cu Yang Jiechi, consilier de stat chinez, şi cei doi au discutat “despre aplicarea legii, urmărirea fugarilor şi a banilor lor ilegali”, conform rapoartelor din mass-media de stat.

Un oficial al Departamentului de Stat american a declarat că, totuşi, cazul lui Ling nu a fost discutat în timpul întâlnirilor lui Kerry din Beijing.

Chinezii au analizat cazul dintr-o perspectivă penală, în timp ce guvernul american îl tratează ca o chestiune legată de spionaj, reducând şansele unei repatrieri a lui Ling în China.

Un alt transfug important a fost Yu Qiansheng, un oficial din cadrul Ministerului Securităţii de Stat care a fugit din China în 1985 şi a dezvăluit faptul că analistul CIA Larry Wu-Tai Chin spiona pentru China. Yu Qiansheng este fratele lui Yu Zhengsheng, membru al Comitetului Politic Permanent chinez şi unul dintre cei mai puternici lideri ai Chinei în prezent.

Cel mai recent, dizidentul chinez Fang Lizhi, un profesor de astrofizică, a dezvăluit într-o carte detalii despre dezbaterile interne secrete ale Chinei.

John T. Tkacik, fost oficial al Departamentului de Stat american, a declarat că Ling poate furniza noi detalii referitoare la luptele pentru putere din China – cazurile fostului ţar al securităţii Zhou Yongkang şi al lui Bo Xilai, un fost şef regional al Partidului Comunist Chinez, ambii fiind în prezent condamnaţi.

“Dar cele mai importante informaţii pe care le-ar putea furniza [Ling] ar fi cele referitoare la mecanismele interne ale strategiilor financiare globale chineze, referitoare la gradul în care au pătruns chinezii pe pieţele financiare globale, atât cu active umane cât şi prin infiltrarea reţelelor, şi informaţii referitoare la modul în care aceştia au folosit astfel de instrumente pentru a-şi alimenta acumularea incredibilă de averi”, a declarat Tkacik.

În plus, Ling ar putea de asemenea să dezvăluie detalii privind achiziţiile făcute de China în SUA în domeniile agricol, industrial şi al mass-media, precum şi detalii privind modul de încadrare a acestor achiziţii în strategia mai amplă a Beijingului de a absorbi economia americană, a mai precizat Tkacik.

“Cantitatea de informaţii utile pe care Biroul o poate obţine de la Ling va fi o măsură a gradului de seriozitate cu care guvernul american tratează ameninţarea financiară a Chinei pentru economia SUA”, a adăugat Tkacik.

Primele detalii ale cazului lui Ling au fost dezvăluite în noiembrie 2015 în două reviste chineze conduse de dizidenţi în Hong Kong, Qianshao şi Chenming. Apoi, ziarul londonez Sunday Times, a relatat dezvăluirile făcute de cele două reviste, unele dintre informaţii fiind confirmate de oficialii americani.

Cutremur în China

Conform revistei Chenming, şeful senior al securităţii interne chineze, Meng Jianzhu, a dezvăluit în cadrul unei întâlniri detalii ale ceea ce el a declarat că este unul dintre cele mai grave cazuri de trădare din China. Întâlnirea respectivă, la care au participat oficiali de Partid, a avut loc cu uşile închise în sudul Chinei.

Ling Jihua a fost acuzat că a furat documente începând cu iunie 2012 şi până la data arestării sale, 20 iulie 2015.

După arestarea sa a fost creată o forţă specială de lucru în cadrul agenţiilor chineze de securitate şi spionaj pentru a evalua pagubele, care şi-a finalizat activitatea în septembrie 2015. Ca urmare, au fost înlocuiţi 72 de oficiali seniori dintr-un total de 85, care au lucrat în 19 birouri subordonate lui Ling Jihua. De asemenea, cel puţin 55 de persoane au fost investigate până în toamna anului trecut.

Raportul din revista Chenming a susţinut că sediul Biroului Politic chinez a fost supus timp de câteva luni mai multor atacuri cibernetice. În plus, echipamentele telefonice şi calculatoarele sale au fost înlocuite ca o măsură de securitate.

Aparent, Ling Wancheng a avut acces nerestricţionat la biroul lui Ling Jihua şi prin urmare este suspectat că se află în posesia documentelor secrete, a mai susţinut revista Chenming.

Conform celei de-a doua reviste, Qianshao, Meng a declarat la întâlnirea din sudul Chinei că Ling, în calitate de gardian al celor mai importante secrete ale Partidului Comunist Chinez, “a furat o mulţime de documente strict secrete din arhivele dedicate Partidului şi statului, le-a păstrat asupra lui şi în cele din urmă le-a dus în America”.

Documentele au fost transferate de-a lungul unei luni întregi, după ce Ling Jihua a fost înlocuit în iulie 2012. Biroul pe care l-a condus a fost însărcinat cu protejarea secretelor guvernamentale şi militare.

În timpul unei investigaţii a reşedinţei lui Ling, autorităţile chineze au descoperit că 2.700 de documente secrete fuseseră fotocopiate. Majoritatea fotocopiilor au fost produse după septembrie 2012, când Ling Jihua a fost transferat către un alt minister.

Secretele au inclus parole de securitate şi coduri de comunicaţii folosite la Zhongnanhai (campusul central al Partidului Comunist Chinez), planuri, şi informaţii de comandă şi control folosite de liderii comunişti şi Consiliul de Stat, Cabinetului şi Comisiei Militare Centrale.

În plus, au fost divulgate procedurile de lansare a rachetelor nucleare, ce erau folosite de liderii de Partid şi liderii Armatei de Eliberare a Poporului.

Arsenalul nuclear al Chinei şi condiţiile pentru utilizarea să se numără printre cele mai bine păzite secrete ale Beijingului. Agenţiile de spionaj americane deţin foarte puţine informaţii despre modul în care îşi va folosi China armele nucleare sau despre momentul în care ar desfăşura atacuri nucleare.

Analiştii susţin că rapoartele publicate de cele două reviste din Hong Kong cu privire la cazul lui Ling par să aibă o legătură cu doi oficiali seniori chinezi care, aparent, şi-ar fi manifestat temerile în legătură cu loialitatea lui Ling Jihua faţă de liderii de Partid.

Wang Hunning, unul dintre cei mai apropiaţi consilieri pentru securitatea naţională ai lui Xi Jinping, şi Wang Qishan, liderul campaniei de anticorupţie, aparent l-ar fi avertizat pe Hu Jintao că Ling Jihua nu este de încredere. Acuzaţiile celor doi oficiali chinezi în privinţa lui Ling sugerează faptul că unul dintre aceştia ar fi putut să divulge informaţia.

Conform revistei Chenming, Hu Jintao a suferit un atac cerebral în timpul unei întâlniri despre cazul lui Ling şi a fost spitalizat. Hu a fost văzut ultima dată în public în 2015, la începutul lunii mai.

Ziarul Los Angeles Times a raportat că Ling Wancheng, care a locuit în California sub numele de Wang Cheng sau Jason Wang, a fost un jucător pasionat de golf şi director al unei firme financiare şi de management în golf, numită Asian Pacific Group, care deţine propriile sale terenuri de golf în California şi Nevada. El a locuit în vila din Loomis începând cu 2013.

Eforturile de a-l contacta pe Li Shuhai, un administrator al Asia Pacific Group, au fost fără succes.

Los Angeles Times a relatat că doi agenţi din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă i-au interogat pe vecini în legătură cu Ling în primăvara sau vara anului trecut.

Ling Wancheng a funcţionat ca un jurnalist pentru două organizaţii media conduse de statul chinez şi ulterior a devenit un investitor financiar bogat, având o firmă în Beijing, numită Huijin Lifang Investment Management Center. Conform unor rapoarte, Ling s-ar fi căsătorit cu Li Ping.

Eforturile de a-l contacta pe Ling Wancheng au fost fără succes.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor