Misterioasa execuţie a unchiului lui Kim Jong-un - elucidată, susţine media chineză independentă

Un sud corean priveste un televizor care transmite stiri despre demiterea lui Jang Song-Thaek - unchiul preaiubitului conducator nord corean Kim Jong-Un. 3 decembrie 2013.
Un sud corean priveste un televizor care transmite stiri despre demiterea lui Jang Song-Thaek - unchiul preaiubitului conducator nord corean Kim Jong-Un. 3 decembrie 2013. (Jung Yeon-Je/AFP/Getty Images)

Reintră în atenţia publicului cazul executiei unchiului preaiubitului conducator de la Phenian - Jang Song-thaek - care, conform ştirilor, ar fi fost omorât prin aruncarea în cusca unor caini infometati.

Poate că niciunul dintre motivele prezentate pentru executarea lui Jang Song-thaek – dizidenţă, corupţie sau ambiţie politică – nu a fost cauza reală pentru prăbuşirea sa. Jang era considerat, în 2013, cel de-al doilea om ca putere în Coreea de Nord, având pe atunci funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Naţionale pentru Apărare.

Ceea ce l-a determinat pe liderul coreean Kim Jong-un să îşi elimine propriul unchi ar fi fost, de fapt, o discuţie secretă dintre acesta şi fostul lider chinez Hu Jintao - în august 2012.

În 22 februarie 2015, website-ul de ştiri chinez Boxun a relatat despre o întâlnire secretă care a avut loc la Marea Sală a Poporului din Beijing, în 2012.

Întâlnirea cu Hu, lider comunist care la vremea aceea tocmai preda puterea, a durat o oră şi s-a desfăşurat cu uşile închise. În timpul conversaţiei Jang ar fi ridicat problema înlocuirii lui Kim Jong-un cu Kim Jong-nam, fratele său vitreg după tată. Din păcate pentru unchi, la întâlnire a mai participat o persoană: translatorul chinez.

Ţarul de atunci al securităţii chineze Zhou Yongkang, care se opunea manevrelor liderului Hu Jintao, a aflat şi i-a transmis dialogul dintre cei doi lui Kim Jong-un. Jang, care la vremea respectivă era un oficial de top, a căzut brusc în dizgraţie, fiind judecat de un tribunal militar special şi executat în 12 decembrie 2013, conform agenţiei de ştiri sud-coreene Yonhap.

Conform website-ului Boxun, Hu Jintao nu a oferit niciun comentariu despre noua dezvăluire.

La sfârşitul anului trecut, presa internaţională relata că fiul unuia dintre consilierii unchiului executat – identificat doar după pseudonimul "Han" – se refugiase în Franţa după ce a reuşit să scape de o tentativă de răpire din partea agenţilor regimului comunist nord-coreean trimişi pe urmele sale.

Yonhap susţine că începând cu anii ’80, atunci când se schimbă regimul sau când cineva este executat, toţi membrii familiei acestuia care locuiesc în străinătate sunt rechemaţi în ţară. De regulă aceştia ajung deţinuţi politic sau sunt executaţi la rândul lor.

Soarta mătuşii lui Kim Jong-un, soţia unchiului executat, rămâne încă neclară. Presupusă moartă de unii şi considerată vie de alţii, se pare că Kim Kyung Hee stârneşte un oarecare interes în presa internaţională ţinând cont că maşina de propagandă a statului nord-coreean se chinuie să controleze orice informaţie legată de “problemele de familie” ale liderului celui mai paranoic regim comunist.

Reacţia nepotului Kim nu este una ieşită din comun. Liderul nord-coreean a dovedit că este pe cât de durduliu, pe atât de înfumurat şi de nepăsător la soarta poporului său – lucru valabil pentru întregul clan Kim care conduce Coreea de Nord cu o mână de fier. Pentru a consolida “nemurirea” mai tânărului Kim, cu un an înainte ca acesta să ajungă la putere, s-a emis o directivă în baza căreia toţi cei care aveau acelaşi nume trebuiau să şi-l schimbe.

Considerat cea mai potrivită persoană pentru intermedierea oricărei forme de comunicare între familia Kim şi autorităţile chineze, Zhou Yongkang a avut o relaţie apropiată atât cu Kim Jong-il cât şi cu Kim Jong-un, a susţinut în 23 februarie publicaţia Oriental Daily din Hong Kong.

În timpul vizitei lui Zhou în Coreea Nord cu un anturaj chinez în octombrie 2010, acesta a fost singurul străin prezent la o importantă paradă militară în cadrul căreia Kim Jong-un a fost numit în mod oficial urmaş al tatălui său, devenind următorul lider suprem. Prezenţa lui Zhou la paradă a indicat faptul că fostul lider nord-coreean Kim Jong-il i-a cerut oficialului chinez să aibă grijă de fiul său, conform Oriental Daily.

Problema este că fostul ţar al Securităţii Chinei a ajuns el însuşi vânat.

Când Zhou a fost expulzat din Partidul Comunist Chinez în decembrie 2014, agenţia de ştiri chineză de stat Xinhua a detaliat o listă lungă a infracţiunilor comise de acesta.

La acea vreme, o infracţiune părea să fie exagerată – divulgarea de secrete de stat şi de Partid. Conform raportului din Boxun, de fapt Zhou a divulgat astfel de secrete legate de Coreea de Nord şi liderul său suprem.

Ţinând cont de faptul că Jang Song-thaek a fost numit trădător şi executat pentru că ar fi propus înlăturarea de la putere a lui Kim Jong-un, s-ar putea trage o concluzie că există o luptă pentru putere în Coreea de Nord şi că aceasta ar putea avea loc în spatele unor cortine groase ca smogul din Beijing.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.