Miliardarul chinez Zeng Qinghong următoarea victimă a campaniei "anti-corupţie" din China?

Fostul premier adjunct al Chinei, Zeng Qinghong 8 noiembrie 2012.
Fostul premier adjunct al Chinei, Zeng Qinghong 8 noiembrie 2012. (Feng Li/Getty Images)

Chengming Magazine din New York a raportat în ediţia sa din septembrie 2014 că fostul vicepreşedinte chinez Zeng Qinghong şi-a declarat în mod fraudulos averea de cel puţin 4 ori. Publicaţia a raportat, de asemenea, că activele familiei lui Zeng se ridică la peste 20 miliarde de yuani (3,2 miliarde USD) şi constau în proprietăţi în China şi în străinătate, conform unor statistici incomplete oferite de statul chinez.

Unele dintre clădirile cu birouri deţinute de Zeng în oraşele Beijing, Shanghai şi Hanghzou valorează aproximativ 1,2 miliarde USD; vilele şi apartamentele de reşedinţă valorează între 840 milioane USD şi respectiv 1 miliard; obligaţiunile şi valorile mobiliare se ridică la 1-1,2 miliarde USD; şi conturile lui Zeng la bănci au un sold de 210 până la 242 milioane USD. Proprietăţile sale din Australia au o valoare de 2,5 până la 3,2 miliarde USD şi, în plus, Zeng deţine şi alte titluri de valoare străine şi diverse economii cu o valoare necunoscută.

Multe entităţi media în limba chineză din afara Chinei au reprodus raportul din Chengming Magazine, dar autorităţile chineze nu au răspuns la el. Proprietăţile familiei lui Zeng sunt răspândite în Hong Kong, Macao, Australia, Noua Zeelandă şi Marea Britanie, dar şi în alte locuri.

În 2007, publicaţia financiară chineză Caijing a dezvăluit faptul că fiul lui Zeng Qinghong, Zeng Wei, şi un prieten de-al său au cumpărat 91,6% dintre acţiunile companiei Shandong Luneng Group (o companie deţinută de statul chinez şi care activează în sectorul energetic şi imobiliar) cu doar 600 milioane USD. Compania este evaluată la 17,7 miliarde USD, cu o valoare netă de 12 miliarde USD. La acea vreme, Zeng era vicepreşedinte al Chinei şi membru al Biroului Politic al Comitetului Permanent din cadrul PCC, cel mai înalt organ de conducere din China.

Zeng Wei este cunoscut în rândurile copiilor elitelor politice din China pentru etalarea unei bogăţii extreme. El şi soţia sa au cumpărat o casă cu o vechime de 106 ani în Sydney, Australia cu suma de 32,4 milioane USD în 2008, pe care au demolat-o ulterior şi au înlocuit-o cu o casă modernă în valoare de 4,5 milioane USD.

După înlăturarea de la putere în decembrie 2014 a fostului ţar al securităţii chineze Zhou Yongkang, dezvăluirile făcute de presa din Hong Kong în privinţa averii familiei lui Zeng Qinghong ar putea fi un indiciu că acesta ar risca să devină următorul “tigru” – oficial chinez de rang înalt – care va cădea în cadrul campaniei continue de “anticorupţie” desfăşurată de actualul lider chinez Xi Jinping.

Zeng şi Zhou sunt aliaţi ai fostului lider PCC Jiang Zemin. Majoritatea oficialilor corupţi înlăturaţi până acum de Xi Jinping au fost aliaţi ai facţiunii lui Jiang.

O altă publicaţie din Hong Kong, Frontline, a raportat în decembrie 2014 că fratele lui Zeng Qinghong, Zeng Qinghuai, care era la vremea respectivă doar absolvent de liceu, a fost promovat la rangul de oficial şi comisar în Hong Kong sub controlul Ministerului Culturii. Fraţii Zeng au format o reţea vastă de corupţie în cercurile culturale şi literare din China, conform raportului Frontline.

Câteva anchete anticorupţie care au vizat cluburi de lux şi Televiziunea Centrală Chineză de stat (CCTV) – în cazul căreia, de exemplu, oficiali ai televiziunii au mituit alţi oficiali de rang înalt prin forţarea prezentatoarelor de televiziune să aibă relaţii sexuale cu aceştia – indică de asemenea implicarea lui Zeng Qinghong, mai susţine raportul Frontline.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe