Şeful celui mai mare asigurator chinez dispare. Şocul poate reverbera în SUA

Adrian Sturdza
14.06.2017

alte articole

Wu Xiaohui, directorul celui mai mare asigurator chinez Anbang (Qilai Shen | Bloomberg | Getty Images)
Adrian Sturdza
14.06.2017

Asiguratorul Anbang, unul dintre cei mai activi achizitori de companii, atât în China, cât, mai ales, în Occident, responsabilă de exemplu de fuziunile corporatiste ale Chinei din anii 2014-2016, tocmai a primit o lovitură, după anunţul conform căruia directorul său, miliardarul Wu Xiaohui, a fost reţinut de „oamenii în negru” ai preşedintelui Xi Jinping.

Anbang este cunoscută pentru practicile financiare îndoielnice şi pentru rolul de maşină de spălat banii potenţaţilor comunişti ai momentului.

Interesant pentru conotaţiile geopolitice este faptul că Anbang a fost unul dintre posibilii investitori în clădirea lui Jared Kushner, localizată pe Fifth Avenue la numărul 666, înainte de acordul să eşueze în martie 2017. Ginerele lui Donald Trump a ajuns în posesia clădirii în 2007, plătind imobilul cu 1,8 miliarde de dolari, de aproximativ două ori mai mult decât preţul de listă, deşi fondurile proveneau din credite.

Marţi, revista Caijing a anunţat – citând surse nenumite - că Wu Xiaohui, a cărui avere este estimată la 1 miliard USD, a fost luat pe sus de autorităţile chineze.

Conform surselor, oficiali ai agenţiei de regularizare a industriei de asigurări s-au întâlnit cu Wu pe 10.6.2017, însă natura discuţiilor purtate este neclară.

Nu a fost menţionat dacă Wu colaborează cu vreo anchetă guvernamentală sau dacă el însuşi devenise subiect al vreunei anchete.

Semnificativ pentru China, raportul a fost şters după câteva ore de pe siteul Caijing.

O sursă familiară cu cazul a declarat pentru revista South China Morning Post că Wu Xiaohui ar fi „colaborat cu investigaţii aflate în derulare” în ultima perioadă. Însă magnatul a reuşit să ajungă acasă de fiecare dată, după câteva ore de interogatoriu.

Săptămâna trecută, Financial Times a raportat că Wu a primit interdicţia de a părăsi China în ciuda faptului că Anbang a negat informaţia.

Atât compania Anbang, cât şi un alt mare asigurator chinez – Foresea – au fost lovite de noile politici financiare ale preşedintelui Xi Jinping, care a cerut agenţiilor de reglementare să asigure stabilitatea financiară a Chinei.

Pieţele financiare ale Chinei sunt un amestec exploziv de practici neloiale, încălcări flagrante ale regulamentelor în vigoare şi scheme Caritas, toate patronate pe faţă de protipendada comunistă. În ultimii ani China a fost lovită de un imens exod de capital, care a atins chiar şi volumul de peste 1 trilion USD în 2015.

Război la vârf

Xi Jinping, propulsat la cârma celei de-a doua mare putere internaţională în 2013, s-a văzut ajuns pe radarul unei reţele coagulate la vârful Partidului Comunist în jurul fostului dictator Jiang Zemin – numită banda din Shanghai.

Cum banda din Shanghai dorea să-şi numească propriul om la conducerea Chinei, outsiderul Xi Jinping a devenit ţinta unor lovituri de stat care îl vizau direct. Pentru a-şi asigura supravieţuirea, Xi Jinping a început o campanie de epurare la vârf în Partid, sub pretextul luptei anti-corupţie.

Această campanie – care a aruncat în puşcărie zeci de oameni grei precum ţarul securităţii chineze, Zhou Yongkang, generali aflaţi la conducerea armatei - precum Xu Caihou - şi industriaşi comunişti – precum Bo Xilai - oameni consideraţi în trecut absolut de neatins - a ajuns acum în etapa în care demontează mecanismul de spălare a banilor potenţaţilor chinezi.

Cererea făcută de Xi Jinping către agenţiile de reglementare s-a materializat, la începutul anului, în directive care au restrâns eliberarea de „certificate de asigurare” (în fapt un soi de obligaţiuni corporatiste neconvenţionale, cu randamente mari) de către Foresea şi Anbang, stânjenind funcţionarea mecanismelor de spălat bani ale Partidului.

Necazurile celor doi mari „asiguratori” chinezi nu sunt triviale. La mijlocul lui mai compania Foresea a avertizat guvernul chinez că suspendările impuse riscă să declanşeze incapacităţi de plată (generate de maturarea unor „certificate”) şi să creeze un cutremur financiar suficient de mare pentru a scoate masele în stradă.

Situaţia este cu atât mai serioasă cu cât Anbang a făcut de curând achiziţii masive în SUA.

Anbang deţine celebrul Waldorf Astoria, cumpărat cu 1,95 miliarde USD şi a încercat achiziţionarea companiei Strategic Hotels & Resorts, eşuată din motive de securitate, precum şi a Fidelity & Guaranty Life – vânzare care a eşuat datorita faptului că asiguratorul chinez nu a reuşit să plătească la termen.

Ştirile despre dispariţia lui Wu Xiaohui nu fac decât să crească suspiciunile despre solvabilitatea asiguratorului.

Anbang a fost fondată în 2004, devenind peste noapte una dintre cele mai mari companii chineze, mai ales datorita modului neconvenţional în care Wu Xiaohui evita folosirea băncilor de investiţii în cadrul acordurilor pe care le semna.

Wu Xiaohui este însurat cu Zhou Ran, nepoata lui Deng Xiaoping, dictatorul chinez care a reformat economia comunistă a Chinei, infuzând-o principii ale economiei de piaţă, pentru a o face atractivă investiţiilor externe, menţinând în acelaşi timp controlul Partidului asupra pârghiilor economice.

Aparent Anbang este deţinută de Wu Xiaohui şi soţia sa, deşi structura sa corporatistă este extrem de opacă – ca în cazul multor mari companii chineze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor