Wang Lijun încalcă Legea Tăcerii, informează SUA despre existenţa unui complot la vârf în Beijing

(De la stânga la dreapta) Zhou Yongkang, secretar al Comitetului Politic şi Legislativ al PCC, în 2007; Bo Xilai, secretar al Comitetului Municipal al PCC din Chongqing, în martie 2011; liderul suprem al regimului chinez, Hu Jintao, la întâlnirea cu delegaţia europeană în Beijing, februarie 2012
(De la stânga la dreapta) Zhou Yongkang, secretar al Comitetului Politic şi Legislativ al PCC, în 2007; Bo Xilai, secretar al Comitetului Municipal al PCC din Chongqing, în martie 2011; liderul suprem al regimului chinez, Hu Jintao, la întâlnirea cu delegaţia europeană în Beijing, februarie 2012 (Stânga la dreapta: Teh Eng Koon / AFP / Getty Images, Feng Li / Getty Images, and How Hwee Young / AFP / Getty Images)

Doi oficiali de vârf din Partidul Comunist Chinez au conspirat să împiedice ascensiunea vicepreşedintelui chinez Xi Jinping şi să ia controlul forţelor de securitate pentru a-l determina pe Xi Jinping să cedeze puterea, conform unui site proeminent care citează surse anonime.

Conform mai multor analişti, dovezi despre complot au fost probabil înmânate Consulatului American din Chengdu de către Wang Lijun, primarul adjunct al oraşului Chongqing şi şef al Biroului Securităţii locale, care a cauzat o furtună cu încercarea sa recentă de a obţine azil politic la Consulatul American.

“Wang Lijun este în prezent anchetat la Beijing, însă el a transmis probabil informaţii despre complotul pus la cale de Zhou Yongkang şi Bo Xilai pentru a împiedica ascensiunea la putere a lui Xi Jinping” scrie situl Boxun.

Wang Lijun a funcţionat mai mulţi ani ca mână dreaptă a lui Bo Xilai, un nomenclaturist care conduce structurile de Partid din megalopolisul chinez Chongqing. Zhou Yongkang este şeful forţelor de securitate ale Partidului. Iar Xi Jinping este vice preşedintele Partidului Comunist Chinez.

“Cei doi au pus la cale un plan complet menit să-l debarce pe Xi” relatează articolul din Boxun, care citează surse anonime plasate în cercurile de vârf ale politicii Partidului. “Planul urma să aibă loc după Anul Nou chinezesc. Conform celor doi, ar fi trebuit lansate numeroase acuzaţii şi critici la adresa lui Xi în presa occidentală. Acest lucru i-ar fi slăbit puterea acestuia şi i-ar fi ajutat pe Bo şi Zhou Yongkang să acceadă la funcţia de Secretar al Comitetului Politic şi Legislativ”.

Comitetul Politic şi Legislativ este o structură cheie a puterii, care are în subordine tribunalele, procuratura, miliţia şi securitatea din China.

Anul Nou chinezesc a avut loc din 23 ianuarie până pe 6 februarie. Wang Lijun a ajuns la Consulatul American din Chengdu în seara zilei de 6 februarie, deghizat.

“Dacă Bo Xilai va prelua controlul miliţiei şi Ministerului Securităţii Publice, el îl va convinge pe Xi Jinping să cedeze puterea atunci când îi va conveni” afirmă articolul din Boxun.

Boxun a citat surse care afirmă că Wang Lijun a transmis probabil dovezi ale complotului administraţiei SUA.

Dezvăluirile făcute de Boxun se corelează cu rapoarte ale lui Bill Gertz, scriitor specializat în domeniul securităţii naţionale a Chinei. Ziarul Washington Free Beacon, editat de Gertz, a transmis că surse din administraţia americană au afirmat în condiţii de anonimat că Wang a transmis dovezi despre corupţie la un nivel foarte ridicat. Conform acestor acuzaţii, Bo Xilai este implicat în afaceri cu Mafia şi în persecuţia dizidenţilor din China.

Articolul lui Gertz mai pomenea despre o “discuţie aprinsă” între un oficial senior al Ministerului Securităţii venit de la Beijing şi un oficial din Chongqing. Cearta s-a purtat în afara Consulatului American din Chengdu, cei doi dezbătând cine îl va lua în custodie pe Wang după ce va ieşi din clădirea Consulatului. La momentul respectiv clădirea era înconjurată atât de membrii ai Comisiei Disciplinare trimişi de la Beijing pentru a-l lua pe Wang pe sus, cât şi de zeci de maşini ale poliţiei din Chongqing ale căror echipaje aveau sarcina de a-l captura pe Wang şi a-l deferi organelor locale din Chongqing, aflate sub controlul lui Bo Xilai.

Interesant este ca o asemenea discuţie fusese menţionată de Boxun cu câteva zile în urmă, şi atribuită unor surse interne din Partid.

Sursele lui Gertz afirmă că Zhou Yongkang, ţarul Securităţii Partidului Comunist, a preluat controlul în Chongqing din mâna lui Bo Xilai, însă pe de altă parte nu a mai permis acţiuni sau nici investigaţii împotriva acestuia.

Gertz raportează că ambasadorul american în China, Gary Locke, a recomandat ca lui Wang Lijun să i se acorde azil politic, însă sugestia a fost anulată de Casa Albă, care nu a dorit să zdruncine relaţiile cu China înaintea sosirii lui Xi Jinping în SUA.

Majoritatea analiştilor pare convinsă că Wang a transmis o mulţime de informaţii legate de afacerile murdare ale Partidului Comunist. Acestea au fost puse pe hârtie şi transmise la Washington.

Epoch Times a raportat că Wang a fost implicat masiv încă din 2006 în execuţia şi transplantul ilegal, forţat, de organe de la deţinuţi politici, în special practicanţi Falun Gong, pe care China îi persecută din 1999.