Xi Jinping pe cai mari. Înaintea Congresului din 2017 sunt schimbaţi mulţi secretari de Partid
focus
alte articole
Anul viitor va avea loc cel de-al 19-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, dar experţii susţin că liderul de partid şi preşedinte chinez Xi Jinping a început deja să facă schimbări de personal pentru a-şi asigura controlul asupra poziţiei de lider absolut.
La începutul acestei săptămâni, Xi a numit noi lideri de partid în trei provincii ale ţării. Conform unui raport publicat duminică de agenţia chineză de ştiri de stat Xinhua, în provincia sud-vestică Yunnan, Chen Hao a fost numit şef al comitetului de Partid şi în provincia populată Hunan, Du Jiahao a primit o poziţie de nivel înalt. Conform Reuters, Chen şi Du au lucrat cu Xi în Shanghai în timp ce acesta din urmă a ocupat funcţia de şef al comitetului Partidului Comunist de acolo o scurtă perioadă de timp în 2007. În Tibet, WU Yingjie a fost numit şef de Partid.
La fiecare cinci ani are loc în China un Congres al Partidului, unde este aleasă viitoarea conducere a ţării şi este stabilită direcţia politicii chineze. La conferinţa de anul următor va fi stabilit şi Biroul Politic Permanent – un nucleu al puterii politice format din şapte membri, care în prezent este condus de Xi.
Există speculaţii că Xi va urmări să îşi extindă puterea şi după anul 2022, când ar trebui să se retragă. Dar Matthias Stepan, directorul Programului de Politică Internă la Institutul Mercator pentru Studii legate de China, nu este de aceeaşi părere. “Nu văd nicio dovadă că Xi îşi va prelungi mandatul dincolo de 2022. Nu cred că urmăreşte să îşi solidifice controlul asupra puterii şi să devină un lider suprem precum Mao”.
Banda din Shanghai
De la preluarea puterii, Xi Jinping s-a văzut pus la zid de aşa numita bandă din Shanghai, care, conform surselor Epoch Times, ar fi organizat cel puţin două încercări eşuate de lovitură de stat. Reacţia liderului chinez a fost lansarea unei epurări politice la vârful regimului comunist, sub pretextul unei campanii anti-corupţie.
Epurarea a făcut numeroase victime notabile, printre care Zhou Yongkang, fostul ţar al securităţii chineze, care controla sistemul de lagăre şi închisori, precum şi Justiţia şi chiar o parte a forţelor speciale de poliţie. Alături de Yongkang, au mai căzut pradă numărul 1, 2 şi 3 ai Gestapo-ului chinez - o organizaţie ultrasecretă cu puteri depline, care raporta direct membrilor Biroului Permanent - numită Biroul 610 -, precum şi generali aflaţi la conducerea Armatei şi magnaţi comunişti care conduceau adevărate reţele mafiote în cadrul Partidului.
Toţi aceştia erau membri ai bandei din Shanghai, pioni cheie plantaţi de Jiang Zemin, unul dintre cei mai corupţi lideri de Partid din ultimele decenii. De asemenea, ei toţi au fost instrumente ale începerii genocidului împotriva grupării spirituale Falun Gong - un grup spiritual care a câştigat o mare popularitate în anii '90 în China şi care a ajuns pe radarul Partidului după ce regimul a estimat că numărul practicanţilor (ajuns la un moment dat la 100 de milioane) depăşise numărul membrilor Partidului Comunist Chinez.