Ce anunţam de acum doi ani. Ţarul securităţii chineze Zhou Yongkang inculpat pentru corupţie
focus
alte articole
Procurorii chinezi din oraşul Tianjin l-au pus sub acuzare pe fostul şef al securităţii Partidului Comunist Chinez, Zhou Yongkang, pentru luare de mită, abuz de putere şi divulgare de secrete de stat, conform mass mediei oficiale.
Epoch Times România anunţase de acum doi ani că se pregătea acţionarea lui Zhou Yongkang în justiţie pentru corupţie, şi apoi despre punerea lui sub arest la domiciliu, precum şi adevăratul seism produs de lupta din culise care se desfăşura în interiorul Partidului Comunist Chinez, pornită după ce actualul preşedinte chinez, Xi Jinping, a ajuns la putere.
Anunţul a fost făcut vineri dimineaţa, ora locală, fiind însoţit de o avalanşă de analize critice pe canalele media oficiale şi semi-oficiale, care au subliniat infracţiunile comise de Zhou şi care au dat detalii despre vasta reţea de corupţie pe care a cultivat-o acesta.
Prăbuşirea lui Zhou a fost anunţată de noi de mult timp. La începutul lui 2012, Hu Jintao a trebuit să predea puterea noului lider Xi Jinping. Când s-a prăbuşit un alt fost mare magnat comunist şi membru al Biroului Politic, Bo Xilai, a devenit evident că valul de “curăţare” care l-a detronat pe acesta, va ajunge, mai devreme sau mai târziu, şi la Zhou. Ambii fuseseră aliaţi cheie şi protejaţi ai fostului lider chinez Jiang Zemin, membrii aşa-numitei bande de la Shanghai, responsabilă de organizarea a cel puţin două atentate împotriva lui Xi Jinping când acesta a ajuns la putere. Ambii erau, printre altele, responsabili de lansarea unei persecuţii brutale (care se derulează şi în prezent) împotriva mişcării spirituale Falun Gong.
Mai mult decât atât, Bo Xilai şi Zhou Yongkang l-au ajutat pe Jiang Zemin să îşi menţină o influenţă considerabilă în Partid timp de mulţi ani după retragerea oficială a acestuia din urmă în 2002, ţinându-l pe fostul lider chinez Hu Jintao, în şah pe întreaga durată a mandatului său.
Aparatul investigativ al Partidului Comunist Chinez a lăsat impresia că face mişcări publice lente împotriva lui Zhou, după ce a acesta a fost expulzat din Partid la sfârşitul anului 2014. La începutul jocului de şah gândit de Xi Jinping pentru a-l prinde în capcană pe Zhou, foştii tovarăşi din regim şi din sectorul petrolier ai acestuia au fost încercuiţi. Apoi a fost luat în vizor şi fiul său.
În cele din urmă, la sfârşitul lui 2013, s-a anunţat că însuşi Zhou se află sub investigaţie, o ştire care acum câţiva ani ar fi fost de neimaginat în China.
Anunţul făcut azi de presa oficială chineză arată că investigatorii Partidului şi-au finalizat partea lor din proces şi acum îl transferă sectorului juridic pentru proces, unde este posibil să aibă loc proceduri judiciare “de mântuială”.
Zhou Yongkang a fost membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, cel mai înalt organism decizional din China. Ca membru al acelui comitet, sarcina sa era aceea de a monitoriza aparatul Securităţii de stat care dispune de un buget mai mare decât cel al armatei, şi care cuprinde poliţia, inclusiv poliţia politică şi militară, închisorile, lagărele de muncă, centrele de reeducare şi de muncă şi sistemul de tribunal.
Legat de acest subiect, într-o schimbare şocantă a poziţiei sale publice, oficialul însărcinat cu coordonarea transplanturilor de organe din China – Huang Jiefu – l-a învinuit recent pe Zhou Yongkang, fost şef al securităţii chineze şi un susţinător îndelungat al fostului preşedinte chinez Jiang Zemin, pentru implicarea statului chinez în recoltarea de organe pe viu de la deţinuţii politici.
Practica scandaloasă de recoltare de organe, pe viu, cu forţa, de la dizidenţii închişi ilegal în lagărele de muncă ale Partidului Comunist Chinez a fost dezvăluită de ziarul Epoch Times, după scurgeri de informaţii ale unor surse, în anul 2004.
Remarcile lui Huang Jiefu, director al Comitetului Chinez pentru Transplantul de Organe, au ajutat la confirmarea unei crime pe care niciun oficial de Partid nu a avut dezlegare s-o facă publică înainte: utilizarea, atât a condamnaţilor la moarte cât şi a prizonierilor de conştiinţă, ca bănci de organe proaspete, la cerere.
Deţinuţii, sechestraţi în lagăre special amenajate pe lângă spitalele militare chineze, aveau analizele medicale făcute la zi şi erau ţinuţi în aşteptarea unei cereri pe piaţa neagră de organe din China, după care erau sacrificaţi, iar organele lor erau vândute pe piaţa neagră.
Un raport independent, efectuat de David Kilgour - un fost procuror al Coroanei, din Canada - şi David Matas - un avocat de talie internaţională, a estimat că zeci de mii de practicanţi Falun Gong au fost executaţi pentru organele lor – sau şi mai îngrozitor, au fost supuşi extracţiei de organe în timp ce se aflau încă în viaţă, pentru ca acestea să fie mai proaspete.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.