Armata Chinei: mobilizare de teama unui puci în timpul unei conferinţe secrete la vârf

A început întrunirea secretă a elitei Partidului Comunist la Beidaihe, aşa-numitul Bilderberg chinez, unde se joacă soarta viitorilor cincisprezece ani ai Partidului Comunist Chinez şi ar trebui să se prezinte succesorul lui Xi Jinping. Dar preşedintele Chinei dă semne că doreşte reformarea procesului de transmitere a puterii la vârful Partidului
Epoch Times
09.08.2016

focus

alte articole

Şeful statului Xi Jinping în faţa celorlalţi membrii ai Biroului Politic în 2012   (Foto: Feng Li/Getty Images – Epoch Times Germania)
Epoch Times
09.08.2016

Din câte se pare, a început întrunirea secretă a elitei Partidului Comunist la Beidaihe. Conferinţa este asemănătoare cu reuniunile grupului Bilderberg, cu multe speculaţii din partea analiştilor şi fără declaraţii oficiale. Şedinţa anuală din această staţiune este în mod tradiţional una la care se trasează anumite direcţii. Ca şi în anul trecut, ea are loc pe fondul luptei pentru putere dusă la vârful Partidului Comunist.

Marea Tăcere

Şeful statului Xi Jinping şi premierul Li Keqiang au dispărut din ziare şi de pe posturile de televiziune deja din data de 30 iulie. Perimetrul cu vile, unde elita Partidului Comunist îşi petrece în mod tradiţional concediile, a fost complet închis începând cu 29 iulie, relatează Radio Free Asia.

Media trage astfel concluzia că Xi Jinping este prezent, iar întrunirea secretă a început deja.

“Pregătire pentru război – alertă de nivelul 1”

Conform unor surse interne, care au discutat cu media străină, în Beijing şi provincia Hebei, armata a fost pusă în stare de alarmă printr-o circulară internă. Este vorba de o alertă de nivel 1 - pregătire pentru război. Din câte se pare, în timpul conferinţei s-ar discuta multe teme fierbinţi, din care cauză în orice moment ar putea apărea "evenimente imprevizibile", escaladări violente sau încercări de puci, spun aceleaşi surse.

În culisele regimului Partidului Comunist Chinez, se desfăşoară de câţiva ani o luptă îndârjită pentru putere între aripa liberală grupată în jurul lui Xi şi tabăra comuniştilor duri, aşa numita bandă din Shanghai coagulată din jurul fostului şef de stat Jiang Zemin, care se opune reformelor.

Teama de lovitură de stat

Ceea ce se ştie este că aripa Xi Jinping dă semne zdravene de îngrijorare. După tentativa de puci din Turcia, există temeri că acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi în China. Aparent Xi Jinping a convocat o şedinţă specială premergătoare la Beijing, cu personalul de conducere din politică, armată şi Partid. Acolo s-ar fi discutat şi pus la punct un catalog cu măsuri de acţiune pentru cazul unui eventual puci, pus la cale de duşmanii săi.

De la preluarea puterii, actualul preşedinte Xi Jinping s-a văzut pus la zid de banda din Shanghai, care, conform surselor Epoch Times, ar fi organizat cel puţin două încercări eşuate de lovitură de stat. Reacţia actualului preşedinte a fost de a începe o epurare politică la vârf, sub pretextul unei campanii anti-corupţie.

Epurarea a făcut numeroase victime notabile, printre care Zhou Yongkang, fostul ţar al securităţii chineze, care patrona şi sistemul de lagăre şi închisori precum şi Justiţia şi chiar o parte a forţelor speciale de poliţie. Alături de Yongkang, au mai căzut pradă numărul 1, 2 şi 3 ai Gestapo-ului chinez - o organizaţie ultrasecretă cu puteri depline, care raporta direct membrilor Biroului Permanent - numită Biroul 610 - precum şi generali aflaţi la conducerea Armatei şi magnaţi comunişti care conduceau adevărate reţele mafiote în cadrul Partidului.

Toţi aceştia erau membri ai bandei din Shanghai, pioni cheie plantaţi de Jiang Zemin, unul dintre cei mai corupţi lideri de Partid din ultimele decenii. De asemenea, ei toţi au fost instrumente ale începerii genocidului împotriva grupării spirituale Falun Gong. Falun Gong, un grup spiritual care a câştigat o popularitate masivă în anii '90 în China, a ajuns pe radarul Partidului după ce regimul a estimat că numărul de practicanţi (estimat la un moment dat la 100 de milioane) devenise mai mare decât numărul de membri ai Partidului Comunist Chinez.

Ce se va discuta la Beidaihe?

Revista Zhengming din Hong Kong vorbeşte de şase teme principale la Beidaihe:

- rezumat şi retrospective: ce s-a întâmplat de la cea de-a 18-a Sesiune a Partidului şi după preluarea funcţiei de către Xi Jinping. Ce realizări sunt până acum.

După tentativa de puci din Turcia, există temeri că acelaşi lucru s-ar putea întâmpla şi în China.

- în toamna viitoare urmează Cea de-a 19-a Sesiune a Partidului: ce restructurări şi reforme urmează să fie hotărâte la acea dată

- presiunea mereu crescândă asupra economiei;

- reforma militară în curs de implementare: bilanţ;

- campania anticorupţie: bilanţ;

- politica externă.

Dar mai înainte de toate se va discuta modul de stabilire a Personalului Biroului Politic după cea de-a 19-a Sesiune a Partidului.

Este clar faptul că Xi Jinping va guverna în continuare următorii cinci ani. De pe acum, ar trebui luată o decizie cu privire la urmaşul lui Xi Jinping, dar acesta încă nu vrea să îl desemneze. Observatorii politici sunt de părere că Xi Jinping tinde să implementeze o reformă a modului de succesiune, care ar putea duce în cele din urmă la alegerea preşedintelui în mod direct.

Media din afara Chinei consideră situaţia politică din China ca fiind imprevizibilă. În orice moment pot avea loc schimbări. Un posibil scenariu ar fi acela, că nu se va mai ajunge la Cea de-a 19-a Sesiune a Partidului: sistemul Partidului Comunist ar putea intra în colaps, spun voci din media internaţională.

Chiar şeful statului, Xi Jinping, a luat în calcul această posibilitate în urmă cu un an: la o şedinţă a vorbit în mod explicit despre ”decesul” sistemului Partidului Comunist – lucru inevitabil, întrucât funcţionarii de la toate nivelele sunt extrem de corupţi, iar conducerea este cea care poartă responsabilitatea.

Xi Jinping a iniţiat deja măsuri clare pentru a pregăti China pentru o viaţă post dictatură. Una dintre cele mai uimitoare este noul jurământ introdus de liderul comunist.

Vara trecută, a fost introdus un jurământ pe Constituţie, în care Partidul Comunist nu mai este menţionat. Jurământul pe Constituţie a devenit obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2016. (Până acum, în China pentru politruci nu exista jurământul la investitură în funcţie).

Iar faptul că aceştia vor trebui să jure loialitate faţă de patrie şi popor şi nu faţă de Partidul Comunist, este şocant pentru o ţară în care dictatura Partidului Comunist a atins cote paroxistice de-a lungul vremii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor