Măcelar din conducerea Securităţii chineze debarcat brusc

Chen Zhimin, fost adjunct al ministrului securităţii publice chineze.
Chen Zhimin, fost adjunct al ministrului securităţii publice chineze. (wzhfw.cn)

Un oficial de top al securităţii chineze şi un aliat al unei facţiuni politice ce urmăreşte să saboteze conducerea actuală a Chinei a fost concediat pe neaşteptate din funcţia sa, într-o perioadă sensibilă pentru regimul comunist chinez.

La începutul acestei luni, Chen Zhimin era un adjunct al ministrului securităţii publice chineze, deţinând portofolii cheie în agenţia de stat pentru securitate cibernetică şi în departamentul care monitorizează regiunile semiautonome chineze Hong Kong şi Macao.

Dar, acum, Chen, care a petrecut peste două decenii în domeniul aplicării legii şi mai are încă trei înainte de a atinge vârsta legală pentru pensionare, pare să fi rămas fără niciun loc de muncă.

Pe o listă cu numiri şi concedieri oficiale publicată în 9 iunie, Ministerul chinez al Resurselor Umane a notat, pe lângă alte schimbări de personal, că Chen Zhimin a fost “înlăturat din funcţie”. De asemenea, Chen, care a fost şi director adjunct al Administraţiei Spaţiului Cibernetic al Chinei, nu mai figurează pe pagina de web a personalului cheie al agenţiei de cenzurare a Internetului.

Cazul lui Chen este notabil deoarece concedierea sa neaşteptată este încadrată de două date sensibile: 10 iunie şi 1 iulie. 10 iunie este ziua în care a fost înfiinţat Gestapo-ul Chinei - macabrul Birou 610 - o agenţie de securitate extralegală însărcinată cu coordonarea uciderii în masă a practicanţilor Falun Gong.

1 iulie este cea de-a 20-a aniversare a returnării Hong Kong-ului în mâinile regimului chinez de către britanici, dată la care preşedintele Xi Jinping este aşteptat să viziteze oraşul pentru festivităţi.

Ţinând cont de implicarea anterioară a lui Chen în persecuţie şi în problemele Hong Kong-ului, momentul ales pentru anunţarea demiterii sale sugerează că perspectivele sale viitoare sunt jalnice.

Chen Zhimin, născut în provincia chineză Zhejiang, a servit în diverse poziţii de conducere în provincia sud-centrală Hunan înainte să avanseze în Ministerul Securităţii Publice în anul 2000. După aproximativ un an în funcţia de director adjunct, Chen a fost promovat şef al Biroului de Protecţie a Securităţii Interne, un departament însărcinat cu suprimarea dizidenţilor, a petiţionarilor şi a activiştilor pentru drepturile omului.

În perioada în care lucra pentru Biroul de Protecţie a Securităţii Interne, Chen a fost foarte sârguincios în cadrul actualei campanii de eliminare fizică pe care fostul secretar general al Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin, a ordonat-o împotriva Falun Gong.

În 1999, Jiang a decis că Falun Gong – o şcoală de qigong chineză care promovează exerciţii fizice şi învăţuri morale bazate pe budism, taoism şi vechea cultură tradiţională a Chinei – este o ameninţare pentru regimul ateist chinez şi ar trebui eradicată. Jiang Zemin a monitorizat crearea pe 10 iunie a Biroului 610, o agenţie de tipul Gestapo-ului nazist ce a fost numită după data înfiinţării sale şi care a fost însărcinată efectiv să se ocupe de masacrarea practicanţilor Falun Gong.

Jiang Zemin a promis că va recompensa oficialii chinezi care vor juca un rol activ în această persecuţie, o politică de pe urma căreia se pare că Chen a beneficiat. Astfel, în august 2001, Chen a publicat o serie de cărţi în care calomnia Falun Gong, la acea dată fiind director adjunct al Biroului de Protecţie a Securităţii Interne. La sfârşitul acelui an, Chen Zhimin a devenit director al biroului.

Organizaţia Mondială pentru Investigarea Persecuţiei împotriva Falun Gong (OMIPFG) susţine că Chen Zhimin este unul dintre principalii vinovaţi pentru persecutarea practicanţilor Falun Gong.

Anunţul demiterii lui Chen în apropierea zilei în care a fost înfiinţat Biroul 610 nu pare să fie un semn bun pentru fostul măcelar al lui Jiang Zemin. Alţi câţiva oficiali de top ai securităţii chineze care aparţin unei facţiuni puternice conduse de Jiang Zemin – precum fostul ţar al securităţii Zhou Yongkang şi seful securităţii interne provinciale Zhang Yue – au fost demişi sau pedepsiţi pentru corupţie în apropierea unor date cheie ale persecuţiei împotriva Falun Gong.

Ministerul chinez al Resurselor Umane nu s-a obosit să ofere un motiv pentru demiterea lui Chen şi nu a menţionat nici măcar dacă acesta a primit un nou post.

Nu este clar dacă Chen este sau nu investigat pentru corupţie. În luna ianuarie, o sursă de nivel înalt în Ministerul Securităţii Publice a declarat ziarului Epoch Times că preşedintele Xi Jingping se pregătea să înlăture oficiali ai securităţii care se opun politicilor sale şi a creat un birou anticorupţie în interiorul Ministerului exact în acest scop.

Demiterea lui Chen ar putea de asemenea să aibă legătură cu influenţa sa în Hong Kong şi viitoarea vizită a lui Xi Jinping în oraş pentru a marca aniversarea returnării sale de către Marea Britanie.

În 2003, Chen a fost pus la conducerea Biroului de Afaceri pentru Hong Kong şi Macao din cadrul Ministerului Securităţii Publice. Apoi, Chen a continuat să se ocupe de problemele din Hong Kong şi Macao după ce a devenit adjunct al ministrului securităţii publice în 2009. În aprilie 2017, Chen şi alţi oficiali ai Ministerului s-au întâlnit cu comisarul poliţiei din Hong Kong şi alţi şase oficiali ai oraşului semiautonom ca a parte a unei întâlniri anuale.

Îndelungata implicare a lui Chen în problemele Hong Kong-ului şi asocierea lui cu facţiunea lui Jiang Zemin prin participarea sa la persecuţie, ar fi putut să cântărească puternic împotriva sa, deoarece “siguranţa şi securitatea preşedintelui Xi Jinping în timpul vizitei sale în Hong Kong au o importantă maximă”, a declarat comentatorul politic Tang Jingyuan pentru New Tang Dynasty Television.

Împotriva preşedintelui chinez s-au mai organizat lovituri de stat de către durii din Partidul Comunist Chinez, lucru care l-a făcut pe Xi Jinping să înceapă o campanie de epurare a aripii vechi din Partid, pentru a-şi asigura supravieţuirea.