14 obiceiuri prin care îţi dai voie să fii tu însuţi

. (pixabay.com)
Vlad Negrila
22.10.2015

Fii tu însuţi pentru că în momentul în care încerci să fii altcineva, acoperi acele lucruri unice pe care le ai doar tu. Dă-ţi seama că ideile, punctele forte şi personalitatea ta sunt lucruri care nu mai pot fi găsite şi în altă parte. Aminteşte-ţi mereu să fii cea mai bună variantă a ta. Iar mai presus de toate, fii sincer cu tine însuţi.

Începând de astăzi:

1. Dezvoltă-te continuu exact aşa cum înţelegi că este bine pentru tine

Evită să ajungi în punctul în care îţi dai seama că viaţa doar a trecut pe lângă tine. Pune-ţi în practică pasiunea, urmează-ţi chemarea exact aşa cum simţi şi aminteşte-ţi să-ţi iei şi raţiunea cu tine. Când ajungi în punctul în care eşti confortabil în propria piele, s-ar putea să nu fie prea mulţi oameni cărora să le convină acest lucru, însă atâta timp cât nu le faci rău intenţionat, mergi înainte pe drumul tău.

2. Fii sincer în relaţiile cu cei din jur

Evită să-ţi minţi partenerul de viaţă. Dacă nu eşti fericit, fii sincer şi mergi mai departe dacă asta este singura soluţie care a rămas. Atunci când ţii cu adevărat la cel de lângă tine, să fii fidel nu este un sacrificiu, ci o bucurie.

3. Clarifică-ţi şi prioritizează-ţi priorităţile

Peste 10, 20 sau chiar 30 de ani, puţin va mai conta ce pereche de pantofi sau ce geantă ai avut astăzi, cum arăta părul tău sau ce firmă erau blugii pe care i-ai cumpărat. Ceea ce va conta este modul în care te-ai comportat cu cei din jur, ceea ce ai învăţat pe parcurs şi modul în care ai aplicat ceea ce ai înţeles.

4. Caută să înveţi de la ceilalţi şi să mergi mai departe când a sosit momentul

Este destul de dificil să-i schimbi pe cei din jur. Fie îi accepţi aşa cum sunt, fie îţi trăieşti viaţa fără ei. Chiar dacă s-a terminat un capitol din viaţa ta, nu înseamnă că nu ar fi trebuit să se întâmple. Ai trăit acele lucruri, ai învăţat, te-ai dezvoltat şi ai mers mai departe. Unii oameni sunt o adevărată binecuvântare în viaţa ta. Alţii îţi oferă lecţii importante.

5. Asumă-ţi responsabilitatea complet pentru modul în care te simţi

Dacă vrei cu adevărat să ai o viaţă echilibrată şi fericită, atunci va trebui să-ţi schimbi modul în care gândeşti. Este o pierdere de timp să stai şi să speri că va veni cineva să te ajute. Chiar dacă ai parte de tot felul de lucruri bune sau mai puţin bune în viaţă, cum te simţi în legătură cu ceea ce s-a întâmplat şi ce decizi să faci mai departe depind doar de tine.

6. Cunoaşte-ţi atât calităţile cât şi punctele slabe

Este ok să ai încredere în tine în timp ce-ţi cunoşti atât calităţile cât şi punctele slabe. Petrecem prea mult timp comparându-ne cu ceilalţi, dorindu-ne să fim altceva. Fiecare dintre noi are calităţile şi punctele sale slabe. În momentul în care ajungem să fim ok cu acest lucru, vom reuşi să simţim un sentiment autentic de libertate.

7. Recunoaşte-ţi meritele

Dacă eşti în preajma cuiva şi observi că acea persoană te tratează ca şi cum ai fi cineva de care se poate dispensa, pentru că oricum sunt alţii la coadă care aşteaptă, cel mai simplu este să o ajuţi să aibă mai puţine opţiuni din care să aleagă, plecând din acea situaţie. Nu te poţi aştepta să observi lucruri frumoase în jurul tău dacă continui să te înconjori cu oameni negativi. Evită să-ţi mai petreci timpul în preajma oamenilor care te trag în jos. Dedică-ţi timpul autocunoaşterii astfel încât să-ţi cunoşti punctele forte şi ceea ce ai de oferit. Timpul este o resursă preţioasă care nu merită irosită.

8. Alege să faci lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru tine

Unele lucruri nu sunt foarte importante, cum ar fi marca de maşină pe care o conduci. Când de mult contează acest lucru dacă priveşti toate lucrurile în ansamblu? Nu prea mult. Însă cât de mult contează să mişti inima cuiva cu ceea ce faci? Asta contează cu adevărat! Cred că problema cea mai importantă care se regăseşte în vieţile multor oameni, este că ştiu care sunt lucrurile care contează dar nu aleg să le facă. În schimb, sunt distraşi de tot felul de alţi stimuli. Nu pun înainte ceea ce este important. Cel mai inteligent dar în acelaşi timp poate chiar cel mai dificil mod de a trăi este să alegi să faci cu pasiune ceea ce este cu adevărat cel mai important pentru tine.

9. Alege perspectiva potrivită

Perspectiva din care priveşti un eveniment este foarte importantă. Când ai de-a face cu aglomeraţie în instituţiile publice, blocaje în trafic sau alte întârzieri, totul poate fi redus la două opţiuni: poţi să te frustrezi şi să te enervezi, sau ai putea să observi toată situaţia ca o modalitate prin care viaţa îţi oferă o fereastră de pauză lipsită de învinovăţire. Astfel, pentru că situaţia în care te afli nu a depins de tine în mod direct, poţi să-ţi petreci pauza tensionat - sau dimpotrivă - relaxat şi zâmbitor sau purtând o conversaţie plăcută la telefon.

Prima opţiune îţi va ridica tensiunea şi probabil că-ţi va oferi o stare de nelinişte şi anxietate. Cea de-a doua îţi va ridica nivelul stării de bine şi poate chiar te va ajuta să te detensionezi.

10. Evită să laşi problemele din trecut să-ţi pună piedici în prezent

Învaţă să laşi deoparte lucrurile pe care nu le poţi controla. Data viitoare când îţi vine să vorbeşti în continuu despre o situaţie care ţi se pare că-i nedreaptă, aminteşte-ţi de următorul lucru: aproape niciodată nu vei reuşi să faci furia să dispară retrăind la nesfârşit situaţia care a creat-o. Aşa că opreşte-te din vorbit, relaxează-ţi palmele, braţele şi umerii şi îndreaptă-ţi atenţia într-o nouă direcţie. Atunci când nu-i acorzi atenţie, flacăra furiei se va stinge de la sine şi vei rămâne cu o stare de pace în timp ce te îndrepţi către un viitor mai bun.

11. Acceptă-te pe deplin, exact aşa cum eşti

Este bine să te accepţi exact aşa cum eşti. Cu defectele pe care crezi că le ai, cu modul în care eşti acum şi cu realizările mai mult sau mai puţin spectaculoase de până acum. Da, acceptă-te în ciuda tuturor acestor lucruri. Iar persoana care te acceptă pe deplin să fii chiar tu.

12. Susţine-ţi punctul de vedere

Te-ai născut să fii o persoană autentică, nu una perfectă. Eşti acum în această lume ca să fii tu însuţi şi nu ceea ce crede altcineva că ar trebui să fii. Aşa că susţine-ţi punctul de vedere şi evită să adopţi o poziţie de agresor care judecă pe cineva înainte de a-l cunoaşte, care subestimează oamenii înainte de a vedea de ce sunt de fapt capabili.

13. Fii ok cu situaţiile care nu sunt confortabile

Viaţa, aşa cum o ştim acum, se poate schimba într-o clipă. Se poate naşte o nouă prietenie cu cineva neaşteptat, cariere de ani de zile se încheie şi o situaţie în care ai început să-ţi pierzi speranţa se schimbă complet. Sunt momente în care starea de disconfort este absolut normală, însă atunci când ieşi din zona ta de confort vei simţi că trăieşti. Aşa că dacă observi că pe moment te afli într-o stare de disconfort, încearcă să-ţi aduci aminte că schimbarea prin care treci nu reprezintă un sfârşit, ci un nou început.

14. Niciodată să nu renunţi să înveţi

În viaţă mereu ai de luat noi decizii. Dacă nu le iei tu, le va lua altcineva pentru tine. Eşti puternic nu doar atunci când rezişti într-un anumit moment, ci şi atunci când eşti capabil să o iei de la început când vine vremea să faci acest lucru. Niciodată nu este prea târziu să faci schimbarea pe care ar trebui să o faci. Continuă să înveţi, să te adaptezi şi să te dezvolţi. Chiar dacă încă nu ai ajuns acolo, poţi să fii sigur că eşti mai aproape decât erai ieri.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor