11 semnale de alarmă că eşti într-o relaţie nesănătoasă
alte articole
Aşa că întreabă-te: mă aflu acum într-o relaţie nesănătoasă? Ne iubim cu adevărat sau este altceva? Nu eşti sigur ce răspuns să dai?
Mai jos ai 11 semnale de alarmă când eşti implicat într-o relaţie nesănătoasă:
1. Ai ajuns în punctul în care nu te poţi dezvolta ca individ
În timp ce în relaţiile sănătoase există în mod constant setat un cadru al dezvoltării personale, oamenii care au impresia că trebuie să-şi sacrifice propria dezvoltare şi fericire pentru ca relaţia să supravieţuiască, s-ar putea să se trezească că fac mai mult rău decât bine ambilor parteneri. Analizează cu atenţie şi observă dacă asta îţi doreşti pe termen lung.
2. Te simţi ca şi cum ai fi stors de viaţă
Ai stat vreodată în preajma cuiva care emană atât de multă negativitate prin ceea spune şi prin modul în care se simte, de-ţi venea să te ridici şi să o iei la fugă? Aceste persoane nu-şi doresc nici ele să fie aşa, ci mai degrabă sunt victime ale unei serii de circumstanţe prin care au trecut de-a lungul vieţii. În acelaşi timp, decizia îţi aparţine dacă să continui sau nu o relaţie cu o astfel de persoană. De cele mai multe ori, o relaţie în care există o astfel de atmosferă, nu se termină prea bine.
3. Nu înţeleg că nu este vina ta de fiecare dată!
Dacă eşti alături de cineva care are tendinţa să te învinuiască în mod constant pentru furia şi problemele din viaţa lor, şi petreci prea mult timp şi energie fie apărându-ţi punctul de vedere, fie încercând să te faci înţeles, atunci probabil că deja ai ajuns în punctul în care nu prea te mai poţi aştepta la vreun miracol. În cele din urmă, este destul de dificil să faci ceva să stea în picioare când situaţiile cu care lucrezi sunt haotice şi lipsite de sens.
4. Conflictele şi neînţelegerile par că nu se mai termină
Relaţiile care ajung să fie definite prin conflicte, neînţelegeri, aruncatul vinei de la unul la altul şi care nu recurg deloc la iertare sunt o reţetă sigură a eşecului. Aminteşte-ţi mereu că este nevoie de două persoane pentru a isca o ceartă şi comportamentul inadmisibil al celeilalte persoane nu-l justifică pe al tău. Conflictele sunt precum o cuşcă cu bare de fier care se formează în jurul tău şi al celeilalte persoane. Cu cât conflictul devine mai intens, cu atât barele devin mai groase şi sunteţi amândoi prinşi înăuntru.
5. Partenerul vrea mereu să controleze ceea ce faci
Partenerul încearcă în mod constant să controleze diferite aspecte ale vieţii tale? Un semn al unei relaţii nesănătoase este acela când cineva are mai mult control asupra ta decât ai tu însuţi. Însă aminteşte-ţi un lucru: nimeni nu te poate controla decât dacă-i dai voie.
6. Părţile negative nu devin pozitive
Relaţiile nesănătoase sunt pline de negativitate ce poate scoate în faţă ce este mai rău în oameni. Momente în care vă puneţi jos, critici şi insulte sunt toate exemple în acest sens. Aceste lucruri sunt un abuz emoţional şi nu ar trebui înghiţite la nesfârşit. Nimeni nu merită să fie tratat aşa şi niciodată să nu găseşti scuze pentru cineva care te tratează astfel.
7. Există o confuzie între nevoile emoţionale şi a fi îndrăgostit
Atenţie la posesivitate şi gelozie pentru că aceste semne îţi indică faptul că celălalt mai mult are nişte nevoi emoţionale pe care doreşte să şi le împlinească, decât să vrea să-ţi ofere afecţiune şi iubire. Dacă sentimentele cuiva sunt direct legate de anumite lucruri pe care trebuie să le faci pentru acea persoană, dă-ţi seama că partenerul gândeşte mai mult în termeni de “eu” şi mai puţin, dacă nu chiar deloc, în termeni de “noi”.
8. Când lucrurile merg prost, se pierd pe drum
Unele persoane cred că sunt îndrăgostite dar de fapt se îmbată cu apă rece fiind pierduţi în nişte emoţii pozitive de moment. Cum îţi dai seama de asta? Un semnal care-ţi va spune cu siguranţă acest lucru este atunci când lucrurile devin dificile. Este uşor să fii alături de cei care au mereu de câştigat, dar când lucrurile nu mai merg lin în viaţă, atunci vei descoperi cât de profundă este relaţia în care te afli.
Trecând prin situaţii dificile, ceea ce ar trebui să se întâmple acum este că fiecare partener să se gândească ce ar putea face pentru cealaltă persoană, mai mult decât ce-ar putea face cealaltă persoană pentru el.
9. Te simţi din ce în ce mai rău în pielea ta
Atenţie la relaţiile care nu te ajută să devii o variantă mai bună. Dacă fiind în relaţie ajungi să te simţi într-un mod negativ şi nu te simţi confortabil în propria piele, probabil că a sosit momentul să mergi mai departe. O relaţie matură se bazează pe acceptare, nu pe o judecată continuă asupra modului în care unul dintre parteneri crede că ar trebui să fie celălalt.
10. Cel mai important lucru este ca celălalt să se schimbe
Într-o relaţie nesănătoasă se pune mai mult accentul pe schimbarea celuilalt, în loc să fie fiecare responsabil de propria schimbare. Într-o relaţie unde există respect reciproc, nu vei încerca să-l schimbi pe celălalt într-o persoană ideală aşa cum crezi că-ţi va fi mai bine. Când faci totuşi acest lucru, relaţia capătă un iz de egoism care-i o reţetă sigură către nefericire. Într-o relaţie sănătoasă, cei doi parteneri se respectă pentru ceea ce sunt şi nimeni nu este proiectul de schimbare al celuilalt.
11. Îţi cobori standardele foarte mult în timp ce cauţi pe cineva
În cele din urmă, asigură-te că nu uiţi cine eşti şi ce-ţi doreşti în timp ce cauţi un partener. Oricât de mult crezi că ai nevoie de cineva, nu merită deloc să pierzi conexiunea cu tine însuţi.
Astfel, dacă îţi dai seama că eşti într-o relaţie care mai mult te împiedică să fii tu însuţi şi nu poate supravieţui decât dacă ai de suferit, probabil că a sosit momentul să ieşi din acea barcă până când nu te trezeşti într-o zi că te-ai scufundat cu totul.
Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com