12 obiceiuri de la care să-ţi iei adio în noul an

Fericire (Pixabay)
Ana Ion
02.01.2016

Un nou an ni se aşterne în faţă, aducând cu el oportunităţi de schimbare şi speranţa că vom reuşi să fim mai buni decât în anul care a trecut. În astfel de momente, mulţi dintre noi facem bilanţul a ceea ce a am lăsat în urmă, încercând să ne învăţăm lecţiile şi să evoluăm.

Şi dacă asupra multor evenimente exterioare de multe ori nu avem control, putem însă încerca să lucrăm cu noi înşine pentru a ne raporta altfel la propria persona şi la lume, pentru a trăi în armonie şi cu folos.

Vă prezentăm în ceea ce urmează 12 sugestii de schimbare care sperăm să vă fie utile în acest demers:

1. Nu mai fugi de probleme

Nu vei putea să fugi la nesfârşit de probleme şi, fie că o crezi sau nu, cu cât fugi mai mult de ceva, cu atât mai greu îţi va fi să înfrunţi, la un moment dat problema cu pricina. Fie că o crezi sau nu, încercările vin cu un motiv şi oricât de dificil par de depăşit unele dintre ele, odată ce vei fi făcut-o, vei descoperi că ai devenit mai puternic şi mai capabil. Puţine sentimente sunt atât de eliberatoare ca cel pe care îl trăieşti când, într-un final, ai rezolvat ceva ce ai evitat multă vreme sau de care te-ai temut mult timp.

2. Nu te minţi şi nu-i minţi nici pe cei din jur

Puţine obiceiuri sunt atât de periculoase ca minciuna, căci o minciună, fie ea cât de mică, atrage după ea alte minciuni. O minciună aparent banală şi inofensivă (izvorâtă uneori chiar din intenţia de a nu răni pe cineva) atrage după sine un întreg vârtej de alte minciuni din care cu greu mai poţi ieşi, de teamă ca lumea să nu te considere mincinos. Mai nociv decât să-i minţi pe alţii este însă să te minţi pe tine însuţi, pentru a-ţi proteja ego-ul fragil. Nu te minţi spunându-ţi că tu nu te minţi, mai toţi o facem din când în când şi de multe ori refuzăm să recunoaştem când cădem în această capcană.

Aminteşte-ţi că, la urma urmei, lucrurile pe care le-ai făcut sau care ţi s-au întâmplat în trecut şi despre care încerci să minţi sunt cele care te-au ajutat să devii persoana care eşti acum, chiar dacă multe dintre ele nu te mai definesc. Există întotdeauna o cale să ieşi din minciună, iar onestitatea îţi va fi răsplătită - te vei simţi mult mai uşor şi mai liber când trăieşti în adevăr.

3. Nu te compara cu ceilalţi

Mulţi dintre noi avem tendinţa, într-o măsură mai mare sau mai mică, să ne comparăm cu alţii, fie că sunt vedete, fie că sunt prieteni sau colegi de serviciu. Adu-ţi aminte de câte ori ţi-ai dorit să fii în locul altei persoane, invidiindu-i existenţa sau circumstanţele în care se afla la un moment dat. Deşi "iarba pare întotdeauna mai verde în curtea vecinului" singura "iarbă" pe care o ai sub picioare este cea din "curtea ta." În momentul în care vei înceta să te mai compari cu alţii şi te vei concentra asupra propriei persoane şi asupra propriei vieţi poţi spera să îţi găseşti liniştea interioară, să iei lucrurile aşa cum sunt şi să începi să schimbi ceea ce ţine de tine.

4. Nu trăi pentru un viitor iluzoriu

Fie că este vorba de vacanţa viitoare sau de pensia care se arată undeva la orizont, să trăieşti pentru evenimente viitoare este o greşeală care te va împiedica să valorifici prezentul. Un lucru este sigur: mâine nu vei fi mai tânăr decât azi, deci acum este cel mai bun moment să acţionezi. Asta nu înseamnă să nu îţi faci planuri de viitor, însă concentrează-te asupra prezentului şi lasă lucrurile din viitor pentru viitor.

5. Nu încerca să stârneşti mila celor din jur

Nimeni nu se dă în vânt după oameni pesimişti sau negativi, însă deşi suntem conştienţi de acest adevăr, mulţi dintre noi ne-am creat obiceiul de a ne plânge şi de a vorbi doar despre lucrurile neplăcute care ni se întâmplă. Oricât de reconfortant ar fi ca în anumite momente să simţi simpatia celor din jur, cu toţii ar trebui să ştim că o situaţie dificilă nu se schimbă dacă te plângi. Dimpotrivă, greutăţile devin mai mari odată ce tot vorbeşti despre ele. Aşa că acceptă realitatea aşa cum este şi fă ce ţine de tine, în loc să te bălăceşti în poveşti triste şi să îţi plângi de milă pentru a primi compătimire.

6. Nu trăi în trecut

Eşti o fiinţă evolutivă iar tu, cel de acum, nu mai eşti cel din trecut. Oricât de torturantă ar fi amintirea unui moment din trecut, oricât de mult ţi-ai dori să dai timpul înapoi pentru a repara ce-ai făcut, sau pentru a retrăi nişte clipe frumoase, nu se poate! Nici autoflagelarea, nici legănarea în amintiri plăcute nu ajută la nimic. Ceea ce contează cu adevărat este momentul prezent. În loc să te compari cu tine cel din trecut, să-ţi pirezi timpul gândindu-te cât de bine sau rău ţi-a fost la un moment dat, mai bine concentrează-te asupra a ceea ce eşti acum şi asupra a ceea ce ai putea deveni.

7. Nu mai amâna lucrurile pe un mâine indefinit

Să tot amâni pe mâine ce poţi face azi înseamnă, fie că o realizezi sau nu, să cazi pradă lenei. Lenea este unul din cele mai mari flageluri ale societăţii contemporane, o pandemie letală care opreşte progresul multora dintre noi. Amintiţi-vă că nu există niciun moment mai bun ca Acum pentru a face ceea ce avem de făcut. Nu poţi şti ce va fi mâine iar de multe ori lucrurile nu se rezolvă singure dacă le amânăm, ci dimpotrivă, se complică, riscând la un moment dat să ne transforme existenţa într-un coşmar. Vei fi mult mai productiv şi mai motivat dacă vei renunţa să laşi pe mâine ce poţi face azi.

8. Nu arunca în exterior vina pentru ce ţi se întâmplă

Cu toţii ne considerăm, din când în când, victime ale anumitor persoane sau ale anumitor circumstanţe. De multe ori ajungem să dăm vina pe alţii chiar şi atunci când situaţia nefericită în care ne găsim este consecinţa propriilor alegeri (sau non-alegeri) şi fapte. A da vina pe alţii sau pe circumstanţe ostile nu te va ajuta însă niciodată să rezolvi problemele cu care te confrunţi. Refuzul de a-ţi asuma vinile proprii, viciile de gândire, de caracter şi de comportament, corelate cu căutarea în exterior, nu vor face decât să te afunde mai mult în problemă sau să-ţi aducă probleme asemănătoare pe viitor. Oricum pe cei din jur nu-i poţi schimba iar circumstanţele sunt deasupra ta, de multe ori. Aşa că ceea ce poţi face este să te evaluezi cu onestitate, să nu îţi mai repeţi greşelile şi să mergi demn şi încrezător înainte, împăcat cu viaţa şi cu cei din jur.

9. Nu îi judeca pe ceilalţi după trecut

Chiar dacă un prieten s-a purtat deplorabil în urmă cu câţiva ani, asta nu înseamnă că între timp nu s-a schimbat şi că ar repeta şi acum aceleaşi greşeli. Desigur că trebuie să ai standarde când îţi alegi anturajul, însă nu judeca oamenii strict după ceea ce au făcut în trecut. Gândeşte-te câte greşeli ai făcut tu însuţi cu ani în urmă, greşeli pe care acum nu le-ai mai comite nicicum. Gândeşte-te cât de mult te-ai schimbat şi acceptă că şi cei din jurul tău se schimbă. Adesea, în bine.

10. Nu încerca să fii ceea ce nu eşti

Indiferent de modelele promovate în societate sau de preferinţele persoanei/persoanelor pe care încerci să le impresionezi, nu îţi faci niciun bine să încerci să pari ceea ce nu eşti. Chiar dacă intri în pielea personajului pe care-l joci tot ce vei reuşi va fi să întrupezi o falsă versiune a ta. Concentrează-te să te înţelegi şi să te accepţi aşa cum eşti şi te vei simţi mult mai bine în pielea unui tu autentic, decât în cea a celui mai apreciat tu artificial.

11. Nu te pune singur la pământ

Oricât de grav te-ar putea insulta o persoană nimeni nu te poate răni aşa cum te răneşti tu însuţi. Indiferent ce eşec sau ce ratare ţi se pare că ai suferit, nu lăsa gândurile negative să te doboare şi nu te pune singur jos. Trecutul a rămas în urmă, contează ceea ce faci în prezent şi nu are rost să-ţi parcurgi drumul cu povara eşecurilor în cârcă.

12. Acţionează! Nu sta numai să citeşti

Oricât de uimitoare ar fi cărţile, citatele şi articolele pe care le citim, să stai doar cu nasul în cărţi sau computer, după caz, nu ajută. Ceea ce acumulezi studiind trebuie să prindă viaţă prin faptele tale. Altminteri vei fi că o grădină inutilă în care nu cresc pomi ai cunoaşterii căci nu are cine se bucura de fructele lor. Cunoaşterea este, finalmente, pentru a putea dărui mai mult celor din jur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor