10 obiceiuri la care renunţă oamenii de succes pentru a-şi mări productivitatea

Ce eşti dispus să faci pentru a avea succes? Este un lucru normal în zilele noastre să te conformezi cât mai mult unui stil de viaţă obişnuit, fără să ieşi în evidenţă prea mult. Însă cei care au succes nu întră în această categorie.
om de afaceri (om de afaceri)
Vlad Negrilă
13.05.2017

Pentru a-ţi menţine un standard înalt al calităţii lucrurilor pe care le faci, s-ar putea să ai nevoie de un anumit nivel de disciplină. Succesul nu-i un lucru care se întâmplă peste noapte, ci necesită un efort în spate. Putem ilustra acest lucru prin imaginea unui iceberg, în care succesul este ceea ce se vede la suprafaţă apei, iar ceea ce se află dedesubt fiind tot efortul depus. Haide să aruncăm o privire la obiceiurile la care au renunţat oamenii de succes pentru a reuşi în ceea ce fac şi să vedem ce putem învăţa de la ei.

1. Nu lasă trecutul să influenţeze ceea ce urmează să facă

Trecutul este ceva ce nu se poate schimba. De fapt, nici nu ar trebui să ne dorim să schimbăm trecutul pentru că fără el, nu am fi învăţat toate lecţiile de până acum. Altfel am fi ajuns să facem aceleaşi greşeli din nou şi din nou până când ne-am fi învăţat lecţia.

2. Nu amână să ceară un feedback

Feedback-ul este important pentru că îţi oferă o perspectivă diferită asupra situaţiei în care te afli. Ni se întâmplă să nu vedem o soluţie care se află chiar în faţa noastră, însă când primim un feedback, putem să ne vedem din perspectiva unei alte persoane.

Dacă tot amâni să iei feedback, rişti să pierzi timp preţios pe care l-ai fi putut investi să te redresezi sau să fi făcut lucrurile mai bine. Cel mai bine este să te gândeşti din când în când la ceea ce ai făcut şi cum poţi să faci mai bine.

3. Nu muncesc stând în zona lor de confort

Ce este o zonă de confort? O zonă de confort poate fi definită ca o stare în care o persoană are un sentiment de familiaritate, se simte în control, că lucrurile pe care le face sunt uşoare şi trece printr-un nivel redus de stres. Asta nu înseamnă că în momentul în care ai ieşit din zona ta de confort, vei trece printr-o stare continuă de anxietate şi stres. Doar că, pentru a evolua şi a creşte ca şi individ, ar trebui să încerci lucruri noi şi să-ţi extinzi orizontul.

Motivul pentru care ne simţim confortabil în zona noastră de confort este pentru că nu ne asumăm niciun risc când suntem în această stare. Când trăim în zona noastră de confort, este ca şi cum trăim într-un cerculeţ în care ne tot învârtim fără să ajungem nicăieri.

Când te afli într-un loc în care nu ai mai fost până acum sau încerci o experienţă nouă, acest lucru în sine îţi va extinde viziunea pe care o ai asupra lumii.

4. Nu trec la acţiune până când nu se documentează şi învaţă înainte

Suntem foarte pricepuţi să învăţăm lucruri noi. Când ne dezvoltăm abilităţile, putem avea beneficii în diferite aspecte ale vieţii noastre. Oamenii care reuşesc să dezvolte lucruri sau să aibă un impact pozitiv în lume, trec printr-un proces de învăţare continuă a unor lucruri noi sau îşi extind cunoştinţele pe care le au deja.

5. Evită să facă mai multe lucruri în acelaşi timp

Să faci mai multe lucruri în acelaşi timp (multitasking) este văzut ca o abilitate pe care o au doar unii oameni. S-a dovedit că multitasking-ul poate chiar diminua productivitatea. Cel mai bine este să te concentrezi cât de bine poţi pe un singur lucru la un moment dat şi să te ţii de el fără întreruperi.

6. Nu le este teamă să ceară un sfat

Când ai de rezolvat o problemă importantă şi ai de luat nişte decizii dificile, este chiar indicat să stai de vorbă cu oameni din acelaşi domeniu ca şi tine sau persoane care au o viziune extinsă asupra lumii. Acest lucru poate face o diferenţă enormă.

Să ceri un sfat nu este mereu uşor. Câteodată nu avem încredere în noi sau ne este teamă de modul în care vom fi percepuţi, şi ajungem să încercăm să rezolvăm situaţia noi înşine. Prin asta s-ar putea să ne punem mai mult beţe în roate decât să ne folosească la ceva, pentru că sfatul pe care l-am primi ar putea fi ceva ce altcineva deja ştie foarte bine să facă.

7. Nu se mint singuri

Să te minţi singur poate fi un lucru foarte uşor de făcut, dar şi periculos. Asta pentru că poate fi mult mai dificil să acceptăm problemele pe care le avem. Câteodată chiar încercăm să le găsim câte o scuză. Oamenii de succes îşi dau seama că vor fi probleme pe care le vor întâlni, atât de ordin intern cât şi externe.

Primul pas este să acceptăm că există probleme în vieţile noastre, în loc să încercăm să le ascundem sub covor şi să ne minţim în legătură cu ele. Când negi ceea ce este în mod evident adevărat, îţi negi potenţialul şi ceea ce ai putea deveni.

8. Nu se pierd în detalii mărunte

Când primeşti de la viaţă diferite oportunităţi, poate fi destul de uşor să te pierzi în detalii în timp ce le pui în practică. Câteodată ne putem concentra atât de mult pe detalii, încât riscăm să pierdem din vedere imaginea de ansamblu.

Concentrându-ţi atenţia prea mult pe detalii te poate determina să pierzi din vedere modul în care se leagă totul împreună. O bună parte din viaţa noastră se bazează pe conexiunile pe care le avem cu cei din jur şi cu noi înşine. Dacă ne pierdem în detalii, este ca şi cum încercăm să rezolvăm cu puzzle cu câteva piese lipsă. Nu devine o sarcină mult mai dificilă?

9. De obicei nu urmează pe cineva, ci sunt cei care conduc

Când colaborezi într-un proiect, fie urmezi pe cineva, fie conduci pe cineva. Oamenii care au succes de obicei conduc alte persoane pe care le-a inspirat şi cărora le-a câştigat respectul. Succesul nu-i un lucru care apare prin minune în viaţă. Ei nu au urmat pe cineva către destinaţie, ci au mers pe propriul drum.

10. Nu-şi petrec timpul alături de oameni negativi

Poate fi destul de contra productiv să-ţi petreci timpul alături de oameni negativi. Destul că viaţa ne oferă destule provocări în drumul nostru. Dacă te mai şi înconjori de persoane care în majoritatea timpului se concentrează pe ceea ce funcţionează prost, unul din cele mai mari dezavantaje ale acestui lucru este că s-ar putea să începi să gândeşti şi tu la fel.

Ca să faci ceva şi să reuşeşti să o duci până la capăt ai nevoie de concentrare şi determinare. Fiecare decizie pe care o iei îţi va influenţa modul în care gândeşti şi tipul de decizii pe care le vei lua când te confrunţi cu provocările vieţii.

Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor