7 lucruri pe care oamenii inteligenţi emoţional nu le fac
alte articole
Două cuvinte: Inteligenţă emoţională. O tendinţă relativ nouă în cultura pop şi în psihologia zilelor noastre, inteligenţa emoţională a existat de când lumea şi pământul. Aceasta poate fi definită ca abilitatea de a identifica şi gestiona emoţiile noastre cât şi ale celorlalţi. Conţine abilitatea de a analiza emoţiile din interiorul tău cât şi modul în care se simt ceilalţi, capacitatea de a intra în anumite stări emoţionale când faci ceva anume şi abilitatea de a prelua controlul emoţiilor, fie că este vorba despre tine şi a-ţi menţine controlul, fie a avea capacitatea să faci o altă persoană să zâmbească, să se liniştească sau să facă faţă unei situaţii în mod corespunzător.
Persoanele care au o inteligenţă emoţională ridicată suferă de mai puţine probleme cum ar fi depresia şi anxietatea. Viaţa lor nu este un haos pentru că de cele mai multe ori iau decizii gândite şi în acord cu lucrurile importante pentru ei şi cei din jur. Obţin rezultate bune la locul de muncă, sunt fericiţi în relaţiile lor şi lucrează în mod constant să obţină rezultate pozitive în tot ceea ce fac. Acum întrebarea întrebărilor: care sunt lucrurile pe care nu le fac şi care îi ajută să fie astfel?
Mai jos găseşti 7 lucruri pe care, de obicei, oamenii inteligenţi emoţional nu le fac:
1. Nu se lasă prinşi emoţional în dramele altor persoane
Una din caracteristicile de bază ale inteligenţei emoţionale este empatia şi oamenii inteligenţi emoţional extind această abilitate către majoritatea oamenilor pe care îi întâlnesc. Însă există o diferenţă importantă între a arăta empatie faţă de o persoană iubită sau un prieten şi a lăsa furia sau necazul celuilalt să-ţi influenţeze foarte mult starea de bine.
Gândeşte-te la comportamentul acelei colege de muncă care este afectată nu pentru că ea trece printr-o despărţire, ci pentru că prietena ei trece prin asta. Sau acea rudă care în loc să se concentreze pe probleme din viaţa ei, parcă în mod intenţionat caută persoane care trec prin perioade dificile, în aşa fel încât problemele ei să dispară prin distragerea atenţiei. Acest obicei poate fi atât de înrădăcinat încât persoana în cauză nici nu mai pune pe masă dificultăţile cu care se confruntă.
O persoană inteligentă emoţional, pe de altă parte, ascultă cu atenţie, se poartă cu blândeţe, este non intruzivă şi dacă este cazul, oferă cu grijă un sfat. Însă nu lasă vieţile sau reacţiile celorlalţi să le domine pe ale lor.
2. Nu se plâng
O persoană care se plânge comunică două lucruri: că este o victimă şi că nu are soluţie la problema cu care se confruntă. Rareori o persoană inteligentă emoţional se va simţi victimizată şi cu atât mai mult nu i se va părea că nu poate găsi o soluţie. În loc să dea vina pe cineva sau pe ceva, se gândeşte destul de rapid cum să rezolve în mod constructiv dificultatea.
De asemenea este conştientă că dacă începe să se plângă, asta va afecta modul în care reacţionează emoţional cei din jur în raport cu ea. În loc să facă asta, preferă să treacă în mod particular prin experienţa dizolvării unei relaţii sau dezamăgirea pe care a avut-o faţă de un prieten. Poate face asta fie prin meditaţie, fie pur şi simplu punând pe hârtie modul în care se simte sau prin alte metode.
3. Nu-şi dau voie să facă orice sau să spună mereu “da” celor din jur
Precum empatia, autocontrolul şi valorile solide sunt semne ale unei persoane puternice din punct de vedere emoţional. Îşi dă seama că dacă iese noaptea în oraş s-ar putea să aibă de-a face cu anumite consecinţe negative a doua zi dimineaţă, aşa cum a accepta o invitaţie spontană pentru a merge un weekend undeva, l-ar împiedica să-şi ducă la bun sfârşit angajamentele pe care şi le-a asumat anterior.
Oamenii cu o inteligenţă emoţională dezvoltată, iau decizii într-o manieră hotărâtă şi nu prea îi vei auzi spunând “Nu ştiu, poate?” sau “Poate că nu mă duc la sală astăzi”, lucru care aduce îndoiala în viaţa lor şi cu asta, posibile niveluri ridicate de anxietate. Cu cât aceştia îşi exersează mai des dreptul de a spune “nu” şi cu cât mai des se bazează pe voinţa lor, cu atât sunt mai liberi să se concentreze pe lucrurile cu adevărat importante pentru ei.
4. Nu bârfesc
Persoanele echilibrate emoţional preferă să ducă discuţia în altă direcţie când vine vorba de bârfă, pentru că ştiu că a te implica în subiecte de genul acesta, înseamnă să vorbeşti pe la spate pe cineva pentru o presupusă greşeală pe care a făcut-o. Îşi da seama că fiecare persoană merită să fie înţeleasă şi că ceea ce unii oameni ar percepe ca pe o greşeală, ar putea fi de fapt o ocazie de îmbunătăţire.
5. Nu se bazează pe alte persoane pentru a avea încredere în sine sau pentru a fi fericiţi
Persoanele care şi-au dezvoltat inteligenţa emoţională pot spune că au ajuns la o stare de echilibru în diferite domenii ale vieţii lor, inclusiv când vine vorba de împlinire şi linişte. Şi-au dat seama că a depinde de altcineva pentru a fi fericiţi sau împliniţi, duce la dezamăgire. În loc să facă asta, îşi găsesc hobby-uri care le fac plăcere, construiesc lucruri care le întăresc încrederea în sine şi caută în interior pentru acceptare.
Poate te întrebi: „Atunci aceste persoane îşi mai doresc să fie împreună cu cineva?”. Desigur! Dar nu pentru a lua, ci pentru a oferi ceea ce au mai bun de oferit.
6. Nu dau prea mare atenţie gândurilor negative
În timp ce puţini dintre noi sunt cu totul imuni în faţa gândirii în afirmaţii pesimiste la persoana întâi (“Nu sunt atrăgătoare”, “Am procedat foarte prost în acea situaţie”, “Nu sunt bun de nimic” ), persoanele care şi-au dezvoltat inteligenţa emoţională, au capacitatea de a surprinde aceste gânduri, chiar înainte de a lăsa să-i învăluie valul emoţional cu care vin acestea din spate.
În loc să facă acest lucru, preferă să se bazeze pe fapte pentru a trage concluzii. Pentru unii este de ajuns să-şi amintească de experienţa pe care o au şi ceea ce au reuşit să îndeplinească până acum, pentru alţii este de ajuns să observe cât de curată şi organizată este casa în care locuiesc şi pentru alţii poate fi de ajuns o analiză internă la sfârşitul unei zile, asupra lucrurilor pe care le-au făcut bine.
7. Nu se agaţă de trecut
Persoanele care trăiesc mai mult în trecut decât în prezent riscă să treacă prin valuri de dificultăţi mentale şi răni emoţionale, de la regret şi nostalgie, până la senzaţii de agitaţie şi nelinişte. Când ţi-ai dezvoltat inteligenţa emoţională, îţi observi trecutul cu detaşare: persoanele pe care le-ai iubit, greşelile pe care le-ai făcut, oportunităţile care ţi-au scăpat printre degete.
În acelaşi timp, îşi dau seama cât de important este să trăiască în prezent.
Învăţând din trecut şi nu trăind mereu cu mintea acolo, poţi să-ţi îmbogăţeşti experienţa din prezent, fără a-ţi diminua capacitatea de a fi recunoscător, de a spera şi de a fi mulţumit.
Printre surse: marcandangel.com, lifehack.org şi lifehacker.com