Fericirea, o alegere pe care o faci conştient. Şase sfaturi pentru a te simţi împlinit
alte articole
Surprinzător sau nu, oamenii fericiţi nu sunt, în mod obligatoriu, cei pe care viaţa îi răsfaţă cu celebritate şi bogăţii, ci cei care stiu că fericirea este o chestiune care ţine de sine, de modul în care te raportezi la realitate şi la cei din jur. Fericiţi sunt cei care aleg conştient să fie fericiţi, indiferent de ceea ce li se întâmplă. Sau, cum s-ar spune, cei care, dacă viaţa le oferă lămâi, fac limonadă în loc să se strâmbe.
Viaţa nu ne oferă întotdeauna râuri de lapte şi miere şi nici nu ne aşterne în faţă o potecă lină, presărată cu petale de trandafiri. Toţi avem parte de suişuri şi coborâşuri, de situaţii în care putem alege şi de situaţii în care alţii aleg pentru noi. Însă felul în care ne raportăm la evenimente şi cum le lăsăm sau nu să ne afecteze, ţine numai de noi.
Vă prezentăm, în continuare, câteva sugestii care sperăm să vă ajute să vă construiţi acea fericire interioară care nu poate fi distrusă de ceea ce se întâmplă în exterior:
Nu-ţi trăi viaţa pentru a-i impresiona pe cei din jur
Oamenii cu o viaţă împlinită, cei care au ţeluri pentru care merită să trăieşti nu se concentrează pe a se face plăcuţi pentru cei din jur. Câtă vreme eşti conştient de calităţile şi defectele tale şi încerci să fii responsabil şi util, nu este relevant dacă cei din jur te iubesc sau nu, dacă te plac sau pur si simplu te detestă. Nu poţi trăi pentru a-i impresiona pe ceilalţi, fă ceea ce crezi că este bine şi corect, încercând, desigur, să nu-i răneşti pe cei ce te înconjoară.
Nu-ţi face planuri de viaţă şi viitor pentru a obţine simpatia, aprobarea sau admiraţia celor din jur, ci mai degrabă, pentru binele lor. Copilului tău, de exemplu, poate că nu-i va plăcea atunci când îi ceri să-şi facă ordine în cameră sau să studieze, însă aceste obiceiuri îi vor fi foarte folositoare în viitor.
Fă lucrurile cu plăcere, nu fiindcă eşti obligat
Asta nu înseamnă că oamenii fericiţi nu trebuie să facă nimic sau că-ţi poţi trăi viaţa fără niciun fel de obligaţii. Dar poţi alege lucruri sau proiecte în care te implici şi să le faci cât poţi tu de bine. Şi tot cât poţi de bine ar trebui să acţionezi şi atunci când conjunctura te obligă să faci ceva ce în mod normal nu-ţi place.
Alege să-ţi pese de ceea ce iese din mintea sau din mâinile tale. Dacă tot “pierzi timpul” făcând ceva, fă astfel încât să iasă strălucitor şi bine, în loc să iasă strâmb, chinuit şi prost. Corvoada se va transforma în bucurie când vei vedea că din truda ta s-a născut ceva ce aduce mulţumire ţie şi celor din jur. Iar tu vei fi mai puternic şi mai împlinit.
Fă-ţi prieteni, dar nu-i considera slujitorii tăi
Prietenii sunt cei care te însoţesc de-a lungul drumului, sau a unei părţi din el, nu cei care trebuie să te poarte în spate. Călătoria nu ar mai conta şi nimic din ce-ai obţinut n-ar mai avea savoare căci nu ar fi meritat.
Prietenii nu ţi-au apărut în viaţă ca tu să le pasezi responsabilitatea pentru ceea ce ai tu, personal, de rezolvat şi nici pentru a-ţi compensa neputinţele, ar fi în detrimentul tău. Te-ar transforma într-o fiinţă slabă şi incompletă, iar un prieten adevărat nu asta îşi doreşte pentru tine.
Oamenii fericiţi au prieteni apropiaţi dar înţeleg că prietenia nu este despre a umple un gol, ci despre scopuri comune, afinităţi, despre un schimb de daruri între persoane care au ce dărui. Prietenia adevărată se construieşte între oameni independenţi şi generoşi, altminteri relaţia se transformă în parazitare ori postura parazitului nu este una care să te facă fericit.
Mergi pe propria ta cale
Nu poţi fi fericit copiind reţete, urmând modelul cuiva care ţi se pare de succes. Fiecare persoană este diferită şi toţi avem propriul drum, valori de la care nu ne abatem şi principii la care nu putem renunţa decât cu preţul propriei nefericiri.
Niciun autor de cărţi motivaţionale, nicio vedetă nu-ţi pot spune cum să trăieşti şi după ce principii să te conduci în viaţă. Alege ceea ce ţi se pare potrivit personalităţii tale şi drumului ales, fără să cauţi să imiţi pe cineva, şi fii consecvent cu valorile care te definesc.
Nu te strădui să îi schimbi pe ceilalţi, doar învaţă să interacţionezi corect cu ei
Nu merită să-ţi consumi energia pentru a-i schimba pe cei din jur. Vei sfârşi obosit şi dezamăgit, fără să fi obţinut vreo schimbare. Nimeni nu poate fi schimbat de cineva din exterior, o persoană se schimbă doar când ajunge singură la înţelegerea că nu este încă cea mai bună versiunea a sa.
Ce poţi face însă este să înveţi să îi accepţi pe cei din jur aşa cum sunt şi să interacţionezi cu ei astfel încât, prin colaborare, să ajungeţi împreună unde v-aţi propus. Poţi fi sigur că fiecare om are şi o parte bună şi este mult mai util să te conectezi cu acea parte decât să încerci să îl schimbi.
Gândeşte-te, întotdeauna, la ce poţi dărui, nu la ce poţi lua
Oricât ar putea părea de ciudat, adevărata bucurie vine din a da, nu din a lua. Niciun lucru, niciun obiect material nu se pot compara cu bucuria simţită atunci când le poţi aduce un zâmbet celor din jur, când îi poţi face fericiţi.
Copiii o ştiu cel mai bine. Recent, o televiziune din SUA a invitat în platou mai mulţi copii din familii defavorizate. Micuţilor li s-a cerut să aleagă între a primi de Crăciun jucăria îndelung visată, laptopul performant sau căsuţa Barbie pe care părinţii nu şi le permiteau sau să ofere familiilor lor un cadou. Spre mirarea realizatorilor TV, toţi copiii au ales să renunţe la cadourile după care tânjeau pentru a face o bucurie familiei.
Nu veţi fi surprinşi, probabil, să aflaţi că, impresionaţi de gestul celor mici, la final, organizatorii le-au dat copiilor ambele cadouri, atât cele pentru părinţi cât şi cele pentru ei, ca răsplată pentru că au renunţat în favoarea celor dragi la lucrurile pe care şi le doreau de mult timp. Adesea aşa se întâmplă şi în viaţă, doar că nu conştientizăm acest lucru. Căci răsplata pentru renunţare şi generozitate nu vine neapărat sub forma unui obiect material. Ci a împlinirii, a bucuriei de a face bine, sentiment fără de care nu poţi fi fericit.