Tensiuni la Institutul Geologic al României

Loredana Diacu
29.09.2017

alte articole

Mircea Ţicleanu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
29.09.2017

Trei cercetători din cadrul Institutului Geologic al României (IGR) s-au adresat premierului Tudose, Ministrului Cercetării şi Inovării, precum şi Inspectoratului Teritorial de Muncă, acuzând abuzuri în cadrul instituţiei din partea directorului general, Ştefan Marincea.

Contactat de Epoch Times, directorul Marincea neagă toate acuzaţiile ce i se aduc.

Concret, Marincea este acuzat de hărţuirea unor angajaţi, în timp ce altora le-ar fi mărit salariile fără bază legală, de faptul că încearcă să dea afară cercetători cu experienţă indispensabili pentru realizarea hărţilor geologice, în timp ce angajează pensionari care nu sunt geologi şi, cel mai grav, că ar fi dezorganizat iremediabil activitatea în cadrul programului-nucleu al institutului. De asemenea, Marincea este acuzat că ar ocupa ilegal postul, în condiţiile în care nu a semnat în termenul prevăzut în ordinul de numire contractul de management cu autoritatea contractantă. De asemenea, doi cercetători vorbesc de o "adevărată tentativă de însuşire cu forţa a rezultatului muncii lor, mai exact machete de hărţi geologice.

Acuzaţiile

"Grupul de presiune din Institutul Geologic, condus de Directorul general Marincea Ştefan şi Ionescu Doru, pensionar din SRI creează o atmosferă nocivă, astfel încât cercetătorii nu mai au curajul nici să iasă din birouri, pentru că sunt urmăriţi, ameninţaţi şi daţi afară. (...) Prin îndepărtarea cercetătorilor cu experienţă, mai ales cei care lucrează hărţi, se urmăreşte distrugerea IGR", acuză dr. Tita Rodica, în sesizarea adresată premierului, Ministerului Cercetării şi ITM.

Adresă Rodica Tiţă, pagina 1 (Epoch Times)
Adresă Rodica Tiţă, pagina 1 (Epoch Times)

Adresă Rodica Tiţă, pagina 2 (Epoch Times)
Adresă Rodica Tiţă, pagina 2 (Epoch Times)

La rândul lor, cercetătorii Mircea Ţicleanu (fost director ştiinţific al institutului) şi Gabriel Bindea, fost director al IGR, acuză perturbarea gravă a programului-nucleu al Institutului, susţinând că directorul general Marincea a impus modificarea sumelor contractuale, schimbarea lor cu alte persoane şi schimbare colectivelor de lucru ale proiectelor prin excluderea unor colegi şi nominalizarea altora, incapabili să asigure în bune condiţii finalizarea unor proiecte foarte importante pentru institut.

"În opinia noastră se ajunge în cazul proiectului 01 01 la o adevărată tentativă de însuşire cu forţa a rezultatelor materiale (machete de hărţi geologie) ale unor cercetări foarte laborioase care durează de mai bine de 7 ani, în condiţiile în care se derulau efectiv ultimele faze ale proiectului,motiv pentru care unii dintre colegii implicaţi ar putea fi acuzaţi de furt calificat", susţin Bindea şi Ţicleanu în sesizarea adresată MCI.

Adresă Mircea Ţicleanu (Epoch Times)
Adresă Mircea Ţicleanu (Epoch Times)

Adresă Mircea Ţicleanu şi Gabriel Bindea, pagina 1 (Epoch Times)
Adresă Mircea Ţicleanu şi Gabriel Bindea, pagina 1 (Epoch Times)

Adresă Mircea Ţicleanu şi Gabriel Bindea, pagina 2 (Epoch Times)
Adresă Mircea Ţicleanu şi Gabriel Bindea, pagina 2 (Epoch Times)

"Institutul Geologic al României se află din nou într-o situaţie foarte gravă provocată de abuzurile săvârşite de dl. Marincea Ştefan, director general fără contract de management şi fără aviz ORNISS (ambele obligatorii după un concurs organizat de MCI)", precizează Mircea Ţicleanu pentru Epoch Times, acuzând că, de când a fost numit condiţionat (9.02.2017), a reuşit să împartă salariaţii în trei categorii clare: un grup de acoliţi cointeresaţi material (cu salarii mărite ilegal şi cu proiecte smulse de la alţi colegi şi primite cadou), un grup de prigoniţi (hărţuiţi) taxaţi drept duşmani personali şi o categorie de salariaţi incapabilă de a reacţiona la cele ce se întâmplă.

Aspectul cel mai grav este că printre cei vânaţi sau marginalizaţi se află şi unii dintre cei mai buni specialişti ai instituţiei (fostul director general şi cercetători ştiinţifici gr. I).

Drept consecinţă s-a ajuns la declanşarea unui proces evident de selecţie negativă care nu poate avea decât urmări nefaste în ceea ce priveşte calitatea lucrărilor de cercetare. Selecţia negativă a debutat cu numirea unui director ştiinţific cu doar gr. III în cercetare, cu numirea unei juriste la conducerea unei proiect european, cu înlocuirea abuzivă şi nelegală a unor responsabili de proiecte cu acoliţi cu grade inferioare sau fără doctorat. Cea mai de seamă realizare a grupului de acoliţi conduşi de Marincea a fost perturbarea severă (blocaj de cca 2 luni deocamdată) a programului-nucleu al IGR datorită schimbărilor impuse privitoare la finanţări şi la componenţa echipelor din proiecte. Totuşi, în ciuda sesizărilor făcute în special către responsabili ai ministerului de resort (MCI) nu s-a luat până în prezent nici o măsură de stopare a acestor abuzuri şi nu a fost analizat în mod responsabil statutul real al directorului general Marincea în raport cu legislaţia în vigoare.

După o variantă de interpretare bazată pe ordinul de numire acesta era revocat de la sine la 30 de zile de la emitere (deci la 9.03.2017). După alte prevederi legale exercitarea mandatului nu putea depăşi în nici un caz 6 luni de la emitere (deci data de 9.08.2017). Este posibil chiar ca o cauză importantă a colapsului cognitiv al MCI să se datoreze schimbărilor care au avut loc la conducerea acestui minister în ultima perioadă de timp, situaţie care poate fi înţeleasă, dar care nu poate fi acceptată în nici un caz", a declarat Ţicleanu pentru Epoch Times.

Opinia directorului IGR, Ştefan Marincea

În spiritul excelentelor relaţii cu presa pe care instituţia noastră sper că le-a dovedit în ultimul timp, am avansat mailul dumneavoastră către ataşata noastră de presă, doamna Ramona Bălăşcuţă pentru un răspuns competent. Nu pot însă să mă stăpânesc să vă trimit opinia personală, sub forma unor corecturi de fond ale celor trei memorii:

(1) Ocup funcţia de director general al IGR în urma unui concurs, organizat în baza HG 576/2016, în care contracandidat mi-a fost unul dintre semnatarii memoriilor, Dr. Gabriel Bindea, şi dumnealui fost director interimar. Am câştigat concursul (dacă nu ar fi existat o "largheţe" în interpretarea HG aş fi fost dealtfel singurul candidat, întrucât contracandidatul nu îndeplineşte nici acum şi nu îndeplinea nici atunci standardele minimale prevăzute pentru ocuparea funcţiei de CS I sau CS II de Anexa nr.2 la Ordinul MEdN nr. 4204/2013), deşi nu am afinităţi politice şi nu îmi ascund aversiunea faţă de unii dintre funcţionarii Ministerului Cercetării şi Inovării, precum doamna Simona Mălureanu, responsabil al Programului Nucleu şi fost director interimar (sic!) al IGR.

Am vie în memorie imaginea unei note de plată de porc cu caju, introdusă de dumneaei în contabilitatea instituţiei pe care o conduc acum, alături de alte deconturi ale unor festinuri (se poate şi mai rău, dar managementul de tip Malaxa este deja cunoscut). Nu sunt deloc mirat de vehemenţa cu care succesorul doamnei Mălureanu, domnul Bindea, căruia nu i s-au părut stranii aceste deviaţii, mă înfierează proletar. Ca om care a urmat cursuri de logică, nu mi se par inexplicabile întârzierile în decontarea programului nucleu şi desele mele intervenţii la domnul Ministru. Iată deci o explicaţie a "întârzierilor" înfierate în memoriul adresat doamnei Mălureanu de dubleta Bindea-Ţicleanu.

(2) Toate promovările şi înlocuirile interimare în funcţie s-au făcut pe baza unui proces de autoevaluare/evaluare (efectuat în acord cu Ordinul MEdN nr. 4204/2013 şi HG 97/2016), la care atât domnul Mircea Ţicleanu cât şi domnul Gabriel Bindea nu au considerat necesar să participe. Cum bazele scientologice sunt numeroase, s-a procedat la procesul de evaluare, constatându-se că cei doi sunt sub jumătatea clasamentului, fiind devansaţi în unele cazuri de asistenţi de cercetare! Doamna Rodica Tita ocupă la rândul său un modest loc 42 din 69 de cercetători. Cum în planul de management cu care am câştigat concursul am enunţat ca principiu de lucru promovarea curriculară, este firesc ca pe funcţii de decizie să se găsească ocupanţii primelor locuri din clasament, fie ei CS II sau CS III (oricum s-au scos posturi la concurs şi ei vor ocupa, dacă decizia CNTADCU va fi favorabilă, posturi de CS I).

(3) Nu depinde de mine nici momentul în care voi fi invitat să semnez contractul de management, nici momentul organele competente se vor pronunţă în privinţa avizului ORNISS. Există norme legale relevante în domeniu, pe care cred că nu este cazul să le amintesc. Aceasta nu mă face să fiu mai puţin director general, posesor a două doctorate, şef de promoţie, profesor asociat la o universitate de prestigiu din Belgia sau membru corespondent al Societe Royale de Sciences de Liege (aveţi un CV relevant pe pagina web a instituţiei, şi puteţi să îl comparaţi cu CV-urile celor trei semnatari ai memoriilor).

(4) IGR a angajat, de când sunt director, 3 persoane care s-ar putea înscrie la capitolul "personal auxiliar", dintre care doi tehnicieni geologi calificaţi (cu norme parţiale) şi un muzeograf (Muzeul Naţional de Geologie ţine de noi şi are nevoie de personal) cu doctorat la Sorbona. "Angajările de personal auxiliar" (dacă îmi amintesc din elucubraţiile doamnei Tita, care mi-a fost colegă de generaţie şi de care m-au despărţit vreo 3,5 puncte la media generală, aş fi angajat 10 persoane) s-au făcut toate prin concurs, conform legii.

(5) Domnul Mircea Ţicleanu, pe care îl respect deşi nu îl înţeleg, şi pe care îl voi reangaja probabil prin concurs, pe postul de execuţie ale cărei condiţii din momentul concursului le va îndeplini (probabil cele de CS III, dacă se menţine Ordinul MEdC nr 6129/2016), a îndeplinit condiţiile cumulative de vechime în muncă şi stagiu complet de cotizaţie pe data de 11 septembrie 2015.

Cu avizul anual al Consiliului Ştiinţific, în acord cu Legea 319/2003, dumnealui şi-a continuat activitatea încă doi ani. Anul acesta însă Consiliul Ştiinţific nu i-a mai acordat acest aviz (există acolo mulţi tineri care doresc să promoveze, deci un post liber i-ar avantaja - este explicaţia mea, întrucât nu am participat la acea şedinţa a CS, al cărui membru de drept sunt, deci nu am votat).

Este firesc ca în acest context temele coordonate de dumnealui să fie redistribuite personalului în activitate, conform Legii. În privinţa temelor din Programul Nucleu privitoare la hărţile geologice, acestea au primit un plus de finanţare şi au fost reorientate, în urma Protocolului încheiat între instituţia noastră şi CNAIR, către beneficiarul direct, în fapt Statul Român. Ca şi dumneavoastră, în calitate de contribuabil, îmi doresc să avem drumuri mai bune şi, pe cât se poate, să acord un suport direct Companiei Naţionale de Infrastructură Rutieră, ceea ce se va face, chiar dacă domnii semnatari ai memoriilor suferă din motive ştiinţifice sau din alte motive pe care le ignor.

Restul problemelor ridicate de cei trei petenţi sunt interpretări subiective ale unor normative legale şi le-aş interpreta ca manifestare a unor frustrări. În aşteptarea momentului în care voi înţelege modul unora de gândire al actului de management (am totuşi două atestate de management obţinute în Franţa şi România - la ASE, care mă reconfortează în imaginea normalităţii comportamentului meu)", transmite Ştefan Marincea.

Vom reveni cu opinia Ministerului Cercetării în momentul în care aceasta ne va parveni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor