Cu ochii pe Tudose. "Ar fi absurd să distrugem Roşia Montană ori să acceptăm despăgubiri de miliarde pentru mafioţi"
alte articole
Premierul Mihai Tudose ar fi primit o scrisoare din partea firmei de avocatură care reprezintă România în litigiul cu Gabriel Resources în care ar recomanda stingerea litigiului prin avizarea proiectului minier cu cianuri, a tras un semnal de alarmă senatorul Mihai Goţiu, de la USR, citând surse guvernamentale.
"Atenţie mare, ştirea nu e că Tăriceanu şi Chiţoiu au intrat peste rând în galeriile romane ale Muzeului de la Roşia Montană. Asta e cancan! Problema e că d-nul Tăriceanu e unul dintre "părinţii fondatori" ai Afacerii Roşia Montană. În 1997, pe când era ministru al Industriilor şi Comerţului a primit o scrisoare din partea Bursei din Vancouver, în care era întrebat dacă statul român a înstrăinat sau s-a asociat cu vreo companie pentru zăcământul de la Roşia Montană", a declarat Mihai Goţiu.
Potrivit senatorului USR, în răspunsul oficial transmis, Tăriceanu spunea că nu există o asemenea companie, dar că "statul român e deschis investitorilor".
"Doar o lună mai târziu compania cu pricina ("mămica" RMGC) s-a înfiinţat, chiar dacă legea pe baza căreia a luat naştere a fost adoptată un an mai târziu, în 1998 (!!!). Investitorii către care România "era deschisă" se numeau Timiş şi Tender, mai apoi Steinmetz, Paulson, Kaplan şi alţii asemenea. Tender şi-a lut ani grei de puşcărie, Steinmetz doar ce a fost reţinut în Israel şi nici ceilalţi nu sunt mai breji. Culmea e că în numele acestor penali, cu influenţe la cel mai înalt nivel în statul român, Gabriel Resources solicită acum despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari de la România!", a precizat Mihai Goţiu.
În opinia senatorului, riscul uriaş e că de teamă ca nu cumva compania să-i dea în gât pe toţi politicienii, jurnaliştii, aşa-zişii experţi etc., în care a "investit" peste 700 de milioane de dolari, guvernanţii români să pună batista pe ţambal şi să le dea avizul de distrugere a Roşiei Montane.
"Prezenţa lui Chiţoiu la Roşia Montană nu e întâmplătoare. Are şi el o "datorie" faţă de acţionarii de la Gabriel Resources: în 2012 le-a promis că în câteva luni proiectul va porni! Mai mult, alţi membri marcanţi ai ALDE, Varujan Vosganian, Andrei Gerea şi Daniel Barbu au susţinut şi ei salvarea mediului şi patrimoniului cultural de la Roşia Montană cu cianură şi dinamită! "Coincidenţele" nu se opresc aici. În toamna lui 2013, pregătirea asaltului asupra Roşiei Montane a început cu o vizită a Comisiei UNESCO a Parlamentului, cu Gabriela Firea şi Daniel Barbu în prim plan, exact în aceeaşi perioadă a anului, cu puţin timp ca în Parlament să fie trimisă legea specială de distrugere a Roşiei Montane", a punctat Mihai Goţiu.
Potrivit senatorului, la fel ca şi în 2013, în septembrie, în Parlament, e aşteptat un proiect de modificare a Legii Minelor, iar în draftul proiectului de lege se porneşte de la aceeaşi premisă ca în 2013: unele proiecte miniere "pot" fi declarate de importanţă naţională/ utilitate publică, acest lucru lăsând cale liberă pentru derogări şi excepţii de la legile de protejare a proprietăţii, patrimoniului cultural, mediului etc.!
"În fine, conform unor surse guvernamentale, premierul Tudose ar fi primit o scrisoare din partea firmei de avocatură care reprezintă România în litigiul cu Gabriel Resources în care ar recomanda stingerea litigiului prin avizarea proiectului minier cu cianuri. Îi solicit pe această cale, şi o voi face şi printr-o interpelare oficială, d-nului prim ministru Mihai Tudose să confirme/infirme această informaţie", a afirmat Mihai Goţiu.
Până la răspunsul premierului şi până când va reveni cu o analiză mai detaliată a noului proiect de modificare a Legii Minelor, parlamentarul face apel la cetăţeni să îşi anunţe prietenii să fie pregătiţi pentru "o nouă toamnă lungă".
"Că ar fi absurd să distrugem Roşia Montană ori să acceptăm despăgubiri de miliarde pentru mafioţi, doar pentru a salva pielea unor politicieni şi funcţionari români care şi-au băgat mâna în borcanul cu miere până dincolo de cot. Daţi, vă rog, mai departe alertă!", a conchis Mihai Goţiu.