"Răbdarea lui Putin a cedat" - FSB a fost lăsat să îşi înfigă colţii în Ministerul rus al Apărării

Vladimir Putin (Getty Images)
Redacţia
28.05.2024

În săptămânile care au trecut de la demiterea de către Vladimir Putin a ministrului de lungă durată al Apărării, Serghei Şoigu, serviciul de securitate FSB al Rusiei a deschis o serie de dosare de corupţie la nivel înalt împotriva unui ministru adjunct şi a şefilor de departamente, ceea ce multe persoane din interior numesc o epurare în cadrul Ministerului Apărării, relatează The Guardian.

Potrivit sursei citate, Andrei Belousov, economistul tehnocrat care l-a înlocuit pe Şoigu, are mandatul de a reduce corupţia din Ministerul Apărării şi de a raţionaliza producţia militară pentru un război lung împotriva Ucrainei, care ar putea fi decis în mare măsură de producţia industrială.

Dar foşti oficiali din domeniul apărării şi de la Kremlin, foşti ofiţeri şi observatori străini au declarat că probabil plecarea lui Şoigu şi pierderea protecţiei sale au determinat ca FSB, departamentul de securitate rusesc responsabil cu investigaţiile interne, să doboare oficiali puternici într-o luptă pentru putere care ar putea avea efecte în lanţ asupra modului în care Rusia luptă în războiul din Ucraina.

"FSB şi-a înfipt în sfârşit colţii în Ministerul Apărării şi în Statul Major General", a declarat căpitanul John Foreman, fost ataşat al apărării britanice la Moscova, care a declarat că el crede că arestările ar putea continua după ce "răbdarea lui Putin a cedat în cele din urmă".

"Şoigu şi Gherasimov au fost un tampon, dar acum Putin a decis că trebuie să facă ceva. Şoigu a ţinut FSB în mare parte departe de minister pe tot parcursul mandatului său, au fost foarte puţine arestări. Odată ce FSB îşi înfige colţii în tine, nu se ştie cât de departe va merge", a afirmat el.

De-a lungul războiului din Ucraina, Şoigu şi Gherasimov au fost criticaţi de susţinătorii pro-război pentru regresele armatei şi pentru eşecul lor de a eradica corupţia omniprezentă în cadrul forţelor armate. Vara trecută, această nemulţumire a atins apogeul atunci când Evgheni Prigojin, fondatorul grupului paramilitar Wagner, a iniţiat o rebeliune nereuşită împotriva liderilor militari.

Rivalităţile dintre agenţii sunt profunde în Rusia, iar destituirea lui Şoigu ar fi putut oferi anchetatorilor din FSB şi din comitetul de investigaţii ocazia de a şterge praful de pe dosarele penale împotriva celor mai buni comandanţi, în încercarea de a obţine promovări şi laude.

"Este visul oricărui anchetator să bage în închisoare un ministru adjunct al apărării în carne şi oase, este grozav, este visul unei vieţi. Primeşti epoleţi noi pentru asta, o promovare, un fel de premiu. Îţi poţi câştiga o reputaţie pentru asta", a declarat un fost oficial de la Kremlin.

În cazul urmăririlor penale la nivel înalt, Putin ar fi probabil informat înainte de a se efectua o arestare, a afirmat oficialul. Dar este puţin probabil că dosarele de corupţie să fie iniţiate chiar de Kremlin, a adăugat acesta.

În decurs de o lună, patru oficiali de rang înalt din domeniul apărării au fost arestaţi pentru acuzaţii de corupţie, marcând cea mai importantă acţiune de reprimare în Ministerul Apărării din ultimii ani. Epurarea a început la 23 aprilie cu arestarea şocantă a veteranului ministru adjunct al apărării Timur Ivanov, pentru suspiciune de luare de mită.

Referindu-se la seria recentă de arestări, Kremlinul a negat joi orice sugestie de represiune în cadrul Ministerului Apărării.

"Lupta împotriva corupţiei este o muncă consecventă. Nu este o campanie, este o muncă constantă şi continuă", a declarat reporterilor, joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ivanov a fost un confident şi protejat pe termen lung al lui Serghei Şoigu. Se crede că reţinerea lui a pus bazele demiterii lui Şoigu, care a fost înlocuit ulterior în funcţia de ministru al Apărării de Belousov.

În săptămânile care au urmat, alţi oficiali de rang înalt au fost reţinuţi. Printre aceştia se numără Iuri Kuzneţov, şeful departamentului de personal al ministerului, şi Vadim Şamarin, şeful departamentului de comunicaţii al Statului Major rus. La câteva ore după arestarea lui Şamarin, joi, comitetul de anchetă al Rusiei a raportat, de asemenea, reţinerea unui alt oficial al Ministerului Apărării - Vladimir Verteleţki, care a condus o divizie din cadrul departamentului de achiziţii publice de apărare al ministerului.

În timp ce Kremlinul a anunţat la începutul acestei luni că generalul de top al Rusiei, Valeri Gherasimov, şeful Statului Major General, îşi va păstra poziţia, arestarea lui Şamarin, un adjunct direct al lui Gherasimov, ar putea slăbi poziţia generalului în cadrul ierarhiei militare.

"Probabilitatea demiterii lui Gherasimov a crescut. Mi-aş vinde acţiunile pe care le deţin la el chiar acum", a declarat Foreman.

Un fost oficial din domeniul apărării a declarat că arestările au arătat că balanţa de putere s-a înclinat în favoarea serviciilor de securitate ale Rusiei, în timp ce armata pare în dezordine.

"Departamentul de operaţiuni de contrainformaţii al FSB (divizia 1) devine din ce în ce mai puternic. În prezent, deţin toate cărţile şi strâng şuruburile", a declarat oficialul, care a lucrat îndeaproape cu Ivanov şi Şoigu.

"Nu sosirea lui Belousov a dus la epurări, ci plecarea lui Şoigu şi a resursei sale de oameni puternici a permis arestarea. Şoigu, în cele din urmă, era un silovik [membru al elitei de securitate] şi avea sprijinul lor", a continuat oficialul.

Procurorii ruşi au urmărit, de asemenea, un general de rang înalt cunoscut mai ales pentru criticile sale la adresa lui Şoigu şi Gherasimov.

Generalul-maior Ivan Popov, care a comandat Forţa 58 de Arme Combinate, a declarat vara trecută că a fost concediat după ce a adus în discuţie problemele de pe câmpul de luptă, inclusiv lipsa de focuri de contraatac, precum şi numărul morţilor şi răniţilor pe care armata îi înregistra din cauza atacurilor ucrainene. Popov, despre care presa rusă a spus că a fost acuzat de furtul a 100 de milioane de ruble (peste 1 milion de euro), a fost arestat marţi şi plasat într-un centru de detenţie preventivă.

Gleb Irisov, fost locotenent al forţelor aeriene ruse care a părăsit armata în 2020, a declarat că a vorbit cu o sursă din FSB înainte de arestări, care i-a spus că epurarea din cadrul Ministerului Apărării ar fi provocată în principal de eşecurile în Ucraina.

"Sub conducerea lui Serghei Şoigu, Ministerul Apărării a devenit puternic influenţat de reţeaua sa personală. De la comandanţii de rang înalt până la personalul inferior, poziţiile cheie au fost ocupate de persoane alese de Şoigu - prieteni sau prieteni ai prietenilor. El a creat chiar şi numeroase posturi de adjuncţi special pentru aliaţii săi", a declarat Irisov.

Printre aceştia s-a numărat şi o amantă a lui Serghei Şoigu, despre care se spune că a condus companii care au câştigat milioane de euro din contracte cu Ministerul Apărării.

Irisov a declarat că a descoperit în mod regulat echipamente de calitate inferioară în cadrul armatei, inclusiv becuri care se topeau la viteze supersonice în timp ce zburau cu modernul avion de vânătoare de apărare aeriană Su-35 al Rusiei, precum şi camioane de proastă calitate şi sisteme de apărare aeriană incapabile să doboare dronele moderne. El a spus că, în parte, deficienţele lor sunt rezultatul corupţiei sub conducerea lui Şoigu.

"Calitatea generală a armatei a avut de suferit deoarece fondurile au fost deturnate în mod obişnuit. Exerciţiile militare au existat adesea doar pe hârtie, deoarece banii alocaţi au fost sifonaţi", a afirmat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor