Atentatul împotriva lui Trump - fondatorul companiei Blackwater dezmembrează prestaţia Serviciului Secret

Erik Prince, fondatorul Blackwater (Mark Wilson / Getty Images)
Epoch Times România
15.07.2024

Când se analizează circumstanţele în favoarea lui Thomas Matthew Crooks, presupusul suspect identificat în tentativa de asasinare a lui Donald Trump în Butler, PA, este greu de înţeles cum a eşuat tentativa, arată Zerohedge.

Aproape toate protocoalele de securitate ale serviciilor secrete par să fi fost ignorate, permiţându-i lui Crooks accesul facil la o poziţie perfectă de tragere şi suficient timp pentru a se apropia de podiumul lui Trump.

Acoperişul folosit de Crooks se afla la o distanţă de doar 140 de metri de eveniment, cu o linie vizuală clară spre dreapta lui Trump. Cei familiarizaţi cu tirul de precizie ştiu că orice împuşcătură pe o rază de 300 de metri este considerată uşoară pentru un puşcaş cu pregătire medie.

Cu calibrul potrivit, un expert poate lovi în mod cert o ţintă de mărimea corpului la 1000 de metri sau mai mult. La 140 de metri, orice amator ar trebui să poată lovi o ţintă de mărimea unei plăcinte cu puţine dificultăţi, chiar şi fără dispozitive optice speciale.

Serviciile secrete ar trebui să securizeze toate "poziţiile lunetiştilor" evidente cu mult înainte de sosirea unei persoane protejate - ceea ce înseamnă că pe acoperişurile şi clădirile din apropiere ar trebui să existe o prezenţă de securitate, împreună cu supravegherea prin drone.

În cazul Butler, PA, se pare că acest lucru nu a fost făcut. Lunetiştii serviciului secret au fost prezenţi doar pe clădirea din spatele scenei.

Lipsa unei prezenţe de securitate la clădirea de vizavi a făcut posibil ca presupusul asasin să ajungă cu tupeu la locaţie şi să urce pe acoperiş cu puşca sa în plină zi.

Serviciul Secret utilizează în mod tradiţional conceptul de "zone de securitate" concentrice care se întind pe sute, dacă nu mii de metri atunci când pregătesc o locaţie pentru protecţie.

Ideea ca Crooks să se poată apropia atât de mult într-o poziţie ridicată, de scenă, este de neconceput

Un alt eşec a fost lipsa obstacolelor de vizibilitate amplasate în apropierea scenei. Serviciile secrete ar trebui să ridice bariere pentru a bloca linia de vizibilitate din potenţialele locuri de tragere. Din nou, acest lucru nu a fost făcut.

Nu în cele din urmă, există o lipsă lamentabilă de timp de reacţie. Martorii din afara evenimentului au declarat că l-au văzut pe Thomas Crooks urcând pe acoperişul clădirii cu puşca sa cu cel puţin trei minute înainte ca acesta să înceapă să tragă. Ei susţin că au încercat în zadar să avertizeze poliţia şi agenţii Secret Service.

"Cum aţi putut avea pe cineva pe acoperiş?", a declarat liderul majorităţii din Camera Reprezentanţilor, Steve Scalise - o victimă a violenţei politice, după împuşcături. "Există rapoarte conform cărora oamenii l-au văzut urcând pe acoperiş şi chiar au alertat autorităţile, iar noi vom cerceta acest lucru.

Între timp, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Camerei Reprezentanţilor, James Comer, a cerut sâmbătă seara răspunsuri imediate din partea Serviciului Secret cu privire la modul în care acesta nu a reuşit să prevină tentativa de asasinat.

"Am contactat deja Secret Service pentru o informare şi îi cer, de asemenea, directorului Secret Service, Kimberly Cheatle, să se prezinte la o audiere", a declarat Comer pe X.

După cum notează Just the News, semnale de avertizare cu privire la Secret Service au existat cu luni înainte de tentativa de asasinat a lui Trump.

În luna mai, Congresul a solicitat o şedinţă de informare cu Secret Service, după ce mai multe incidente ar fi ridicat preocupări interne cu privire la calitatea instruirilor sale.

O petiţie din cadrul Secret Service ar fi circulat din cauza incidentelor şi a solicitat o anchetă a Congresului asupra agenţiei, potrivit Comer.

Într-unul dintre incidente, un agent al Secret Service desemnat pentru vicepreşedintele Kamala Harris ar fi atacat superiorul său şi alţi agenţi. Agentul neidentificat a avut şi alte comportamente "îngrijorătoare", potrivit colegilor săi.

Din fericire pentru Trump, Crooks pare să fi avut capacităţi de ţintire proaste şi nu a fost suficient de deştept să tragă dintr-o poziţie acoperită, care i-ar fi oferit protecţie şi i-ar fi permis şi mai mult timp.

Din nefericire, gloanţele rătăcite ale trăgătorului au lovit cel puţin trei trecători din mulţime, dintre care unul a murit şi doi sunt în stare critică. Eşecul securităţii în această situaţie este atât de complet încât foşti agenţi ai Secret Service recunosc public acest lucru şi solicită o anchetă pentru a afla cum s-a putut întâmpla acest lucru.

Motivul acţiunilor lui Thomas Crooks nu este cunoscut încă. Rapoartele susţin că trăgătorul, rezident al oraşului Bethel Park, în vârstă de 20 de ani, a fost înregistrat pentru a vota ca republican, însă a donat bani organizaţiilor conduse de democraţi în 2021, inclusiv ActBlue şi Progressive Turnout Project.

Erik Prince: Faptul că Secret Service a permis unui trăgător înarmat cu o puşcă să se apropie la mai puţin de 150 de metri de un eveniment planificat în prealabil este fie o dovadă de răutate, fie o dovadă de incompetenţă uriaşă.

Retorica democraţilor a fost din ce în ce mai violentă după decizia Curţii Supreme privind imunitatea la urmărire penală primită de Trump cu puţin timp în urmă.

Mulţi reprezentanţi şi activişti democraţi au sugerat în mod deschis că Trump ar putea (sau ar trebui) să fie asasinat ca răspuns la hotărâre.

S-ar putea ca temerile presei cu privire la "distrugerea iminentă a democraţiei" în eventualitatea unei victorii a lui Trump să nu aibă legătură directă cu tentativa de asasinat, dar cu siguranţă nu ajută.

În urma asasinatului eşuat, mulţi au intrat în continuare pe reţelele sociale pentru a susţine că împuşcăturile au fost "înscenate", în timp ce alţii s-au plâns că trăgătorul şi-a ratat ţinta.

Indiferent de poziţia fiecăruia faţă de Trump, acest tip de vitriol politic ar trebui să fie considerat otrăvitor. Nu poate duce decât la mai multă violenţă în viitor. Din nou, trăgătorului i s-au oferit toate oportunităţile; democraţii aproape că au obţinut ceea ce îşi doreau de mult.

Erik Prince, fost membru al forţelor SEAL şi fondator al companiei de securitate Blackwater, a transmis pe X opiniile sale în privinţa atentatului:

Donald J Trump este în viaţă astăzi doar datorită unei estimări greşite a vântului de către un asasin malefic [sic].

După cum arată graficele, viteza vântului de doar 7 km/h a fost suficientă pentru a deplasa glonţul probabil uşor, la cinci centimetri de la mijlocul frunţii lui Trump până la ureche.

Donald Trump nu a fost salvat de prestaţia Serviciului Secret. Faptul că această agenţie a permis unui trăgător înarmat cu o puşcă să se apropie la mai puţin de 150 de metri de un eveniment planificat în prealabil este fie o dovadă de răutate, fie o dovadă de incompetenţă uriaşă.

În mod clar, exista un spaţiu mort necontrolat adecvat pentru ca un trăgător să se poziţioneze şi să tragă mai multe focuri ţintite. Urmărind filmul de ştiri, se poate auzi cât de aproape se află trăgătorul prin intervalul de timp foarte scurt dintre pocnetul glonţului care ajunge (supersonic) şi bubuitura exploziei (sonic).

Lunetistul forţelor de ordine (nu este clar dacă aparţinea Serviciului Secret) din reportaje a fost în mod clar copleşit, deoarece nu era concentrat pe ţintire - deşi datoria sa era de a-l ucide pe trăgător.

În mod clar, ei îl supravegheau pe trăgător, dar se pare că nu au avut o politică de tip "trage mai întâi". Singura acţiune pozitivă a fost focul unui lunetist al Secret Service de la o distanţă de 488 de metri, care l-a expediat pe asasin, însă după ce acesta din urmă a tras cel puţin 5 focuri, rănindu-l pe Trump şi omorând şi rănind grav alte persoane din mulţime.

În vechea mea activitate de asigurare a securităţii diplomatice în două zone de război active, se aştepta de la noi să executăm elementele de bază, altfel am fi fost concediaţi.

În mod clar, Secret Service a eşuat să asigure elementele de bază ale unui perimetru securizat şi, odată ce s-au tras focuri de armă, extragerea lor a fost stângace şi l-a lăsat pe Trump foarte expus atacurilor ulterioare.

Părea că nu s-au antrenat niciodată împreună, deoarece aceste răspunsuri ar trebui să fie efectiv autonome.

Va exista responsabilitate? Nu la Washington.

Oameni neserioşi şi nedemni în poziţii de autoritate ne-au adus la acest dezastru apropiat.

Meritul şi execuţia trebuie să fie singurii factori decisivi în angajare şi conducere, nu prioritatea de inginerie socială a zilei. Din păcate, nimic din Washington nu mai reflectă acest lucru.

Trump are dreptate să pună la îndoială competenţa celor care îl protejează, deoarece ieri au eşuat în aproape toate privinţele. Natura detestă vidul şi există întotdeauna alte opţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor