Mojtaba Khamenei, fiul secretos al liderului suprem al Iranului, pregătit să joace un rol central după moartea preşedintelui

Mojtaba Khamenei, puternicul şi secretosul fiu al lui Ali Khamenei, liderului suprem al Iranului. (Getty Images)
Redacţia
23.05.2024

În timp ce moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi aduce în prim plan întrebări urgente legate de conducerea ţării, Mojtaba Khamenei, puternicul şi secretosul fiu al liderului suprem Ali Khamenei, este pregătit să joace un rol central, potrivit The Wall Street Journal.

Pentru majoritatea iranienilor, Mojtaba Khamenei este o enigmă. El nu deţine nicio funcţie publică, apare rar în public şi nu ţine discursuri. Având legături de zeci de ani cu personaje-cheie din cadrul serviciilor de informaţii şi de securitate iraniene, tânărul Khamenei a devenit puternic în umbră, în special sub Raisi, care era văzut ca un preşedinte docil, fără o bază de putere personală.

Raisi era văzut ca fiind pregătit pentru a-i succede potenţial liderului suprem, care, la vârsta de 85 de ani, a avut probleme de sănătate. În calitate de preşedinte, el a fost un instrument prin care persoane şi reţele mai puternice şi-au exercitat influenţa din umbră.

Moartea lui Raisi într-un accident de elicopter duminică a stârnit speculaţii cu privire la cine îi va succeda lui Khamenei şi dacă următorul preşedinte va fi la fel de maleabil pentru brokerii de putere ai ţării, inclusiv cei din jurul fiului lui Khamenei şi al Corpului Gardienilor Revoluţionari Islamici.

În ultimii ani, mulţi au speculat că Mojtaba Khamenei ar putea fi unul dintre principalii candidaţi la succesiunea tatălui său, însă observatorii şi analiştii politici din Iran spun că acest lucru este puţin probabil. În schimb, el ar fi mai puternic în afara reflectoarelor, potrivit opiniilor.

"Mojtaba şi reţeaua din jurul său au condus spectacolul în ultimele două decenii. Acum, cu siguranţă pentru Khamenei, principala provocare este de a găsi pe cineva cu exact aceleaşi caracteristici pe care le avea Raisi", a declarat Hamidreza Azizi, cercetător şi expert în chestiuni legate de Iran la Institutul german pentru afaceri internaţionale şi de securitate.

Făcând acest lucru, a spus Azizi, "ar pregăti scena în care Mojtaba ar putea să-şi păstreze şi chiar să-şi extindă puterea, păstrându-şi în acelaşi timp rolul din umbră, în afara controlului public".

Oricum ar fi, Mojtaba Khamenei, în vârstă de 54 de ani, va juca un rol central pe măsură ce Iranul îşi reconfigurează peisajul politic înaintea alegerilor prezidenţiale programate pentru sfârşitul lunii iunie şi a succesiunii tatălui său care se profilează.

Manevrele politice vor contribui la determinarea viitorului Iranului, în timp ce acesta îşi adânceşte angajamentul în conflictele regionale şi se confruntă cu disensiuni tot mai mari în ţară.

Moartea lui Raisi a plasat, cel puţin pe termen scurt, un loialist ferm al lui Mojtaba Khamenei la preşedinţie. Mohammad Mokhber, care va fi preşedinte interimar până la alegeri şi care ar putea candida la această funcţie, a fost adus de Khamenei pentru a conduce fondul Setad, de miliarde de dolari, care controlează participaţii în domeniul imobiliar, industrial, financiar şi nu numai, şi care este controlat de liderul suprem.

Fiul deţine, de asemenea, influenţă în biroul liderului suprem şi în imperiul de afaceri pe care îl controlează.

Khamenei s-a născut în 1969 în oraşul religios Mashhad, când tatăl său devenea un personaj de prim rang în mişcarea revoluţionară împotriva monarhiei şahului Mohammad Reza Pahlavi. Ali Khamenei a fost arestat în repetate rânduri de poliţia secretă a şahului, iar în timpul unui raid, Mojtaba a asistat cum era bătut acesta, potrivit site-ului liderului suprem.

După Revoluţia Islamică din 1979, familia Khamenei s-a mutat la Teheran, unde Mojtaba a urmat cursurile unui liceu pentru copiii avangardiştilor revoluţionari, în timp ce tatăl său a urcat rapid în rândurile guvernului, ajungând preşedinte în 1981.

Mojtaba Khamenei şi-a petrecut anii de formare ca mulţi tineri iranieni, luptând în războiul din 1980-1988 împotriva Irakului lui Saddam Hussein. În batalionul său, a legat relaţii cu oameni care mai târziu au devenit figuri de rang înalt în aparatul de securitate iranian, inclusiv Hossein Taeb, viitor şef al serviciilor de informaţii din cadrul Gărzii Revoluţionare, şi Hossein Nejat, care avea să devină şeful unităţii Gărzii Revoluţionare însărcinate cu zdrobirea protestelor din Teheran.

Profilul lui Khamenei a crescut în anii 1990 şi, în special, la mijlocul anilor 2000, când reformiştii l-au acuzat că a pus la cale victoriile în alegerile prezidenţiale din 2005 şi 2009 ale liniei dure Mahmoud Ahmadinejad.

În 2009, el a avut influenţă, prin susţinerea lui Taeb, pe atunci comandant al miliţiei paramilitare Basij, în reprimarea violentă a protestatarilor Mişcării Verzi, care susţineau că alegerile fuseseră furate, potrivit unui consilier al Gărzii Revoluţionare.

Activităţile lui Khamenei au atras atenţia în străinătate. Statele Unite i-au impus sancţiuni în 2019, acuzându-l că a lucrat îndeaproape, în numele tatălui său, cu Garda Revoluţionară şi Basij "pentru a promova ambiţiile regionale destabilizatoare şi obiectivele interne opresive ale tatălui său".

În 2022, proteste la nivel naţional au cuprins din nou Iranul în urma morţii în custodia poliţiei a tinerei Mahsa Amini, acuzată că a încălcat codul vestimentar islamic al ţării. Fiul liderului suprem a devenit rapid ţinta furiei protestatarilor. Mir-Hossein Mousavi, un fost candidat la preşedinţie aflat în arest la domiciliu, i-a cerut lui Khamenei să risipească zvonurile privind succesiunea fiului său. Ayatollahul nu a răspuns.

Ascensiunea fiului a alimentat speculaţiile potrivit cărora acesta ar fi poziţionat pentru a-i succeda tatălui său. Acesta este un scenariu puţin probabil, a declarat Mehdi Khalaji, un teolog format în oraşul sfânt iranian Qom şi autorul unei cărţi din 2023 despre liderul suprem Ali Khamenei.

"Ideea că ambiţia lui Mojtaba este de a fi următorul lider suprem este un mit total", a declarat Khalaji. "Pe baza experienţei istorice, nu cred că Khamenei ar indica pe cineva, chiar şi pe fiul său, drept succesor".

Tânărului Khamenei îi lipsesc mai multe calităţi cerute în mod oficial de un lider suprem, inclusiv acreditările religioase necesare sau experienţa executivă. Ali Khamenei şi predecesorul său, ayatollahul Ruhollah Khomeini, care a fondat Republica Islamică, au respins ideea de a transmite puterea propriului copil ca fiind neislamică şi monarhică.

"Cu zeci de ani de experienţă în coridoarele puterii, reţeaua [lui Mojtaba Khamenei] în cadrul regimului este de neegalat", a declarat Saeid Golkar, un expert în serviciile de securitate iraniene care predă la Universitatea Tennessee din Chattanooga. "Dar numirea sa ar putea pune în pericol moştenirea lui Khamenei prin readucerea monarhiei."

Experţii spun că puterea lui Mojtaba Khamenei ar putea fi ameninţată odată cu moartea tatălui său şi că s-ar putea descurca mai bine dacă rămâne în umbră. Înainte de moartea lui Khomeini, în 1989, fiul său Ahmad, care a fost şeful său de cabinet şi mai puternic decât este Mojtaba Khamenei astăzi, a condus afacerile ţării alături de Ali Khamenei şi de preşedintele de atunci Akbar Hashemi Rafsanjani, dar s-a certat cu aceştia după moartea tatălui său. Ahmad Khomeini a murit în 1995, la 49 de ani, în urma unui stop cardiac declarat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor