Ciolacu: M-am sfătuit cu familia şi cu părintele duhovnic. Voi candida la preşedinţia României şi voi câştiga!

Marcel Ciolacu (Captura video)
Ana Ion
24.08.2024

Unic candidat la preşedinţia PSD şi unic aspirant la statutul de candidat al partidului la preşedinţia ţării, Marcel Ciolacu şi-a anunţat sâmbătă, la congresul formaţiunii, candidatura la şefia PSD. Votul colegilor săi a fost unul formal, simbolic, având în vedere că premierul nu a avut contracandidat.

În discursul premergător votului, Ciolacu s-a autoprezentat drept un "om normal", un om ca toţi cei al căror vot îl cere, care a fost călăuzit în viaţă de trei valori: familia, munca şi credinţa. A ţinut să se prezinte drept unul dintre noi, născut într-o familie obişnuită, un om iubitor de familie, un om cinstit, corect, muncitor. De asemenea, el s-a portretizat drept un om credincios, afirmând că s-a consultat cu părintele său duhovnic înainte de a candida la prezidenţiale.

Ciolacu s-a poziţionat şi în privinţa LGBT, susţinând că el sprijină toate libertăţile, de exprimare, sexuale etc., dar nu crede "în libertatea de a distruge fibra acestei naţiuni"'

"Pentru mine, libertatea este una dintre valorile fundamentale. Susţin cu toată tăria libertatea de expresie, economică, religioasă şi sexuală. Dar nu cred deloc în libertatea de a distruge fibra acestei naţiuni. Să conteşti toate valorile nu este o formă de manifestare a libertăţii. Cei care batjocoresc familia sunt cei care trăiesc fără căpătâi!" a susţinut el.

"Ne asumăm un proiect prezidenţial de reînnoire naţională. M-am consultat cu fiecare dintre dvs., m-am consultat cu oamenii care nu sunt implicaţi politic, m-am sfătuit cu familia, dar şi cu părintele duhovnic, e momentul să fac un pas în faţă şi să spun cu toată încrederea: Da, voi candida şi voi câştiga preşedinţia României.

Da, după 20 de ani, România merită un preşedinte pentru toţi. La fel ca mulţi dintre voi, şi eu am un copil, de fapt 2, pentru că Filip s-a căsătorit recent cu Iris; îi iubesc pe amândoi şi sunt mândru de ei. Anul acesta termină facultatea, cu ajutorul lui Dumnezeu sper să devin un bunic fericit.

Nici el şi nici generaţii întregi nu au cunoscut un alt model de preşedinte. Generaţii întregi şi-au trăit adolescenţa între un preşedinte turnător şi unul absent. Să nu ne mai mirăm că mulţi tineri aleg populismul şi extremismul; în loc să-i blamăm superior, mai bine să le dăm o alternativă corectă. Trebuie să le spunem că în ultimii 20 de ani dispreţul, sfidarea şi nepăsarea faţă de oameni au fost accidente ale istoriei. Trebuie să le spunem că instituţia prezidenţială nu e niciun malaxor de tocat vieţi şi nici o agenţie de turism personală. Trebuie să le spunem că democraţia nu se conjugă niciodată cu verbul: a urî. Ura e barosul celor care vor să dărâme, nu să construiască, a celor care vor să domine, nu să construiască.

Eu am crescut fericit într-o comunitate în care ura nu exista, aşa vreau să fie societatea noastră. Ura indusă în societate timp de 20 de ani trebuie să dispară. Tinerii trebuie să vadă că merită să lupţi pentru ceva, nu împotriva cuiva; paltonul prezidenţial nu mai trebuie aruncat pe spinarea oamenilor. Avem nevoie de un preşedinte care să muncească pentru oameni, alături de bunăstarea lor", a declarat Ciolacu.

Planul lui Ciolacu - Industrie, Agricultură, Servicii

Ciolacu a mai precizat că planul său este reindustrializarea României, accentul urmând să cadă pe revitalizarea industriei metalurgice, siderurgice şi petrochimice.

„Vorbim de un program naţional de sprijin pentru marea industrie, în valoare de 5 mld. de lei. Nu trebuie să ne îndatorăm pentru asta. Vom lua o parte din certificatele pentru gaze cu efect de seră.”

O altă linie va fi favorizarea investiţiilor de tip greenfield.

Al treilea obiectiv enunţat de Ciolacu a fost creşterea numărului de specialişti prin favorizarea învăţământului de tip tehnic.

Al patrulea obiectiv propus de liderul PSD a fost sprijinirea mentalităţii de inovare.

Liderul PSD a mai susţinut că o altă direcţie strategică va fi agricultura, pentru ca toată lumea să aibă mâncare sănătoasă la preţuri accesibile.

Ciolacu a mai vorbit despre creşterea alocărilor pentru IMM-uri şi de susţinerea prin bonificaţii fiscale a firmelor care fac export.

Totodată, el s-a declarat un susţinător necondiţionat al spaţiilor verzi, susţinând însă că excesele sunt dăunătoare şi că nu pot fi protejate terenuri virane şi dărăpănături.

„Vreau să fiu clar: susţin necondiţionat protejarea spaţiilor verzi! Am susţinut centura verde a Bucureştiului şi Via Transilvanica. Dar vă reamintesc că excesele şi extremele sunt dăunătoare. Nu putem să protejăm clădiri dezafectate sau terenuri virane. Acelea nu sunt centuri verzi, sunt centuri gri. Murdare, toxice şi uneori aflate chiar în inima oraşelor." a declarat el.

Liderul PSD a mai promis că România nu va intra niciodată în război şi că ţara noastră va continua să aloce 2,5% din PIB pentru Apărare.

Ciolacu a promis o abordare mai îndrăzneaţă în politica externă:

"În domeniul politicii externe, îmi doresc însă o abordare mai ambiţioasă care să fie caracterizată prin pragmatism şi urmărirea obiectivelor naţionale în parteneriat cu aliaţii noştri din Uniunea Europeană şi NATO.

România nu mai poate fi spectator în propriile sale relaţii externe. România este un stat mare, doar preşedinţii din ultimii 20 de ani au fost mici.

De 13 ani, România ciocănea la uşa Schengen şi nu ne auzea nimeni. Guvernul pe care îl conduc a reuşit să deschidă această uşă. După ani întregi de promisiuni, lucrurile au început să se mişte. Şi vă spun acum: până la sfârşitul anului, vom avea o aderare completa la Schengen. În 2026, România va intra şi în OCDE!

Interesele economice ale României vor fi cap de listă în relaţiile noastre externe.

Reprezentanţii celor mai puternice companii româneşti vor merge în deplasările externe.

Avioanele prezidenţiale trebuie să transporte capital românesc, NU crose de golf!" a declarat Ciolacu.

Liderul PSD s-a poziţionat pentru susţinerea în continuare a Ucrainei, în favoarea integrării europene a R. Moldova şi pro Maia Sandu.

"În politică, ca şi în diplomaţie, se spune că totul este negociabil. Dar în obiectivele strategice există linii roşii.

Împreună cu statele membre NATO trebuie să ţinem Rusia cât mai departe de România. A susţine Ucraina înseamnă a asigura pacea României. Este cineva din sală care îşi doreşte să fie vecin cu Rusia?! (pauză) NU! De aceea, vom continua să sprijinim ferm independenţa şi suveranitatea Ucrainei.

În continuare, voi acorda o atenţie specială relaţiei noastre cu Republica Moldova. Voi sprijini activ parcursul european al Republicii Moldova. O voi sprijini pe Maia Sandu şi Guvernul de la Chişinău pentru că sunt singura garanţie că această ţară îşi va păstra orientarea pro-europeană.

Consider, de asemenea, ca a venit timpul ca România sa îşi îndeplinească rolul şi în Balcanii de Vest. Serbia - cu o comunitate românească importantă, Bosnia şi Herţegovina sau Albania sunt state care au o deschidere uriaşă faţă de România. În ultimii 10 ani am ocolit această regiune. Vom întări atât prezenţa economică românească în zonă, cât şi prezenţa politică şi diplomatică.

Voi proteja în continuare drepturile minorităţilor româneşti care trăiesc în statele vecine şi nu numai. Eliminarea aşa-zisei limbi moldoveneşti şi accesul la şcoală în limba română pentru românii din Ucraina au fost doar începutul." a declarat Ciolacu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor