"Oamenii sunt băgaţi în lagăre de muncă, torturaţi, sacrificaţi" - 25 de ani de crime în masă despre care presa mainstream nu vorbeşte

Candle vigil-light în Calea Victoriei, în spaţiul ce înconjoară statuia lui Carol I, organizat de practicanţii Falun Gong. (Epoch Times România / Mihuţ Savu)
Loredana Diacu
20.07.2024
Se încarcă player-ul...

Pe 19 şi 20 iulie, în numeroase ţări de pe glob, inclusiv în România, au avut loc o serie de proteste paşnice menite să marcheze 25 de ani de la debutul persecuţiei împotriva Falun Gong, o practică tradiţională de qigong ce implică respectarea unui cod moral axat pe trei valori universale - Adevăr, Compasiune, Toleranţă - şi efectuarea a cinci exerciţii meditative.

În Capitală au avut loc două evenimente menite să comemoreze debutul persecuţiei care, de ani de zile, a căpătat valenţele unei crime în masă: un protest la Ambasada Chinei, organizat sâmbătă şi o comemorare cu lumânări aprinse (candle vigil) organizat vineri seara în piaţeta din faţa Bibliotecii Centrale Universitare, vizavi de Palatul Regal.

La evenimentul din faţa BCU, practicanţi Falun Dafa ţinând în mâini fotografii ale colegilor lor ucişi în China au stat în linişte, în poziţia lotus, circa două ore, având în faţă candele aprinse în memoria celor ce şi-au pierdut viaţa în urma persecuţiei. Unii dintre ei au împărţit trecătorilor materiale informative despre genocidul din China.

În faţa ambasadei Chinei, o parte din cei prezenţi au efectuat exerciţiile practicii iar alţii au împărţit materiale informative, încercând să sporească gradul de conştientizare al oamenilor cu privire la genocidul orchestrat de partidul comunist chinez.

Participanţii la cele două proteste paşnice au explicat că de 25 de ani, practica lor, îmbrăţişată de circa 100.000.000 de chinezi, a intrat pe radarul fostului dictator Jiang Zemin. Nemulţumit de popularitatea tot mai mare a şcolii şi, implicit, de faptul că numărul practicanţilor îl depăşea pe cel al membrilor Partidului său, liderul comunist chinez a decis eradicarea Falun Gong prin orice mijloace.

Pentru a fi făcuţi să renunţe la convingerile lor, practicanţii au fost defăimaţi, daţi afară de la locurile de muncă şi din şcoli, aruncaţi în centre de spălare pe creier, lagăre de muncă, închisori, au fost bătuţi, torturaţi şi mulţi dintre ei au ajuns forţat "donatori" de organe, după cum arată investigaţiile internaţionale.

"Falun Dafa este o practică de exerciţii tradiţionale chinezeşti care pune accent pe valorile adevăr, compasiune, toleranţă. A început să fie făcută cunoscută publicului larg în 1992. La momentul acela era doar una dintre multele practici de 'qigong', cum sunt cunoscute acest gen de practici în China. La început a fost încurajată de statul chinez, pentru că aducea beneficii excelente pentru sănătate, influenţa pozitiv starea mentală şi, implicit, îmbunătăţea puterea de muncă.

Treptat, în câţiva ani, a ajuns să fie foarte populară, erau zeci de milioane de oameni care practicau aceste exerciţii. Parcurile, pieţele publice erau pline de oameni care făceau aceste exerciţii Falun Gong în fiecare dimineaţă, apoi plecau la serviciu. Până într-un punct în care, fiind atât de populară, preşedintului chinez de atunci, Jiang Zemin, i s-a părut că ar pune cumva în umbră popularitatea lui personală şi a Partidului Comunist şi a hotărât de unul singur să declanşeze această persecuţie. Iniţial nu a beneficiat de sprijin în rândul liderilor politici, dar până la urmă şi-a impus opinia.

Jiang Zemin a considerat că e un lucru uşor de făcut, ca în trei luni va eradica această practică, dar acest lucru nu s-a întâmplat. După cum vedeţi au trecut 25 de ani de atunci. Suntem aici, în România, iar comemorări ca aceasta au loc în toată lumea. În China sunt încă mulţi practicanţi, doar că nu practică în mod public", a declarat Mihuţ, un practicant de profesie arhitect/fotograf.

Întrebat în ce constă mai exact persecuţia care are loc în China, aderentul Falun Gong a replicat: "Arestări arbitrare, trimiterea în lagăre de muncă şi închisori, hărţuire la locul de muncă, hărţuirea copiilor la şcoală şi, cel mai grav, recoltare forţată de organe. Se ştie că practicanţii Falun Gong sunt ţinta predilectă a acestei practici macabre. Pentru că sunt cunoscuţi că au un stil de viaţă sănătos şi în plus de asta sunt un grup persecutat care ajunge des prin închisori sau lagăre de muncă. Şi acolo mai dispar şi alţii apar cu organe noi".

"Au fost documentate foarte multe cazuri, sunt oameni care şi-au pus viaţa în pericol doar ca să dea un interviu, să se ştie despre ce se întâmplă. Din nefericire la crima asta odioasă sunt mai mulţi părtaşi, nu doar medicii din spitalele de stat care lucrează direct sub conducerea guvernului lor, nu doar oamenii, cetăţenii care îşi toarnă vecinii, prietenii şi aşa mai departe, ci şi oamenii din lumea întreagă care cumpără aceste organe ştiind despre crimele care se întâmplă acolo, spitalele care tratează oamenii mai apoi cu organele aduse din China", a precizat la rândul ei, Blanca, de profesie învăţătoare.

Întrebată cum se explică faptul că deşi au fost ţinta unei persecuţii atât de brutale, practicanţii chinezi nu au renunţat la Falun Gong, ba mai mult, de atunci practica s-a extins în peste 100 de ţări, Blanca a răspuns: "Pentru că se bazează pe principiile adevăr, compasiune, toleranţă, care, dacă le pui în practică, îţi dau o putere foarte mare. Şi atunci nu poţi ceda în faţa Răului."

Dezvăluiri despre crimele dictaturii de la Beijing

Reamintim că în urmă cu câteva zile a fost publicat un raport realizat de Falun Dafa Information Center. Documentul relevă că, la 25 de ani de la debutul persecuţiei, Partidul Comunist Chinez continuă să considere eradicarea Falun Gong un obiectiv critic şi prioritar al statului. Astfel, în China au loc noi campanii de detenţie în masă şi de propagandă anti-Falun Gong.

Raportul – intitulat "Falun Gong: 25 de ani de persecuţie, 25 de ani sunt prea mulţi – identifică noile tendinţe şi tacticile cheie utilizate de regimul comunist şi evidenţiază acţiunile internaţionale recente implicate în această uriaşă persecuţie desfăşiurată de dictatura de la Beijing.

Bazându-se pe documente interne ale guvernului chinez, conţinut online, discursuri oficiale etc, raportul arată că Falun Gong rămâne ţinta principală vizată de PCC pentru suprimare, cu oficiali de rang înalt care instruiesc subordonaţii să intensifice urmărirea practicanţilor atât în China, cât şi în străinătate.

„În 1999, Partidul Comunist Chinez a lansat o campanie masivă de persecutare a zeci de milioane de oameni care pur şi simplu căutau să-şi îmbunătăţească sănătatea, să ducă o viaţă mai elevată spiritual şi să îmbrăţişeze principiile fundamentale adevăr, compasiune şi toleranţă. Pe măsură ce ne apropiem de marcarea unui sfert de secol de la această cruciadă, regimul chinez şi-a dublat eforturile de a ‘eradica’ Falun Gong în China şi de a ataca Falun Gong în străinătate”, a declarat Levi Browde, director executiv al Centrului de Informare Falun Dafa.

Pe lângă documentele oficiale ale guvernului chinez, raportul se bazează pe mărturii directe ale refugiaţilor, studii academice, rapoarte ale grupurilor de drepturile omului şi relatări de primă mână transmise din China către Minghui.org, o platformă online care a oferit o autentică fereastră către crimele dictaturii de la Beijing.

Toate acestea arată că practicanţii Falun Gong continuă să fie arestaţi în masă, mii de persoane ajungând în detenţie din ianuarie 2022. Sute au fost arestate după ce instrumentele digitale de supraveghere în masă ale regimului le-au detectat partajând informaţii cenzurate despre Falun Gong, Partidul Comunist Chinez sau diverse încălcări ale drepturilor omului.

Din 2022, peste 1.700 de practicanţi Falun Gong au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea de până la 15 ani după procese-simulacru. Odată reţinute, aceste persoane sunt adesea supuse unor forme brutale de tortură şi uneori ucise. Numărul deceselor documentate exhaustiv a ajuns la 5.069 în luna mai 2024, cu peste 360 de practicanţi ucişi din ianuarie 2022.

Între timp, noi investigaţii şi relatări recente ale supravieţuitorilor Falun Gong confirmă că practicanţii acestei discipline spirituale chineze au fost şi continuă să fie ucişi pentru ca organele lor să fie folosite pentru a aproviziona industria transplanturilor de organe din ţară.

Chiar şi în timp ce exploatează prizonierii Falun Gong, Partidul Comunist Chinez investeşte resurse semnificative pentru a demoniza mişcarea şi a recruta cetăţeni chinezi obişnuiţi să contribuie la persecuţie. Aceste eforturi includ o campanie naţională lansată anul trecut folosind aplicaţia omniprezentă Wechat pentru a răspândi minciuni despre Falun Gong şi a strânge semnături pentru petiţii, inclusiv de la copii de şcoală. Guvernele locale din mai multe provincii au oferit recompense băneşti de mii de dolari celor care raportează vecinii care practică Falun Gong sau diseminează informaţii despre practică sau despre persecuţie.

Persecuţia împotriva adepţilor Falun Gong nu s-a limitat la graniţele Chinei. Regimul de la Beijing este, de asemenea, angajat într-o campanie extinsă de represiune transnaţională care include atacuri fizice, presiuni diplomatice şi coerciţie economică. Astfel de acţiuni vizează atât practicanţi individuali, cât şi entităţi precum Shen Yun Performing Arts, o companie de dans clasic chinezesc, mulţi dintre interpreţii căreia practică Falun Gong.

De asemenea, propaganda folosită pentru a demoniza Falun Gong în China a fost agresiv promovată de regim în străinătate, inclusiv pe platformele de socializare, în timp ce unele dintre marile canale media occidentale au repetat minciunile dictaturii despre practică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor